Ero sivun ”Port Royal” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
7 merkkiä lisätty ,  11 vuotta sitten
p
ei muokkausyhteenvetoa
p
p
'''Port Royal''' oli historiallinen satamakaupunki, joka sijaitsi [[Jamaika]]n kaakkoisosassa [[Kingstonin satama]]n suulla. Se oli [[Karibia]]nmeren kaupankäynnin keskus 1700-luvun loppupuoliskolla ja [[Kaappari|kaappareiden]] kotisatama aikana, jolloin [[Britannia]], [[Ranska]] ja [[Hollanti]] eivät uskaltaneet käydä suoraa sotaa uuden mantereen suurinta siirtomaavaltaa [[Espanja]]a vastaan.
 
Port Royal oli nousukasmaisesta rikkaudesta ja tapojen turmeltuneisuudesta tunnettu satamakaupunki. Aikalaissanonnan mukaan se oli maailman syntisin paikka. Juuri mm. näistä syistä se oli hyvin suosittu kaappareiden kokoontumiskeskus, jossa lain molempaa puolta kulkevat merimiehet saattoivat tuhlata ansaitsemansa omaisuudet yhtä nopeasti kuin ne oli hankittu. Aikanaan Karibianmeren alueen [[Siirtomaavalta|siirtomaavallat]] lakkasivat antamasta kaapparikirjoja kapteeneille, jotta nämä voisivat ryöstää erityisesti Espanjan aarrelaivastoja ja kaupunkeja. Tällöin useat kaapparit siirtyivät [[merirosvo]]ukseen ja käyttivät Port Royalia tukikohtanaan 1600-luvun piratismin kulta-aikana. Port Royal oli suosittu kokoontumispaikka merirosvoille, joista etäisimmät tulivat aina [[Madagascar]]in meriltä saakka.
 
Keskipäivällä 7. kesäkuuta 1692 Port Royal tuhoutui lähes kokonaan maanjäristyksessä, jossa noin kaksi kolmasosaa kaupungista vajosi mereen. Arviolta n. 2000 asukkaista kuoli mullistuksen yhteydessä ja n. 3000 seuranneina päivinä. Kaupungin tehtävä kaupankäynnin keskuksena siirtyi [[Kingston]]ille.
19 274

muokkausta

Navigointivalikko