Ero sivun ”Hevoskotka” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Xqbot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: io:Hipogrifo
SieBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: hu:Hippogriff
Rivi 24: Rivi 24:
[[it:Ippogrifo]]
[[it:Ippogrifo]]
[[he:היפוגריף]]
[[he:היפוגריף]]
[[hu:Hippogriff]]
[[nl:Hippogrief]]
[[nl:Hippogrief]]
[[ja:ヒッポグリフ]]
[[ja:ヒッポグリフ]]

Versio 19. heinäkuuta 2009 kello 09.14

Roger ja Angelique Jean Auguste Dominique Ingresin maalaus vuodelta 1819, kuvaa kohtausta Orlando Furioso, missä Roger pelastaa Angeliquen ratsastaen hevoskotkalla.

Hevoskotka (myös Hippogryfi) on aarnikotkan tapainen taruolento, jolla on kotkan pää ja siivet, mutta muu ruumis on hevosen. Tarun mukaan hevoskotka on aarnikotkaa helpompi kesyttää. Hevoskotka ei voi lisääntyä ja useiden käsitysten mukaan se on syntynyt hevosen ja aarnikotkan lapsena. Tämä ei ole kuitenkaan mahdollista, sillä aarnikotkat vihaavat hevosia ja syövät näitä aina mahdollisuuden tullessa.

Ludovico Ariosto loi hevoskotkan kirjassaan Orlando Furioso 1500-luvun alussa, mutta eräs roomalainen runoilija Vergilius (70-19 eaa.) oli viitannut aarnikotkien ja hevosten risteyttämiseen esimerkkinä mahdottomuudesta jo paljon aiemmin.

J.K. Rowlingin luomassa Harry Potter -kirjasarjassa esiintyy hevoskotkia ja yksi niistä, nimeltään Hiinokka (kuudennessa kirjassa myös Surkusiipenä), on Tylypahkan velhokoulun riistanvartijan Rubeus Hagridin lemmikki, joka tuomitaan kuolemaan, mutta pelastetaan. Hevoskotkat luokitellaan kirjoissa vaarallisiin taruolentoihin.

Tämä mytologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.