Ero sivun ”Koskettelukirja” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Yupik (keskustelu | muokkaukset)
isot kirjaimet
Rivi 1: Rivi 1:
'''koskettelukirja''' on värikkäitä, tunnusteltavia kuvia sisältävä kuvakirja, joka on tarkoitettu sokealle tai heikkonäköiselle lapselle, mutta myös esimerkiksi [[kehitysvamma]]iset hieman vanhemmatkin lukijat voivat saada niistä iloa ja virikkeitä. Kirjat ovat yleensä kangas- tai pahvikirjoja, ja kuvissa voidaan käyttää hyvin monipuolisia materiaaleja erilaisista kankaista muoviin, nahkaan, puuhun, kiveen ja turkiksiin. Kuvituksessa voi käyttää mielikuvitustaan ja hyödyntää lapsen hienomotoriikkaa harjoittavia ja erilaisia ääniä tuottavia elementtejä, kuten vetoketjuja, nauhoja, rahisevia ja kahisevia materiaaleja, nappeja ja muita esineitä.
'''Koskettelukirja''' on värikkäitä, tunnusteltavia kuvia sisältävä kuvakirja, joka on tarkoitettu sokealle tai heikkonäköiselle lapselle, mutta myös esimerkiksi [[kehitysvamma]]iset hieman vanhemmatkin lukijat voivat saada niistä iloa ja virikkeitä. Kirjat ovat yleensä kangas- tai pahvikirjoja, ja kuvissa voidaan käyttää hyvin monipuolisia materiaaleja erilaisista kankaista muoviin, nahkaan, puuhun, kiveen ja turkiksiin. Kuvituksessa voi käyttää mielikuvitustaan ja hyödyntää lapsen hienomotoriikkaa harjoittavia ja erilaisia ääniä tuottavia elementtejä, kuten vetoketjuja, nauhoja, rahisevia ja kahisevia materiaaleja, nappeja ja muita esineitä.


Kirjan teksti voi olla [[pistekirjoitus|pistekirjoituksella]], isokirjoituksella tai tavallisin kirjaimin. Kirjassa voi olla mukana myös äänite. Tarinat ovat tekijöiden sepittämiä tai sovituksia tutuista saduista, loruista tai runoista.
Kirjan teksti voi olla [[pistekirjoitus|pistekirjoituksella]], isokirjoituksella tai tavallisin kirjaimin. Kirjassa voi olla mukana myös äänite. Tarinat ovat tekijöiden sepittämiä tai sovituksia tutuista saduista, loruista tai runoista.
Rivi 13: Rivi 13:
* [http://www.celia.fi Celia-kirjaston kotisivut]
* [http://www.celia.fi Celia-kirjaston kotisivut]


[[luokka: kirjat]]
[[Luokka:Kirjat]]


[[en:tactile book]]
[[en:Tactile book]]
[[sv:taktilbok]]
[[sv:Taktilbok]]

Versio 26. lokakuuta 2009 kello 13.39

Koskettelukirja on värikkäitä, tunnusteltavia kuvia sisältävä kuvakirja, joka on tarkoitettu sokealle tai heikkonäköiselle lapselle, mutta myös esimerkiksi kehitysvammaiset hieman vanhemmatkin lukijat voivat saada niistä iloa ja virikkeitä. Kirjat ovat yleensä kangas- tai pahvikirjoja, ja kuvissa voidaan käyttää hyvin monipuolisia materiaaleja erilaisista kankaista muoviin, nahkaan, puuhun, kiveen ja turkiksiin. Kuvituksessa voi käyttää mielikuvitustaan ja hyödyntää lapsen hienomotoriikkaa harjoittavia ja erilaisia ääniä tuottavia elementtejä, kuten vetoketjuja, nauhoja, rahisevia ja kahisevia materiaaleja, nappeja ja muita esineitä.

Kirjan teksti voi olla pistekirjoituksella, isokirjoituksella tai tavallisin kirjaimin. Kirjassa voi olla mukana myös äänite. Tarinat ovat tekijöiden sepittämiä tai sovituksia tutuista saduista, loruista tai runoista.

Koskettelukirjan tehtävä on sama kuin muunkin lastenkirjallisuuden, satujen ja kuvakirjojen: ne ovat myös näkövammaisille lapsille tärkeitä mielikuvituksen, luovuuden ja kielen kehityksen kannalta. Lisäksi ne auttavat lasta hahmottamaan ympäristön ja esineiden toimintaa ja mittasuhteita.

Celia-kirjaston lainakokoelmassa on noin 650 koskettelukirjaa, joita lainataan kirjaston lapsiasiakkaille maksutta. Laina-aika on yksi kuukausi. Kirjasto on myös tehnyt oppaan koskettelukirjan tekemisestä kiinnostuneille.


Lähteet