Ero sivun ”Académie Colarossi” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Juhko (keskustelu | muokkaukset)
Tynkä
p Luokka:Ranskan koulutus, aakkostus
Rivi 12: Rivi 12:


{{Tynkä/Koulutus}}
{{Tynkä/Koulutus}}
{{DEFAULTSORT:Academie Colarossi}}
[[Luokka:Kuvataideoppilaitokset]]
[[Luokka:Kuvataideoppilaitokset]]
[[Luokka:Pariisi]]
[[Luokka:Pariisi]]
[[Luokka:Ranskan koulutus]]


[[ca:Académie Colarossi]]
[[ca:Académie Colarossi]]

Versio 9. syyskuuta 2009 kello 10.09

Académie Colarossi oli italialaisen kuvanveistäjän Filippo Colarossin perustama taidekoulu. Se sijaitsi alkuun Île de la Citéssä, mutta muutti 1870-luvulla Rue de la Grande-Chaumièrelle. Koulu suljettiin 1930-luvulla.

Académie Colarossi perustettiin 1800-luvulla vaihtoehdoksi valtion École des Beaux-Arts -koululle, jota monet nuoret lupaavat taiteilijat pitivät vanhakantaisena. Académie Julianin tapaan ja toisin kuin virallinen École des Beaux Arts Colarossi hyväksyi oppilaiksi myös naisia, jotka saivat piirtää myös alastonta miesmallia. Colarossissa opiskelikin muun muassa Camille Claudel. Vuonna 1910 Colarossiin hyväksyttiin myös ensimmäinen naispuolinen opettaja. Koulussa oli myös elävän mallin veistoluokkia, jotka houkuttelivat ulkomaisia opiskelijoita. Myös kuvanveistäjä Henry Moore otti osaa Colarossin elävän mallin piirustukseen 1920-luvulla. Hän piirsi yleisölle avoimissa opetuksettomissa piirustustusilloissa.

Suomalaisista taiteilijoista Colarossissa opiskelivat muun muassa Väinö Blomstedt, Elin Danielson-Gambogi, Johannes Haapasalo, Helene Schjerfbeck ja Ellen Thesleff. Muunmaalaisista voisi mainita virolaisen Eduard Wiiraltin, tsekkiläisen Alfons Muchan, yhdysvaltailaisen Lyonel Feiningerin, ranskalaisen Paul Gauguinin ja saksalaisista George Groszin, Hans Hofmannin ja Paula Modersohn-Beckerin.

Katso myös

Tämä koulutukseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.