Ero sivun ”Visual kei” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 32: Rivi 32:
* [[Luna Sea]] (Alkuaikoinaan)
* [[Luna Sea]] (Alkuaikoinaan)
* [[Malice Mizer]]
* [[Malice Mizer]]
* [[Dir en grey]] (Nykyisin ei enää visual)
* [[Dir en grey]] (Alkuaikoinaan)
* [[Mana (muusikko)|Mana]]
* [[Mana (muusikko)|Mana]]
* [[Psycho le Cému]]
* [[Psycho le Cému]]

Versio 8. syyskuuta 2009 kello 19.12

Visual kei on japanilaisen rockmusiikin, J-rockin, tyylilaji, joka painottaa lavaesiintymisen näyttävyyttä. Kokonaisuus yritetään tehdä mahdollisimman näyttäväksi kokonaisuudeksi musiikin, lavaesiintymisen ja ulkonäön kautta. Visual kei -bändien tyylille onkin ominaista laulajien tapa käyttää ääntään monipuolisesti ja jäsenet ovat usein kauniita miehiä, jotka saavat monet hämmentyneiksi sukupuolirajoja rikkomalla. Yksi tunnetuimmista ja vanhimmista visual kei -bändeistä on X Japan.

Visual kei syntyi Japanissa 1980-luvulla. Yksi sen alullepanijoista oli vuonna 1997 hajonnut bändi X Japan, mutta ensimmäisen kerran termiä visual käytettiin Buck-Tickin yhteydessä. Visual keitä pidetään länsimaissa yhtenä japanilaisen musiikin erityispiirteistä, mutta kaikki japanilaiset bändit eivät ole visual kei -bändejä. Musiikkityyli on levinnyt muihinkin Aasian maihin kuin Japaniin. Kiinalaista visual keitä edustaa esimerkiksi goottirockbändi Silver Ash.

Visual kei -termin alle luetaan monia erilaisia musiikkityylejä aina iloisesta pop rockista raskaaseen metallimusiikkiin. Yhteistä näille kaikille on näyttävyys. Suurin osa muusikoista on miehiä. Vaikka lähes poikkeuksetta nämä naismaisen kauniit hahmot ovatkin miehiä, ei visual keillä ole mitään tekemistä transvetismin kanssa, vaan tyyli juurtuu pitkältä japanilaisesta historiasta aina kabuki-teattereiden ajoilta asti.

Nykyään visual kei -yhtyeiden tyyli on huomattavasti monimuotoisempaa kuin alkuaikoina. Eri alalajeja ovat muun muassa

  • angura: "Angura" on johdanne sanasta "underground". Tyylilaji, johon on haettu vaikutteita perinteisistä japanilaisista vaatteista (vanha Kagrra,, Inugami circus-dan).
  • oshare: Esiintymisvaatteet artistien omia ja itse yhdistelemiä. Vaikka vaatteet ovat "tavallisia", on oshare selkeästi visual kein alalaji (Milphinne, Hameln).
  • decora tai oshare kei : Decora-tyylin mukainen, pirteää musiikkia soittava tyyli (käytetään yleisesti vain eimystä).

Japanissa visualin eri tyylit eivät kuitenkaan ole tärkeitä, sillä yleisesti välitetään vain siitä, onko yhtye visual vai ei. Tämän vuoksi visualin alalajitkaan eivät ole mitään yksiselitteisiä ja on paljon yhtyeitä, jotka voivat kuulua yhteen tai useampaan alalajiin (nightmare → koteosa = kotekotexoshare) tai olla kuulumatta lainkaan (kra → kra-visual).

Visual kei -yhtyeitä ja -artisteja

80-luku

90-luku

00-luku

Katso myös

Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.