Ero sivun ”Kadetti” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
{{Korjattava/Suomi}}

{{Tämä artikkeli|käsittelee sotilaallista palvelusarvoa. Kadetti tarkoittaa myös vuosina 1905-17 Venäjällä toimineiden [[Perustuslaillisdemokraattinen puolue|perustuslaillisdemokraattien]] puoluejäsenen rinnakkaisnimitystä.}}
{{Tämä artikkeli|käsittelee sotilaallista palvelusarvoa. Kadetti tarkoittaa myös vuosina 1905-17 Venäjällä toimineiden [[Perustuslaillisdemokraattinen puolue|perustuslaillisdemokraattien]] puoluejäsenen rinnakkaisnimitystä.}}
[[Kuva:National Defence Advance College Bastille Day 2007 n1.jpg|thumb|250 px|Kadetti juhlapuvussa m/22]]
[[Kuva:National Defence Advance College Bastille Day 2007 n1.jpg|thumb|250 px|Kadetti juhlapuvussa m/22]]

Versio 17. elokuuta 2009 kello 12.42

Tämä artikkeli käsittelee sotilaallista palvelusarvoa. Kadetti tarkoittaa myös vuosina 1905-17 Venäjällä toimineiden perustuslaillisdemokraattien puoluejäsenen rinnakkaisnimitystä.
Kadetti juhlapuvussa m/22

Kadetti on Maanpuolustuskorkeakoulun Kadettikoulussa sotatieteiden kandidaatintutkintoa suorittavien henkilöiden palvelusarvo.

Yleistä

Koulutus on uudistunut vuonna 2006 Bologna-prosessin seurauksena. Entinen 4-vuotinen koulutus on väistynyt. Viimeinen vanhamuotoinen 4-vuotinen kadettikurssi valmistui huhtikuussa vuonna 2009 yliluutnantteina. Tutkintorakenneuudistuksen mukaiset kadettikurssit valmistuvat kolmen vuoden opiskelun jälkeen upseerin määräaikaiseen virkaan ja heidät ylennetään luutnanteiksi. Ensimmäinen tutkintorakenneuudistuksen jälkeinen kurssi (93. kadettikurssi) valmistuu syksyllä 2009.

Kaikilla sotatieteen kandidaateilla on mahdollisuus myöhemmin jatkaa opintojaan sotatieteen maisterin opinnoissa. Kandidaatit hakeutuvat maisteriopintoihin työelämästä 4-10 vuoden jälkeen suorittamaan palkallisia maisteriopintoja. Maisteriopintojen jälkeen heidät nimitetään vakinaiseen virkaan.

Haku Kadettikouluun tapahtuu vuosittain. Hakuohje julkistetaan vuosittain joulukuussa ja haku päättyy maaliskuussa.

Kadettikoulun sisäiset sotilasarvot

Kadettikoulussa käytetään sisäisiä sotilasarvoja, mutta ulkopuoliset kuitenkin puhuttelevat heitä kadeteiksi. Kadettien palvelusarvot ovat:

  • kadetti
  • kadettialikersantti
  • kadettikersantti
  • kadettiylikersantti
  • kadettivääpeli ja kadettipursimies

Kadettivääpeleitä on kullakin hetkellä vain kaksi (maa- ja ilmavoimien kadettivääpelit). Vastaavasti merivoimien kadettipursimiehiä on vain yksi. Kadettivääpelit ja Kadettipursimies palvelevat viimeisellä vuosikurssilla.

Sotilaallisessa arvojärjestyksessä kadetti rinnastetaan palvelusarvostaan riippumatta vänrikkiin.

Kadettien merkittäviä tapahtumia

Sarkajuhla

Pääartikkeli: Sarkajuhla

Sarkajuhla on vanhimpia Kadettikoulun perinteitä. Nuorin kurssi antaa edellisenä aamuna kadettilupauksen, jonka jälkeen se juhlii pääsyä Kadettitoverikuntaan ja esiintyy ensimmäistä kertaa juhlapuvuissaan. Juhla on saanut nimensä 1920-luvulla, jolloin nuorin kurssi sai vaihtaa ylleen diagonaalista tehdyt asetakkinsa ja pääsi eroon sarkapuvuistaan. Nimi on vaihtunut Diagonaalijuhlasta Sarkatanssiaisten kautta Sarkajuhlaksi.

Sarkajuhlaan osallistuu kadettien ja heidän aveciensa lisäksi lukuisia kutsuvieraita. Juhlien järjestämisestä vastaa sarkajuhlatoimikunta. Sarkajuhlan yhteydessä vietetään nykyisin myös kadettikoulun perinnepäivää.

Valmistujaisjuhla

Toinen suuri juhla on valmistujaisjuhla, jossa juhlitaan vanhimman kurssin kadettien nimittämistä ensimmäisiin upseerin virkoihin. Tasavallan presidentti ylentää upseerit presidentinlinnassa. Nuoret kadettiupseerit aloittavat varsinaisen uransa alkutaipaleet ja liittyvät osaksi Suomen puolustusvoimien upseeristoa.