Ero sivun ”Atalja” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
27 merkkiä lisätty ,  13 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
'''Atalja''' oli Ahabin ja Isebelin tytär ja kuningas [[Joram (Juuda)|Joramin]] aviopuoliso. Hän tuli Juudan kuningattareksi poikansa [[Ahasja (Juuda)|Ahasjan]] kuoltua. Kun hän sai tietää poikansa kuolleen [[Jeehu]]n ansassa, hän päätti tapattaa Ahasjan pojat. Pojat vietiin [[Masada]]n vuorelle, jossa heidät tapettiin ja ruumiit poltettiin.
 
Atalja vaati ylimmäiseltä papilta [[Jojada]]lta lupausta, että ''"tisbeläisen suvaitsemattomuus"'' kiellettäisiin, jotta ''jokainen saisi vapaasti palvoa omaa baaliaan''. Ylimmäinen pappi kieltäytyi jyrkästi moisesta vaatimuksesta - itse asiassa hän korosti tarkoituksellisen kuningatarta loukkaavasti, että ''kansaa odottaa tuho jos se palvoo ''baaleja'' ja ''aseroita'' saastaisissa menoissa ja unohtaa Herran Sebaotin''. Atalja raivostui mutta ei uskaltanut kajota pyhään mieheen.
 
Atalja raivostui uhmakkaasta vastauksesta mutta ei uskaltanut kajota pyhään mieheen.
 
Ahasjan tytär Joseba sai pelastettua [[Joas (Juuda)|Joas]]in verilöylystä ja Joasta pidettiin piilotettuna Jerusalemin temppelissä seitsemän vuotta, koko Ataljan hallituskauden ajan. Ataljan aikana [[Baal]]in palvonta oli valtavimmillaan. Myös [[Mooses|Mooseksen]] tekemä vaskikäärme, Nehustan, joka oli normaalisti temppelin aarrekammiossa, oli tuotu esiin kansan palvottavaksi ja sen eteen oli rakennettu [[Astarte]]lle pyhitetty Elämän puu -pyhäkkö, jonka pappina toimi ylimmäisen papin temppelistä karkottama Mattan.
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko