Ero sivun ”SimPark” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
pEi muokkausyhteenvetoa
Amirobot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: fa:سیم‌پارک
Rivi 99: Rivi 99:


[[en:SimPark]]
[[en:SimPark]]
[[fa:سیم‌پارک]]
[[fr:SimPark]]
[[fr:SimPark]]
[[it:SimPark]]
[[it:SimPark]]

Versio 5. elokuuta 2009 kello 17.50

SimPark
[[Tiedosto:|250px|]]
Kehittäjä Maxis
Julkaisija Maxis
Suunnittelija Roxy Wolosenko & Claire Curtin
Säveltäjä Jerry Martin
Julkaistu 1996
Lajityyppi Simulaatiopeli
Pelimuoto yksinpeli
Alusta Windows, Mac
Jakelumuoto CD-levy
Vaatimukset

Microsoft Windows

  • 486DX-66 MHz prosessori,
  • 8 Mt RAM,
  • 256 väriä,
  • 16-bittinen äänikortti,
  • 90 Mt vapaata kiintolevytilaa,
  • 2xCD-ROM
  • Windows 95 tai uudempi

Apple Macintosh

  • 68040 (33 MHz) prosessori,
  • 8 Mt RAM,
  • 256 väriä,
  • Versio 7.0 tai uudempi
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla
SimPark

SimPark, suomennettuna SimPuisto, on Maxisin kehittämä erityisesti lapsille suunnattu peli, jonka tavoitteena on rakentaa monimuotoinen luonnonpuisto ja toimiva ravintoketju käytettävissä olevista eläin-, matelija-, sammakkoeläin-, kasvi-, puu- ja pensaslajeista niin, että kaikki eläimet löytävät itselleen tarvitsemaansa ravintoa, ja pitää näin puiston johtaja tyytyväisenä. Pelin alussa valitaan vaikeusaste, kartta jolla halutaan pelata, sekä ilmasto, jonne puisto sijoitetaan. Huolta tulee pitää myös siitä, että eläimet ja kasvit pärjäävät niissä oloissa, minne puisto on rakennettu.

Pelin ilmastoalueet

Pelaaminen

Peli alkaa tyhjältä maalta, jossa pelaaja voi itse muokata maastoa ja vesistöjä mieleisekseen, ja rakentaa alueille polkuja, penkkejä, yms. muita tarvikkeita ihmisiä varten. Puistoon voi myös rakentaa hieman erikoisempia rakennelmia, kuten huvimajoja ja leikkipuistoja.

Puistotyökalut näkyvät ruudun oikeassa reunassa. Haavilla voi pyydystää eläimiä ja lintuja, ja puskutraktorilla raivata rakennelmia ja kasveja. Mikrofonilla saa tietoa puiston lajien voinnista klikkaamalla jotain eläintä tai kasvia, ja kartta mahdollistaa nopean liikkumisen puistossa yleiskuvan avulla. Tietokoneelta käsin voi tutkia ja säätää puiston tietoja.

Kaikki lisättävät tarvikkeet on lajiteltu luokkiin, jotka näkyvät ruudun vasemmassa reunassa. Niistä käsin pääsee lisäämään puistoonsa kaikenlaista noin 150 tarvikkeen joukosta. Pelissä on myös tietokone-työkalusta löytyvä luonto-opas, josta löytyy tietoa kaikista pelin lajeista, sekä puiston oma "apulainen", animoitu Risto-sammakko, joka kertoo silloin tällöin puiston tilasta, ja antaa vinkkejä pelin edetessä aina. Kun alueelle on ensin rakennettu kasveja, puistoon alkaa myös tulla itsestään eläimiä ravinnon perässä, ja kuten todellisuudessakin, ne lisääntyvät ja syövät toisiaan.

Tasot

Monimuotoinen ja hyväkuntoinen puisto rakentuu viidestä portaasta/tasosta, joista jokaisen saavuttamiseksi on tehtävä edellistä enemmän työtä. Peli alkaa liskotasolta, mutta puiston täyttäessä tietyt vaatimukset monimuotoisuuden ja lajien tunnistamisen suhteen, saa ylennyksen seuraavalle tasolle aina hirvitasoon asti, joka tapahtuu pomon ilmoituksena sähköpostilla. Samalla saa aina rahabonuksen, sekä uuden tavaran jota voi lisätä puistoon.

Tasot järjestyksessä

  • Liskotaso
  • Ankkataso
  • Pöllötaso
  • Susitaso
  • Hirvitaso

Ihmiset

Ihmiset, jotka käyvät puistossa saattavat olla hyödyllisiä. He voivat ostaa nakkeja kioskeista, ja kuluttaa rakennettuja palveluja, jolloin puisto tienaa rahaa, mutta ihmiset saattavat myös roskata puistoasi, kiduttaa eläimiä, ja talloa kasveja. Sen vuoksi suuret ihmismäärät ovat usein haitaksi. Ihmiset ilmestyvät puistoon itsestään, jos sinne on rakennettu polkuja ja teitä. Ihmisiä tulee myös huvimajaa vuokraamalla.

Raha

Pelin alussa rahaa on vaikeustasosta riippuen 15'000, 10'000, tai 5000. Rahaa tulee vuosittain lisää myös vaikeustasosta riippuen 5000, 4000, tai 3000 veronpalautuksessa, mutta sitä voi tienata lisää vuokraamalla huvimajaa, pitämällä puiston hyvässä kunnossa, (jolloin puisto saa ekopalkintoja), tai hankkimalla puistolle tuloja ihmisten käyttämistä palveluista.

Onnettomuudet

SimPuistossa voi sattua itsestään myös erilaisia onnettomuuksia, mutta ne voi säätää pois asetuksista. Onnettomuuksia voi myös aiheuttaa halutessaan itse. Tapaturmia on neljä.

Tulipalo: Sytyttää jonkin sattumanvaraisen kohteen tuleen. Tulipalon voi sammuttaa ainoastaan vedellä, tai odottaa että se palaa loppuun.

Juolavehnä: Loinen joka valtaa toisen kasvin leviten nopeasti muihin kasveihin, jollei sitä kitketä pois.

Roskavyöry: Läjä roskia ilmestyy sattumanvaraiseen paikkaan puistoa, ja tuo mukanaan paljon rottia, houkutellen puistoon myös muita haaskaeläimiä. Roskavyöryn voi hävittää ainoastaan polttamalla, tai laittamalla vettä sen päälle.

UFO-hyökkäys: Armeija vaaleanpunaisia ufoja laskeutuu puistoon muodostaen aina jonkin tekstin, kuten "Me Olemme Ruotsista" tai "Maxis Jytää", jonka voi nähdä vain kartalta. Ufojen poistaminen käsin on työlästä ellei käytä huijauskoodeja, sillä se täytyy tehdä puskutraktorilla ja ufoja tulee kerralla todella paljon.

Tietokone

Tietokone on yksi pelin tärkeimmistä työkalusta. Tietokoneelta näkee kaikki puiston tiedot, budjetin, sähköpostin, sekä pääsee käsiksi lajiluetteloon, puisto-oppaaseen, sekä pelaamaan linnunlaulu- ja lajintunnistuspelejä.

Lajientunnistuspeli

Lajintunnistus: Aina kun puistoon ilmaantuu uusi laji, jota siellä ei ole aiemmin tavattu, se täytyy tunnistaa. Lajintunnistuspeli toimii periaatteella, jossa näytetään kuva tunnistettavasta lajista, ja kysytään kuvasta jokin yksinkertainen kysymys esim. "Onko sillä sarvet". Jokainen kysymys sulkee mahdollisia lajeja pois luettelosta niin kauan kunnes jäljellä on vain yksi kuvaukseen sopiva laji. Lajintunnistus on tärkeä osa pelissä etenemistä, ja lajien tunnistamatta jättäminen johtaa vihaisiin viesteihin pomolta: "Minun on tiedettävä mitä sinä tiedät. Tunnistamaan siitä!"

Lajiluettelo näyttää kaikki puistossa sillä hetkellä esiintyvät eläimet ja kasvit, joita ei vielä ole tunnistettu. Tunnistetut lajit jäävät merkittyinä listaan, vaikkei niitä enää puistossa esiintyisikään.

Puisto-oppaasta löytyy lisätietoa kaikista pelin eläin- ja kasvilajeista. Siinä kerrotaan myös millaisessa ympäristössä kukin laji viihtyy, sekä millaista ravintoa lajit käyttävät. Kasveista kerrotaan vastaavasti mitä muita eläimiä ne houkuttelevat luoksensa, ja monista eläinlajeista on mahdollista kuunnella ääninäytteet.

Sähköposti: Pelin aikana useat eri henkilöt voivat lähettää sähköpostia, ja kysyä näin esimerkiksi huvimajan vuokrausta, tai tarjota ilmaisia kasvi- ja eläinlajeja yms. Sähköpostia voi lähettää myös pomo, mutta vain antaakseen palautetta puistonhoidosta, tai äiti, joka kertoo yleensä kuulumisia kotoa tai muuta vastaavaa esim. tietoa vitamiinien tärkeydestä.

Sähköpostia Äidiltä

Budjetista on nähtävissä kaikki puiston tulot ja menot, kuinka paljon rahaa jäi viime vuodelta, sekä kuinka paljon rahaa on käytettävissä. Menotaulukossa on erikseen lajiteltuna kasveihin, eläimiin, ja rakennelmiin käytetyt rahat, ja tulotaulukossa veronpalautus, puiston tulot, ja ekopalkinnot.

Puiston Tiedot-valikosta näkee pelaajan nimen puiston alueen tiedot, sekä tason, jolla pelaaja on. Valikossa on kolme työkalua. Populaatiokaavioiden avulla voi seurata viiden lajin lukumääriä tietyllä ajanjaksolla. Populaatiotiedot kertovat, mitä lajeja puistossa on, kuinka monta kyseisen lajin edustajia on, mutta näyttää, jos jollain eläimellä ei ole tarpeeksi ravintoa, tai jos jokin laji on häviämässä. Puiston tiedoista on mahdollista muuttaa myös puiston sijaintia.

Linunlaulupeli: Tietokoneelta voi pelata ajan kuluksi helppoa linnunlaulupeliä, jossa tulee ääninäytteen perusteella tunnistaa, minkä linnun laulua se on annetuista vaihtoehdoista. Peli sisältää kaksi vaikeusastetta, mutta myös kaksinpelivaihtoehdon, jolloin pelaajat pelaavat vuorotellen.