Ero sivun ”Itäinen laivasto” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
TXiKiBoT (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: de:Eastern Fleet
Rivi 17: Rivi 17:
[[Luokka:Yhdistyneen kuningaskunnan merivoimat]]
[[Luokka:Yhdistyneen kuningaskunnan merivoimat]]


[[de:Eastern Fleet]]
[[en:Eastern Fleet]]
[[en:Eastern Fleet]]
[[ja:東洋艦隊 (イギリス)]]
[[ja:東洋艦隊 (イギリス)]]

Versio 14. lokakuuta 2009 kello 22.05

Kaukoidän laivasto (engl. Eastern Fleet, the East Indies Fleet ja the Far East Fleet) oli Britannian Kuninkaallisen laivaston laivasto, joka oli toiminnassa 1904-1971.

Itäinen laivasto (engl. Eastern Fleet)

Vuonna 1904 Sir John Fisher käski yhdistää kolme Itä-Aasiassa sijainnutta Kuninkaallisen laivaston komentokuntaa. Itä-Intian (Singapore), Kiinan (Hong Kong) ja Australian (Sydney) laivastoasemat yhdistettiin kaikki saman Itäisen laivaston alaisuuteen. Ensimmäisen maailmansodan aikana laivasto-osastot toimivat kuitenkin yhä itsenäisesti ja Itäinen laivasto oli olemassa vain yleisenä kattoterminä. Sodan puhjetessa Kiinan laivastoasemalle oli sijoitettuna taistelulaiva HMS Triumph, panssariristeilijät HMS Minotaur ja HMS Hampshire, kevyet risteilijät HMS Newcastle ja HMS Yarmouth. Aluksista HMS Triumph oli sodan puhjetessa telakalla. Itä-intian laivastoasemalle oli sijoitettuna taistelulaiva HMS Swiftsure sekä kaksi kevyttä risteilijää. Näiden lisäksi Ranskan laivasto asetti kaksi panssariristeilijää ja Venäjä kaksi vanhentunutta kevyttä risteilijää asemanpäällikön käyttöön. Australian laivastoasema oli vahvin ja sinne oli sijoitettu taisteluristeilijä HMAS Australia, modernit kevyet risteilijät HMAS Sydney ja HMAS Melbourne sekä kaksi vanhentunutta risteilijää.

Rakenne pysyi käytännössä samana toiseen maailmansodan alkuvuosiin saakka, kunnes sota Japania vastaan puhkesi joulukuussa 1941, jolloin Itäinen laivasto varsinaisesti perustettiin yhdistämällä Itä-Intian ja Kiinan eskaaderit. Sodan aikana laivastoon lukeutui useita aluksia sekä miehistöä muiden liittoutuneiden laivastoista.

Itäinen laivasto lakkasi olemasta perustettaessa Brittiläinen Tyynenmeren laivasto, jonne siirrettiin kaikki modernit alukset Itäisestä laivastosta.

Itä-Intian laivasto (engl. The East Indies Fleet)

Itä-Intian laivasto perustettiin vuoden 1945 alussa. Aluksi laivaston joukot olivat rajallisia ja käsittivät lähinnä saattuetukialuksia suojayksiköineen. Laivueen alkuperäisenä tehtävänä oli tukea 14. Armeijan taistelua Burmassa hyökkäämällä japanilaisten viestilinjoja vastaan maissa ja merellä. Laivaston merkittävimpinä aluksina olivat aluksi:

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.

Malline:Tynkä/Sotalaiva