Ero sivun ”Säilyketölkki” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
p kielilinkkejä
Rivi 18: Rivi 18:
{{Tynkä/Ruoka}}
{{Tynkä/Ruoka}}


[[cs:Plechovka]]
[[da:Konservesdåse]]
[[de:Konservendose]]
[[en:Tin can]]
[[en:Tin can]]
[[fi:Tölkki]]
[[nl:Blikje]]

Versio 25. tammikuuta 2006 kello 16.09

Säilykepurkki on ilmatiivis, ohuesta metallista valmistettu pakkaus ruoan säilömiseen. Säilykepurkkeihin voidaan pakataan monenlaista tavaraa, mutta säilykeruoan säilöminen on ylivoimaisesti suosituinta.

Nykyajan säilyketölkki on parannettu versio Nicole Francois Appert'n 1800-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä tekemästä keksinnöstä. Jo 1800-luvulla säilyketölkistä tuli vakiokulutustavaraa pääasiassa teollistuneissa maissa, mutta se tunnetaan lähes kaikkialla.

Rakenne

Säilykepurkki on kolmiosainen rakennelma. Siihen kuuluvat samanmuotoinen kansi ja pohja sekä pystysuora reunalieriö. Pohja ja kansi ovat useimmiten pyöreät, joissakin tapauksissa myös soikeat tai kulmistaan pyöristetyn nelikulmion muotoiset.

Säilykepurkeissa on useimmiten kehä, jonka ulkomitta on hiukan suurempi kuin purkin muiden osien. Tämä kehä on tarpeellinen purkin avaamiseksi purkinavaajan avulla.

Purkittaminen tapahtuu nykyään siten, että pohja ja reuna liitetään ensin toisiinsa, tämän jälkeen purkki täytetään. Lopuksi kansi liitetään reunaan. 1900-luvun puolivälissä valmistettiin myös nestepakkauksia, joissa oli kannessa täyttämistä varten pieni reikä, joka lopuksi juotetiin umpeen.

Materiaali

Säilykepurkit olivat 1900-luvun loppupuolelle asti kokonaan tinatusta teräksestä. Alumiinia alettiin käyttää 1960-luvulla. Nykyään purkkien kansi on yleensä tinattua terästä ja muut purkin osat alumiinia.

Yleensä säilykepurkin ympärillä on paperinen tai muovinen etiketti. Sisältötiedot voidaan myös maalata suoraan purkin pintaan, mutta tämä on harvinaisempaa kuin etiketin käyttö.

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.

fi:Tölkki