Ero sivun ”Ali al-Sistani” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
TXiKiBoT (keskustelu | muokkaukset)
Xqbot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti poisti: ku:سيستانى
Rivi 28: Rivi 28:
[[fr:Ali al-Sistani]]
[[fr:Ali al-Sistani]]
[[it:Ali al-Sistani]]
[[it:Ali al-Sistani]]
[[ku:سيستانى]]
[[nl:Ali al-Sistani]]
[[nl:Ali al-Sistani]]
[[ja:アリー・スィースターニー]]
[[ja:アリー・スィースターニー]]

Versio 31. elokuuta 2009 kello 18.18

Suur ajatollah AlSaid Ali AlHusaini AlSistani (arab. السيد علي الحسيني السيستاني‎, pers. ‏سید علی حسینی سیستانی‎, s. 9. Rabi’ Al-Awwal 1349 / 4. elokuuta 1930) on šiialainen sekä uskonnollinen että hengellinen johtaja.

Ali al-Sistani syntyi Mashhadissa Iranissa. Hänen isoisänsä, jonka mukaan hänet nimettiin oli merkittävä Najafissa opiskellut teologi. Sistani sai varhain uskonnollisen koulutuksen ja siirtyi šiiojen pyhään kaupunkiin Qomiin opiskelemaan. Sen jälkeen hän siirtyi Irakiin Najafiin opiskelemaan suurajatollah Abul-Qassim Khoein johdolla.

Sistani jäi kaupunkiin ja hänestä tuli mujtahid 1960-luvulla. Khoein vaikutus Sistaniin oli merkittävä. Hänet kuitenkin pidätettiin pian ensimmäisen Persianlahden sodan jälkeisen šiiojen kansannousun jälkeen ja hän joutui monien murhayritysten kohteeksi 1990-luvulla.

Khoei kuoli 1992 nimitettyään Sistanin seuraajakseen Najafin al-Hawzan johtoon. Hänen asemansa haastoivat muut johtajat, kuten Mohammad Sadeq al-Sadr, mutta Sistanin ahkeruus antoi hänelle etulyöntiaseman. Hänen johtonsa varmistui al-Sadrin murhan jälkeen. Hänen moskeijansa suljettiin 1994, eikä sitä avattu ennen kuin Yhdysvaltain johtama liittouma miehitti Irakin 2003. Sodan aattona hän antoi fatwan olla vastustamatta hyökkäystä.

Myöhemmin Sistani on osallistunut epäsuorasti politiikkaan kehottaen perustuslaillisen kokouksen kokoamiseen vaaleilla valituista edustajista Yhdysvaltain nimittämien sijaan ja 1. lokakuuta 2004 vaati ymmärtämään osallistumisen tammikuun 2005 vaaleihin olevan tärkeä asia. Hän on toistuvasti vaatinut šiioja olematta vastaamatta sunnisalafistien hyökkäyksiin. Hän neuvotteli 27. elokuuta tulitauon Muqtada al-Sadrin Mahdin armeijan ja Yhdysvaltain joukkojen välille, missä sekä pääministeri Iyad Allawi, väliaikaishallitus ja kansalliskongressi olivat epäonnistuneet.


Aiheesta muualla

Lähteitä