Ero sivun ”Björn Soldan” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
328 merkkiä poistettu ,  15 vuotta sitten
nettikopion tilalle
p (w, l)
(nettikopion tilalle)
'''Nils "Nisse"”Nisse” Björn Soldan''' ([[1902]]-–[[1953]]) oli [[Juhanisuomalainen Aho]]nvalokuvaaja tämänja vaimon,elokuvaaja. [[Venny Soldan-Brofeldt]]in sisaren [[Tilly Soldan]]in avioton lapsi.
Nils Björn Soldan syntyi [[Kööpenhamina]]ssa, [[Tanska]]ssa. Hänen äitinsä [[Tilly Sold]]an oli siellä synnyttämässä. Björn Soldan oli virallisesti Tillyn ja adoptiolapsi.
 
NilsSoldan Björnoli [[Juhani Aho]]n ja tämän vaimon, [[Venny Soldan-Brofeldt]]in, sisaren [[Tilly Soldan]]in avioton lapsi. Soldan syntyi [[Kööpenhamina]]ssa, [[Tanska]]ssa., jossa Hänenhänen äitinsä [[Tilly Sold]]anSoldan oli siellä synnyttämässä. Björn Soldan oli virallisesti Tillyn ja adoptiolapsi.
Björn Soldan toimi velipuolensa [[Heikki Aho|Heikin]] tavoin valokuvaajana ja elokuvaajana. Hän opiskeli alaa [[1920-luku|1920-luvulla]] [[Saksa]]n [[München]]issä. Vuonna [[1931]] juuri ennen äitinsä Tillyn kuolemaa, Björn Soldan meni naimisiin morsiamensa Vivien Birsenin kanssa. [[Toinen maailmansota|Toisen maailmansodan]] aikana Soldan toimi menestyksekkäästi [[TK-kuvaaja]]na rintamalla. Sodan jälkeen hän muutti [[Englanti]]in ja työskenteli [[BBC]]:n suomenkielisen osaston toimittajana [[Lontoo]]ssa, jossa hän myös kuoli vain 51-vuotiaana.
 
Soldan opiskeli elokuvausta 1920-luvulla [[Saksa]]n [[München]]issä. Soldan perusti 1925 velipuolensa [[Heikki Aho]]n kanssa Aho & Soldan -yhtiön, joka tuotti ja kuvasi yli 300 elokuvaa.
[[Luokka:Suomalaiset toimittajat|Soldan, Björn]]
 
[[Luokka:Suomalaiset toimittajatvalokuvaajat|Soldan, Björn]]
6 793

muokkausta

Navigointivalikko