Ero sivun ”Olav Kyrre” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Zwobot (keskustelu | muokkaukset)
p robot Adding: cs Modifying: no
Cuprum (keskustelu | muokkaukset)
p w
Rivi 1: Rivi 1:
'''Olav Kyrre''' (n.[[1050]]–[[1093]]) oli Norjan kuningas 1067–1093. Olav oli Norjan kuninkaan [[Harald Ankara]]n poika, ja hän seurasi isäänsä valloitusretkelle [[Englanti]]in vuonna [[1066]]. Harald kuitenkin kaatui [[Stamfordin sillan taistelu]]ssa ja Olavkin pelastui vain pakenemalla. Hänen onnistui palata Norjaan, missä hänestä tuli veljensä [[Magnus Haraldsson]]in kanssahallitsija ja sai vastuulleen valtakunnan itäosan. Magnus kuoli vuonna [[1069]], jolloin Olav alkoi hallita yksin aina kuolemaansa, vuoteen 1093 asti. Hänen aikanaan maa eli suhteellisen rauhassa ja [[kristinusko]] levisi tasaisesti. Olavin hallituskaudella maa jaettiin pysyviksi hiippakunniksi, joiden ympärille [[Bergen]]iin, [[Oslo]]on ja [[Nidaros]]iin (nykyään [[Trondheim]]) alkoi kasvaa kaupunkeja. Näistä Nidaros oli pääkaupunki, johon haudattiin Norjan kuninkaat [[Olavi Pyhä]]stä lähtien. Saagat kertovat kuninkaan olleen iloinen ja sävyisä juomaveikko ja että hänen aikanaan tulivat yhteispidot yleisiksi kauppakaupungeissa. Hänen sisarensa Ingegerd meni naimisiin [[Tanska]]n kuninkaan Olavi Sveninpojan kanssa. Myöhempi kuningas [[Maunu Paljassääri]] oli Olav Kyrren poika.
'''Olav Kyrre''' (n.[[1050]]–[[1093]]) oli Norjan kuningas 1067–1093. Olav oli Norjan kuninkaan [[Harald Ankara]]n poika, ja hän seurasi isäänsä valloitusretkelle [[Englanti]]in vuonna [[1066]]. Harald kuitenkin kaatui [[Stamfordin sillan taistelu]]ssa ja Olavkin pelastui vain pakenemalla. Hänen onnistui palata Norjaan, missä hänestä tuli veljensä [[Maunu Haraldinpoika|Maunu Haraldinpojan]] kanssahallitsija ja sai vastuulleen valtakunnan itäosan. Magnus kuoli vuonna [[1069]], jolloin Olav alkoi hallita yksin aina kuolemaansa, vuoteen 1093 asti. Hänen aikanaan maa eli suhteellisen rauhassa ja [[kristinusko]] levisi tasaisesti. Olavin hallituskaudella maa jaettiin pysyviksi hiippakunniksi, joiden ympärille [[Bergen]]iin, [[Oslo]]on ja [[Nidaros]]iin (nykyään [[Trondheim]]) alkoi kasvaa kaupunkeja. Näistä Nidaros oli pääkaupunki, johon haudattiin Norjan kuninkaat [[Olavi Pyhä]]stä lähtien. Saagat kertovat kuninkaan olleen iloinen ja sävyisä juomaveikko ja että hänen aikanaan tulivat yhteispidot yleisiksi kauppakaupungeissa. Hänen sisarensa Ingegerd meni naimisiin [[Tanska]]n kuninkaan Olavi Sveninpojan kanssa. Myöhempi kuningas [[Maunu Paljassääri]] oli Olav Kyrren poika.


{{Edeltäjä-seuraaja|Titteli=[[Luettelo Norjan kuninkaista|Norjan kuningas]]|Kommentti= |Edeltäjä=[[Magnus II Haraldsson]]|Seuraaja=[[Haakon Maununpoika]]|Logo= }}
{{Edeltäjä-seuraaja|Titteli=[[Luettelo Norjan kuninkaista|Norjan kuningas]]|Kommentti= |Edeltäjä=[[Maunu Haraldinpoika]]|Seuraaja=[[Haakon Maununpoika]]|Logo= }}
[[Luokka:Norjan kuninkaat]]
[[Luokka:Norjan kuninkaat]]



Versio 21. tammikuuta 2006 kello 16.38

Olav Kyrre (n.10501093) oli Norjan kuningas 1067–1093. Olav oli Norjan kuninkaan Harald Ankaran poika, ja hän seurasi isäänsä valloitusretkelle Englantiin vuonna 1066. Harald kuitenkin kaatui Stamfordin sillan taistelussa ja Olavkin pelastui vain pakenemalla. Hänen onnistui palata Norjaan, missä hänestä tuli veljensä Maunu Haraldinpojan kanssahallitsija ja sai vastuulleen valtakunnan itäosan. Magnus kuoli vuonna 1069, jolloin Olav alkoi hallita yksin aina kuolemaansa, vuoteen 1093 asti. Hänen aikanaan maa eli suhteellisen rauhassa ja kristinusko levisi tasaisesti. Olavin hallituskaudella maa jaettiin pysyviksi hiippakunniksi, joiden ympärille Bergeniin, Osloon ja Nidarosiin (nykyään Trondheim) alkoi kasvaa kaupunkeja. Näistä Nidaros oli pääkaupunki, johon haudattiin Norjan kuninkaat Olavi Pyhästä lähtien. Saagat kertovat kuninkaan olleen iloinen ja sävyisä juomaveikko ja että hänen aikanaan tulivat yhteispidot yleisiksi kauppakaupungeissa. Hänen sisarensa Ingegerd meni naimisiin Tanskan kuninkaan Olavi Sveninpojan kanssa. Myöhempi kuningas Maunu Paljassääri oli Olav Kyrren poika.

  Edeltäjä:
Maunu Haraldinpoika
Norjan kuningas
 
Seuraaja:
Haakon Maununpoika