Ero sivun ”Bloods” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
SieBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: ko:블러즈
Rivi 59: Rivi 59:
[[es:Bloods (banda)]]
[[es:Bloods (banda)]]
[[fr:Bloods]]
[[fr:Bloods]]
[[ko:블러즈]]
[[it:Bloods]]
[[it:Bloods]]
[[he:בלאדס]]
[[he:בלאדס]]

Versio 1. marraskuuta 2009 kello 15.49

Bloods on yksi tunnetuimmista yhdysvaltalaisista katujengeistä. Bloods perustettiin alun perin 1972 Los Angelesissa ja on levinnyt läpi Yhdysvaltojen. Jengi tunnusväri on punainen. Moni rap-artisti kuuluu Bloods-jengiin. Heitä ovat esimerkiksi Death Row Recordsin omistaja Marion Suge Knight ja The Game. Aikaisemmin Bloodsit eivät sotineet toisiaan vastaan ollenkaan, mutta nykyään asia on toisin.

Historia

Vuoden 1971 alussa Avalon Garden Crips (lyh. AGC), Inglewood Crips (lyh. IC) sekä useat muut Crip-jengit yhdistivät voimansa. He alkoivat siirtyä pois Crips-alueilta joita hallinnoi L.A. Brims -jengi, Los Angelesin isoin katujengi, joka on perustettu 1969. Crips-jengien alkaessa käyttää valtaansa väärin, osa seteistä erosi Crips-jengistä. Näihin lukeutuivat mm. Bishops ja Athens Park Boys. Denver Lanes setillä oli myös irtautumisen jälkeen konflikteja Cripsin kanssa, mutta koko setti painui maan alle heidän jäädessään alakynteen ja unohtui joksikin aikaa. The Piru Street Boysit, jotka hallinnoivat isoa aluetta Comptonista, alkoivat tehdä yhteistyötä Crips-jengien kanssa 1972. Hetken aikaa Pirut tunnettiin nimellä Piru Street Crips ^^ (PSC). He käyttivät Cripsille tunnusomaista sinistä vaatetusta.

Kesällä 1972 Cripsillä ja Piruilla oli ongelmia ja "sotatila" julistettiin. Pirut, kuten muutkin jengit, jäivät alakynteen Cripsien voittaessa konfliktit. Pirut katkaisivat siteensä Crips-jengeihin ja kääntyivät Lueders Park Hustlers -setin puoleen pyytäen apua. Lueders Park Hustlers suostui tapaamiseen, joka järjestettiin Piru Streetillä Comptonissa. Pirut kutsuivat tapaamisen myös kaikki muut jengit, joilla oli ollut riitoja Cripsin kanssa. Crips oli murhannut aiemmin samana vuonna L.A. Brimsin jäsenen, joten myös Brims osallistui tapaamiseen.

Tapaamisessa ryhmät keskustelivat Cripsin hyökkäyksistä sekä uuden ison jengin perustamisesta vastavoimana Cripsin aggressiivisuudelle. Siihen aikaan jengien värimaailmalla ei ollut juurikaan merkitystä, mutta koska Cripsit tunnettiin sinisestä väristä, uusi jengi päätti käyttää sinisen vastakohtaa punaista. Perustettu jengi opittiin tuntemaan myöhemmin nimellä Bloods. Pirut, Brims, Athens Park Boys sekä Pueblos perustivat Bloodsin. Myöhemmin jengiin liittyi useita muita settejä, jotka olivat joutuneet konflikteihin Cripsin kanssa.

United Blood Nation

United Blood Nation eli UBN on 1993 vuonna New Yorkin vankiloissa perustettu järjestö. UBN on perustettu alun perin ratkaisemaan Bloods-settien sisäisiä ongelmia sekä settejä laajempia ratkaisuja sekä suojelemaan ja yhtenäistämään Bloods-jengiläisiä. Ennen UBN:n perustamista the Latin Kings oli ainoa vankilajengi/-järjestö. Se oli latinalaisamerikkalaisten jengien järjestö, joka kohdisti väkivaltansa pääasiassa afroamerikkalaisiin. UBN:n perustivat jokaisen kahdeksan alkuperäisen Bloods-jengin johtajat. Nämä alkuperäiset setit olivat Mad Stone Villains (MSV), Valentine Bloods (VB), Nine Trey Gangsters (NTG), Gangster Killer Bloods (GKB), One Eight Trey (183) Bloods, Hit Squad Brims (HSB), Blood Stone Villains (BSV) sekä Sex, Money and Murder (SMM).

Bloods & Hip-Hop

Useat länsirannikon rap-artistit väittävät kuuluvansa tai olevansa muuten sidoksissa Bloods-jengeihin herättääkseen kiinnostusta ja kasvattaakseen katu-uskottavuutta sekä levymyyntiä. The Game sanoi liittyneensä Cedar Block Neighborhood -jengiin. Dipset (the Diplomats) hip-hop-ryhmä väittää olevansa myös osa Bloods-organisaatiota. Räppari/tuottaja DJ Quik Comptonista on myös kertonut kasvaneensa Tree Top Piru Bloodsin jäsenenä. 1995 tuottaja Ron "Ronnie Ron" Phillips tuotti nimikkoalbumin Damu Ridaz. Damu Ridaz koostuu Denver Lane Bloods sekä Creeshaw Mafia settien aktiivisista jäsenistä. Dangerous Records oli myös levy-yhtiö, joka teki paljon gangsta rap -albumeita, joissa esiintyi niin Cripsin jäseniä kuin Bloodsin jäseniäkin.

Tunnettuja Bloods-jengiin kuuluvia artisteja

Triviaa

  • Bloods-jengiläisen tunnus on punainen vaatetus kauttaaltaan sekä Blood-sanaan viittaava käsimerkki
  • Monet Bloods-jengiläiset käyttää myös punaisia huiveja, joita he roikuttavat oikeanpuoleisesta taskusta
  • Tällä hetkellä Yhdysvalloissa on noin 600 Bloods-settiä sekä 15 000–20 000 jäsentä 40 osavaltiossa (lähde: cyptome.org)

Lähteet

Viitteet

  1. Biography brealonline.com. Viitattu 21.11.2007. (englanniksi)
  2. Biography for Marion 'Suge' Knight Internet Movie Database Inc.. Viitattu 21.11.2007. (englanniksi)
  3. Bio comptongame.com. Viitattu 21.11.2007. (englanniksi)