Ero sivun ”Hruštšovin kenkä” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
titteli
Rivi 1: Rivi 1:
'''Hruštšovin kenkä''' on laajalle levinnyt tarina siitä, kuinka [[Nikita Hruštšov]] [[Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokous|YK:n yleiskokouksessa]] 12. lokakuuta 1960 otti kengän jalastaan ja paukutti sillä pöytää<ref>[http://www.rambler.ru/news/press/0/13580500.html Очередная Генассамблея ООН напомнила о «ботинке Хрущева» (10.10.2008)] haettu 16.9.2009</ref>.
'''Hruštšovin kenkä''' on laajalle levinnyt tarina siitä, kuinka [[Neuvostoliiton kommunistinen puolue|NKP:n]] pääsihteeri [[Nikita Hruštšov]] [[Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokous|YK:n yleiskokouksessa]] 12. lokakuuta 1960 otti kengän jalastaan ja paukutti sillä pöytää<ref>[http://www.rambler.ru/news/press/0/13580500.html Очередная Генассамблея ООН напомнила о «ботинке Хрущева» (10.10.2008)] haettu 16.9.2009</ref>.


== Historia ==
== Historia ==

Versio 16. syyskuuta 2009 kello 20.44

Hruštšovin kenkä on laajalle levinnyt tarina siitä, kuinka NKP:n pääsihteeri Nikita Hruštšov YK:n yleiskokouksessa 12. lokakuuta 1960 otti kengän jalastaan ja paukutti sillä pöytää[1].

Historia

Kyseisenä päivänä keskusteltiin Unkarin kysymyksestä, ja Hruštšov yritti löytää ongelmaan ratkaisun jos jollakin tavalla yhdessä muiden neuvostodelegaation jäsenten kanssa[2]. Hruštšovin aikalaisten, Anastas Mikojanin ja kokouksessa paikalla olleen henkilökohtaisen tulkin, lausuntojen mukaan asia meni seuraavasti: Hruštšovilla ei ollut suinkaan kengät, vaan avonaiset sandaalintapaiset tohvelit. Erään puheenvuoron aikana Hruštšov otti tohvelin jalastaan ja alkoi tarkastella ja pudistella sitä tarkoituksellisen pitkään. Hän nosti kengän päänsä korkeudelle ja lisäksi tömäytti sitä kevyesti pöytään muutaman kerran aivan kuin yrittäen hätistää sisälle mukamas joutuneen kiven. Tällä Hruštšov ilmaisi mielipiteensä puheenvuoron mielenkiinnottomuudesta. Samaisessa istunnossa Hruštšov nimitti filippiiniläistä puhujaa "amerikkalaisen imperialismin hännystelijäksi ja pokkuroijaksi", mikä aiheutti tulkeille vaikean tilanteen[3].

Hruštšovin poika Sergei, joka oli läsnä samassa YK:n istunnossa, kertoi, että Hruštšovin kenkä irtosi väkijoukossa, ja sen toi hänelle turvamies. Hän naputteli pöytää sen merkiksi, että oli eri mieltä puheen suhteen, minkä jälkeen otti kengän mukaan naputteluun. Sergei Hruštšovin mukaan valokuva hänen isästään ja kengästä on myöhempi valokuvamanipulaatio.

Lähteet

Katso myös