Ero sivun ”Port Royal” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
212 merkkiä lisätty ,  11 vuotta sitten
p
ei muokkausyhteenvetoa
p
p
[[Tiedosto:Old Port Royal - Project Gutenberg eText 19396.jpg|thumb|280px|Aikalaiskuva Port Royalista ennen 1692 maanjäristystä.]]
[[Tiedosto:John Lynn - A Bermudian Schooner Yacht Offshore.jpg|thumb|280px|Bermudalaiskuunari Port Royalin edustalla [[John Lynn]]in maalauksessa vuodelta 1834.]]
'''Port Royal''' oli historiallinen satamakaupunki, joka sijaitsi [[Jamaika]]n kaakkoisosassa nykyisen [[Kingstonin satama]]n suulla. Se oli [[Karibia]]nmeren kaupankäynnin keskus 1700-luvun loppupuoliskolla ja [[Kaappari|kaappareiden]] kotisatama aikana, jolloin [[Britannia]], [[Ranska]] ja [[Hollanti]] eivät uskaltaneet käydä suoraa sotaa uuden mantereen suurinta siirtomaavaltaa [[Espanja]]a vastaan.
 
Port Royal oli nousukasmaisesta rikkaudesta ja tapojen turmeltuneisuudesta tunnettu satamakaupunki. Aikalaissanonnan mukaan se oli maailman syntisin paikka. Juuri mm. näistä syistä se oli hyvin suosittu kaappareiden kokoontumiskeskus, jossa lain molempaa puolta kulkevat merimiehet saattoivat tuhlata ansaitsemansa omaisuudet yhtä nopeasti kuin ne oli hankittu. Aikanaan Karibianmeren alueen [[Siirtomaavalta|siirtomaavallat]] lakkasivat antamasta kaapparikirjoja kapteeneille, jotta nämä voisivat ryöstää erityisesti Espanjan aarrelaivastoja ja kaupunkeja. Tällöin useat kaapparit siirtyivät [[merirosvo]]ukseen ja käyttivät Port Royalia tukikohtanaan 1600-luvun piratismin kulta-aikana. Port Royal oli suosittu kokoontumispaikka merirosvoille, joista etäisimmät tulivat aina [[Madagascar]]in meriltä saakka.
 
Keskipäivällä 7. kesäkuuta 1692 Port Royal tuhoutui lähes kokonaan maanjäristyksessä, jossa noin kaksi kolmasosaa kaupungista vajosi mereen. Arviolta n. 2000 asukkaista kuoli mullistuksen yhteydessä ja n. 3000 seuranneina päivinä. Kaupungin tehtävä kaupankäynnin keskuksena siirtyi [[Kingston]]ille, jonka sataman osa Port Royal nykyään on.
 
Vanha Port Royal on säilynyt arvokkaana kohteena meriarkeologeille, jotka tutkivat myös ajan saatossa sen läheisyyteen uponneita merirosvolaivoja.
 
==Aiheesta muualla==
19 272

muokkausta

Navigointivalikko