Ero sivun ”Sherlock Holmes” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Perustietoa Sherlock Holmesista en-wikistä käännettynä
 
p fix he
Rivi 17: Rivi 17:
[[fr:Sherlock Holmes]]
[[fr:Sherlock Holmes]]
[[it:Sherlock Holmes]]
[[it:Sherlock Holmes]]
[[he:שרלוק הולמס]]
[[he: %D7%A9%D7%A8%D7%9C%D7%95%D7%A7_%D7%94%D7%95%D7%9C%D7%9E%D7%A1]]
[[nl:Sherlock Holmes]]
[[nl:Sherlock Holmes]]
[[ja:シャーロック・ホームズ]]
[[ja:シャーロック・ホームズ]]

Versio 2. syyskuuta 2004 kello 22.50

Tiedosto:Holmes ja Watson.png
Sherlock Holmes (oikealla) ja tohtori Watson, piirtänyt Sidney Paget

Sherlock Holmes on 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun fiktiivinen salapoliisihahmo, jonka on luonut brittiläinen kirjailija ja lääkäri Arthur Conan Doyle. Holmes on tunnettu kyvystään käyttää logiikkaa tapausten ratkaisemiseen.

Holmesin sanotaan asuneen Baker Street 221B:ssä (kerrostaloasunto Baker Street 221:ssä; varhaisissa tarinoissa se kuvataan Upper Baker Streetiksi), jossa hän harjoitti ammattiaan monia vuosia ystävänsä ja kollegansa tohtori Watsonin kanssa.

Sherlock Holmes kuvailee itseään ”konsultoivaksi salapoliisiksi”, joka tarkoittaa, että ihmiset saapuvat hakemaan häneltä apua ongelmissaan sen sijaan, että hän tulisi heidän luokseen. Kerrotaan, että Holmes pystyy usein ratkaisemaan ongelman kotoaan poistumatta (vaikka tätä piirrettä ei juurikaan näy itse tarinoissa, jotka keskittyvät kiinnostavampiin tapauksiin, jotka pakottavat hänet usein tekemään kenttätyötä). Holmes on erikoistunut selvittämään epätavallisia tapauksia, joissa hän käyttää ilmiömäisiä havainto- ja ”deduktiotaitojaan”.

Conan Doyle on antanut kunnian Holmesin synnystä opettajalleen Edinburghin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa, lahjakkaalle kirurgille ja oikeusopintutkijalle Joseph Bellille, jonka aikana oikeustiede oli uusi tieteenala. Kuitenkin joitakin vuosia myöhemmin Bell kirjoitti Doylelle: ”olet itse Sherlock Holmes ja tiedät sen hyvin” (Baring-Gould, s. 8). Nimi Sherlock Holmes on peräisin kuuluisalta kriketinpelaaja Sherlockilta ja bostonilaiselta lääkäriltä Oliver-Wendell Holmesilta – silti joissakin varhaisissa teksteissä hänen nimenään on Sherrinford Holmes.

Suositun myytin mukaan Sherlock Holmes synnytti koko murhamysteerikirjallisuuden. Salapoliisikirjallisuuslaji oli kuitenkin olemassa ennen Holmesiakin, joskaan ei loogisen päättelyn kautta ratkaisuun päätyvänä. Monet fiktiiviset salapoliisit ovat jäljitelleet Holmesin loogisia menetelmiä ja seuranneet hänen jalanjälkiään monin eri tavoin. Muutamia kuuluisia Holmesin perintöä jatkavia fiktiivisiä salapoliiseja ovat Agatha Christien Hercule Poirot, Ellery Queen, Perry Mason, Columbo, Dick Tracy ja jopa sarjakuvalehtien supersankari Batman.