Ero sivun ”Nokka-akseli” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
993 merkkiä lisätty ,  12 vuotta sitten
Täydennystä.
(Täydennystä.)
 
== Nokka-akselin sijainti ==
Moottorit voidaan jakaa kahteen ryhmään nokka-akselin sijainnin perustella: .
* nykyiset moottorit ovat yleensä OHC-moottoreita ({{k-en|overhead camshaft}}, (männän)pään[[Sylinterinkansi|sylinterinkannen]] yläpuolinen nokka-akseli)
** [[SOHC]]: yksi nokka-akseli ({{k-en|single OHC}})
** [[DOHC]]: kaksi nokka-akselia ({{k-en|double OHC}})
* moottorit, joiden nokka-akseli sijaitsee sylinterilohkossa, ns. työntötankokoneet (OHV, {{k-en|overhead valve}}), jotka alkavatovat ollatänä jopäivänä pääosinharvinaisia historiaaautoissa, mutta niitä käytetään nykyään esimerkiksi merimoottoreissa.
 
== Toiminta ==
Nokka-akselin käyttövoiman välittämiseksi on historian aikana ollut useita tapoja.
Nokka-akseli saa käyttövoimansa [[kampiakseli]]lta joko suoraan hammaspyörien välityksellä tai sitä pyöritetään jakoketjulla tai yhä useammin [[jakohihna]]lla.
* [[Hammaspyörä]]stö; käytetään nykyään isoissa moottoreissa; esimerkiksi [[Wärtsilä 46]]
* [[Ketju]]; aikaisemmin yleinen mutta monet autonvalmistajat luopuivat siitä sen [[melu]]isuuden tähden; kuitenkin yleistynyt jälleen [[2000-luku|2000-luvulla]] hyvän toimintavarmuutensa ja huoltovapautensa ansiosta
* [[Jakohihna]]; yleistyi [[1980-luku|1980-luvulla]] halvan hintansa ja hiljaisuutensa takia, mutta sen suosio on vähentynyt, sillä se on ketjuun verrattuna epäluotettavampi ja on vaihdettava säännöllisesti
* [[Kiertokanki]]; harvinainen ratkaisu, joka oli käytössä [[NSU]]:n valmistamissa [[Moottoripyörä|moottoripyörissä]] ja vanhemmissa [[NSU Prinz|Prinz]]-[[henkilöauto]]issa<ref>[http://www.nsuprinz.com/lior/history.asp nsuprinz.com: History of NSU]</ref>
* Väliakseli; myös harvinaiseksi jäänyt ratkaisu, jota käytettiin [[Tatra (auto)|Tatran]] henkilöautoissa, esimerkiksi mallissa [[Tatra T17|T17]].
 
Nokka-akselin ohjaamat imu- ja pakoventtiilit[[pakoventtiili]]t mahdollistavat sylinterin palotilan kaasunvaihdon eri tahtien aikana. Yleensä nokka-akselin nokka ohjaa venttiilin karaa venttiilinnostajan (aikaisemmin keinuvivun) avulla.
 
Nokka-akseli avaa kunkin venttiilin kerran kahden kampikierroksen aikana, joten nokka-akseli pyörii puolella nopeudella kampiakseliin nähden. Nokka-akseleita voi olla rivimoottorissa korkeintaan kaksi kappaletta, V-mallin koneissa neljä. Mikäli käytetään kahta nokka-akselia sylinteriryhmää kohti (DOHC), toinen huolehtii pako- ja toinen imuventtiileiden käytöstä. (imu- ja pakonokka-akseli)
 
Hyvin paljon viritetyissä koneissa overlap saattaa olla jopa kymmeniä asteita. Tällainen moottori toimii hyvin ainoastaan suurilla kierroksilla (yli 8000 kierrosta minuutissa). Tällöin myös tietyissä tilanteissa (esimerkiksi voimakas moottorijarrutus) menee huomattavasti palamatonta polttoainetta pakoputkistoon ja se näkyy voimakkaana liekkinä pakoputken päässä.
 
== Viitteet ==
{{Viitteet}}
 
== Katso myös ==
4 824

muokkausta

Navigointivalikko