Ero sivun ”Kserkses I” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
SieBot (keskustelu | muokkaukset)
Thijs!bot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: lt:Kserksas I
Rivi 41: Rivi 41:
[[ku:Xeşeyerşa]]
[[ku:Xeşeyerşa]]
[[la:Xerxes I (rex Persarum)]]
[[la:Xerxes I (rex Persarum)]]
[[lt:Kserksas I]]
[[hu:I. Xerxész perzsa király]]
[[hu:I. Xerxész perzsa király]]
[[mr:झेरेक्सिस पहिला]]
[[mr:झेरेक्सिस पहिला]]

Versio 7. elokuuta 2009 kello 10.36

Kserkses I (persiaksi خشایارشا, Khšāyāršā, m.kreik. Ξέρξης) oli Persian kuninkaana vuosina 485 eaa.465 eaa. Hän jatkoi isänsä Dareioksen aloittamia persialaissotia, mutta kreikkalaisten voitettua Salamiin meritaistelussa (480 eaa.) ja Plataiaissa (479 eaa.) Kserkses luopui Kreikkaa vastaan käymästä sodasta.

Nousu valtaistuimelle

Kserkses oli Dareios I:n ja Kyyros Suuren tyttären Atossan poika. Noustuaan valtaan 485 eaa. hän kukisti kapinat Egyptissä ja Babylonissa. Hän nimitti veljensä Akhaimeneen Egyptin satraapiksi. Vuonna 484 eaa. Kserkses vei Babylonista erään seremoniallisesti tärkeän jumalan patsaan ja tappoi paikallisen papin. Tämä johti kahteen kapinaan todennäköisesti vuosina 484 ja 479 eaa.

Hyökkäys Kreikkaan

Dareioksen aikana ateenalaiset, naksoslaiset ja eretrialaiset olivat sekaantuneet Joonian kapinaan. Lisäksi kreikkalaiset olivat aiheuttaneet persialaisille tappion Marathonin taistelussa. Kserkses suunnitteli kostoretken Kreikkaan huolellisesti turvaten armeijansa huoltoreitit ja muun muassa rakentamalla kaksi siltaa Hellespontokselle. Kreikkalainen historioitsija Herodotos kertoo, että kun ensimmäinen sillanrakennusyritys epäonnistui myrskyn revittyä sillan kappaleiksi, Kserkses antoi ruoskia meren aallot. Toinen rakentamisyritys onnistui.

Kserkses oli muodostanut ennen sotaa useita liittolaissuhteita muun muassa Karthagon ja monien pienempien kreikkalaisten kaupunkivaltioiden kanssa. Vuonna 480 eaa. hän lähti Sarkisesta suuren laivastonsa ja armeijansa kanssa (Herodotos väittää miehiä olleen yli kaksi miljoonaa). Sotaonni oli aluksi Kserkseelle myötä. Thermopylain taistelussa pieni joukko sotilaita johtajanaan Spartan kuningas Leonidas pidätteli persialaisia pitkään, mutta lopulta persialaiset saivat voiton. Thermopylain jälkeen Ateena vallattiin ja ateenalaiset ajettiin spartalaisten kanssa Korintin kannakselle ja Saronikoslahdelle. Lopulta kuitenkin Salamiin taistelussa ateenalaisten laivasto sai voiton. Ilman laivastotukea Kserkses joutui vetäytymään. Lopulta myös hänen Kreikkaan jättämänsä jälkijoukko lyötiin.

Myöhemmät vuodet

Kserkseen myöhemmistä vuosista tiedetään vain vähän. Häneltä on jäänyt joitain piirtokirjoituksia muun muassa Persepolikseen. Vuonna 465 eaa. hänen visiirinsä Artabanos murhasi hänet ja nosti valtaan Artakserkses I:n.

Edeltäjä:
Dareios I
Persian kuningas
Akemenidien hallitsijasuku
Seuraaja:
Artakserkses I
Edeltäjä:
Dareios I
Egyptin faarao
Akemenidien hallitsijasuku
27. Dynastia
Seuraaja:
Artakserkses I