Ero sivun ”Musta magia” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
SieBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: la:Magia malefica
TobeBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: bg:Черна магия
Rivi 24: Rivi 24:
[[id:Ilmu hitam]]
[[id:Ilmu hitam]]
[[ms:Ilmu hitam]]
[[ms:Ilmu hitam]]
[[bg:Черна магия]]
[[cs:Černá magie]]
[[cs:Černá magie]]
[[en:Black magic]]
[[en:Black magic]]

Versio 29. lokakuuta 2009 kello 04.11

Musta magia on yleistävä nimitys pahoiksi tai saatanallisiksi katsotuille tai leimatuille taikuuden eli magian muodoille. Mustalla magialla pyritään aiheuttamaan pahaa tai onnettomuutta esimerkiksi kirouksin, ja sen vastapuolena pidetään yleensä valkoista magiaa.

Kansanperinteessä musta magia tarkoittaa magiaa, joka suoritetaan Saatanan tai pahojen henkien kautta, vaikka tarkoitus, kuten sairaan parantaminen, olisi hyvä. Mustaa magiaa pidettiin vaarallisena, ja loitsujen katsottiin voivan kääntyä loitsijaa itseään vastaan.

Vasemman käden polun terminologiassa musta ja valkoinen magia erotetaan toisistaan maagikon ja ympäristön suhteen perusteella. Mustan magian harjoittaja pyrkii hallitsemaan ympäröiviä olosuhteita, eikä yritä alistua jumaluuksien tahtoon kuten perinteisissä maailmanuskonnoissa. Eettistä jaottelua mustan ja valkoisen magian välille ei tehdä.

Fantasiassa musta magia tarkoittaa pahoiksi miellettyjä loitsuja tai maagista toimintaa. Tällaisia voivat olla kiroaminen, kuolleista herättäminen (nekromantia), vampirismi ja demonien kutsuminen.

Nimitys musta magia juontuu termistä nekromantia.

Kirjallisuutta

Katso myös