Ero sivun ”Albrecht von Wallenstein” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
TXiKiBoT (keskustelu | muokkaukset)
MastiBot (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 20: Rivi 20:
[[en:Albrecht von Wallenstein]]
[[en:Albrecht von Wallenstein]]
[[es:Albrecht von Wallenstein]]
[[es:Albrecht von Wallenstein]]
[[eo:Albrecht von Wallenstein]]
[[fr:Albrecht von Wallenstein]]
[[fr:Albrecht von Wallenstein]]
[[ko:알브레히트 폰 발렌슈타인]]
[[ko:알브레히트 폰 발렌슈타인]]

Versio 22. lokakuuta 2009 kello 14.15

Albrecht von Wallenstein

Albrecht Wenzel Eusebius von Wallenstein (oik. von Waldstein, tshekiksi Vojtěch Václav Eusebius z Valdštejna, s. 24. elokuuta 1583 Hermanitz an der Elbe, Böömi – k. 25. maaliskuuta 1634 Eger), Friedlandin ja Mecklenburgin herttua, oli böömiläinen aatelinen, sotilas ja poliitikko. Hänen panoksensa oli merkittävä kolmikymmenvuotiseen sotaan, vaikka hän kuolikin sen kuluessa. Hän loi elinaikanaan niin mittavan palkkasoturiliiketoimen, ettei sellaista ole ollut aiemmin eikä sen jälkeen.

Wallensteinin murha

Wallenstein valtuutettiin Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan puolesta kokoamaan armeija ja kukistamaan protestanttiset kapinalliset. Valtansa huipulla Wallensteinilla oli, alaistensa komennossa, omassa yksityisarmeijassaan noin 50 000 miestä. Hän oli Böömin epälegitiimi hallitsija ja hänelle syntyi poliittisia pyrkimyksiä sen myötä kun hän menestyi sodassa. Näiden petosepäilyjen takia Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan vallanpitäjät murhauttivat hänet kesken kolmikymmenvuotisen sodan.

Wallenstein käytti armeijansa rakentamiseen samoja metodeita kuin eurooppalaiset ammattisotilaskomentajat 1000-luvun alkupuolelta lähtien olivat käyttäneet: hän värväsi pystyviä komentajia värväämään ja johtamaan osastoja. Hän itse maksoi komentajilleen jotka hoitivat itse sotilaansa.

Lähteet

  • McNeill, William H. The Pursuit of Power. Chicago: The University of Chicago Press, 1982.
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Albrecht von Wallenstein.