Ero sivun ”Impotenssi” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Käyttäjän 84.249.21.77 (keskustelu) muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän 85.157.12.118 tekemään versioon.
Rivi 13: Rivi 13:


* [[Erektiohäiriö]]
* [[Erektiohäiriö]]

==Aiheesta muualla==

* [http://www.poliklinikka.fi/?page=4347472&id=0245870 Lääkärikirja: Erektiohäiriö - Poliklinikka.fi]


[[Luokka:Andrologia]]
[[Luokka:Andrologia]]

Versio 11. marraskuuta 2009 kello 20.12

Impotenssi tarkoittaa miehen kyvyttömyyttä sukupuoliyhdyntään. Se on miehillä tavallisin seksuaalisuuden häiriö. Yhdyntään kyvytöntä miestä kutsutaan impotentiksi. Impotenssin vastakohta on potenssi eli yhdyntäkyky.

Impotenssi johtuu erektiohäiriöstä; erektiohäiriöinen ei kuitenkaan välttämättä ole yhdyntäkyvytön eli impotentti.

Arviolta kymmenisen prosenttia miehistä kärsii heikosta tai puuttuvasta erektiokyvystä.[1] Impotenssilla on lukuisia syitä, kuten jännitys ja stressi, sairaus, alkoholi, masennus, sydän- ja verisuonitaudit, neurologiset häiriöt (mm. MS-tauti), hormonitoiminnan häiriöt ja lääkkeet. Tupakointi lisää impotenssin riskiä ja saattaa pahentaa sitä.

Impotenssin hoito riippuu sen taustalla olevasta syystä. Prostaglandiinipistos on mahdollinen, mutta saattaa aiheuttaa huomattavan pitkäkestoisen, jopa tuntien mittaisen erektion. Jos impotenssin syynä ei ole seksuaalisen halun puute, saatetaan käyttää tablettilääkettä, kuten sildenafiilia. Jos impotenssin ovat aiheuttaneet siittimen verisuoniongelmat, se voidaan korjata kirurgisella hoitotoimenpiteellä. Kaikkiaan impotenssin ennuste on varsin hyvä.

Lähteet

  1. http://www.tohtori.fi/?page=2442205&id=2576916

Katso myös

Aiheesta muualla