Ero sivun ”Metallin kylmämuokkaus” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
p
typo
(poistettu {{korjattava/määritelmä}})
p (typo)
Kylmämuokkauksella tarkoitetaan pysyvää muodonmuutosta, joka tehdään materiaalille lämpötilassa, joka on sen rekristallisaatiolämpötilaa matalampi.
 
[[Metalli|Metalleja]] kylmämuokataan:
*Tarkempien mittatoleranssien saavuttamiseksi
:[[Metallien kuumamuokkaus|Kuumamuokkausprosesseihin]] liittyy aina kappaleen ja muokkaustyökalujen lämpeneminen ja kuluminen sekä niihen liityvät muodonmuutokset. Samaten työkappaleen pinta on usein alttiina [[hapettuminen|hapettumiselle]] ja hilseilylle. Näiden syiden takia parhaimmillaankin kuumaprosesseissa sadaansaadaan kappaleita, joiden mittatoleranssit vaihtelevat +/- 0,05 mm. Kylmämuokkausprosesseilla päästään dekadia tai kahta parempiin toleransseihin. Esimerkikisi alumiinifolion kylmävalssauksessa tuotteen loppumitta on alle 5 µm ja toleranssi luokkaa 0,1 µm.
*Kappaleen muokkauslujittamiseksi
:Metallikappaletta kylmämuokatessa sen rakeet litistyvät muokkaussuunnassa. Raerajan suhteellinen osuus kappaleen tilavuudessa ja dislokaatiotiheys kasvavat. Kappale lujituulujittuu; sen myötöraja kohoaa, mutta venymä laskee. Alkuperäiset materiaaliominaisuudet voidaan palauttaa rekristallisaatiohehkutuksella.
 
:Esimerkikisi seostamattoman hehkutetun [[kupari]]n [[kovuus]] on 35-40 HV10, 10 - 15% kylmämuokkauksella kuparin kovuus nousee arvoon 80-95 HV10, kappaletta edelleen muokatessamuokattaessa sen kovuus saavuttaa lopulta, noin 40% kylmämuokkauksen jälkeen, kovuuden 130-135 HV10.
 
*Raerakenteen hienontamiseksi

Navigointivalikko