Ero sivun ”Pointe-Noire” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
MelancholieBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: la:Pointe-Noire
Xqbot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: no:Pointe-Noire
Rivi 29: Rivi 29:
[[nl:Pointe-Noire]]
[[nl:Pointe-Noire]]
[[ja:ポワントノワール]]
[[ja:ポワントノワール]]
[[no:Pointe-Noire]]
[[pl:Pointe-Noire]]
[[pl:Pointe-Noire]]
[[pt:Pointe-Noire]]
[[pt:Pointe-Noire]]

Versio 6. lokakuuta 2009 kello 14.36

Pointe-Noire on Kongon tasavallan toiseksi suurin kaupunki ja Kuilun maakunnan pääkaupunki. Se sijaitsee niemekkeellä Pointe-Noirenlahden ja Atlantin valtameren välissä. Kaupungin väkiluku on 663 400 (2005).

Yleistä

Pointe-Noire sijaitsee Angolalle kuuluvat Cabindan kaistaleen pohjoispuolella, lähellä vanhaa Luangun kaupunkia. Kaupunki sijaitsee alueella, jota asuttivat alun perin kongoihin kuuluvat vilit. Kaupunkiin on kuitenkin sittemmin muuttanut paljon väkeä muualta sekä Kongosta että ulkomailta. Kaupungin valtakieli on kituba, mutta myös kongoa ja ranskaa puhutaan laajalti.

Pointe-Noiresta lähtee 1924-1934 rakennettu rautatie Kongon pääkaupunkiin Brazzavilleen. Satama valmistui 1939. Siellä on myös kansainvälinen lentokenttä. Kaupunki on Le Havren (Ranska) ystävyyskaupunki.

Talous

Pointe-Noire on Kongon tasavallan liike-elämän keskus, mikä suurimmaksi osaksi perustuu rannikon lähellä tapahtuvaan öljyntuotantoon. Toinen tärkeä talouden ala on kalateollisuus. Pointe-Noiressa on myös Kongon suurin satama, jonka kautta Brazzavilleen suuntautuva tavaraliikenne kulkee.

Malline:Tynkä/Kongon tasavalta