Ero sivun ”Automaattivaihteisto” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Rivi 20: Rivi 20:
* Ylivaihde alhaisilla nopeuksilla (Overdrive)
* Ylivaihde alhaisilla nopeuksilla (Overdrive)
* Toinen vaihde, mäkivaihde Second (2 tai S)
* Toinen vaihde, mäkivaihde Second (2 tai S)
* Ykkösvaihde, mäkivaihde First (1 tai F)
* Ykkösvaihde, mäkivaihde First (1 tai L)
*D5 Honda ja Acura 5-vaihteisissa malleissa
*D5 Honda ja Acura 5-vaihteisissa malleissa
*D4 Honda ja Acura 4-vaihteisissa malleissa
*D4 Honda ja Acura 4-vaihteisissa malleissa
*D3 Honda ja Acura 4-vaihteisissa malleissa
*D3 Honda ja Acura 4-vaihteisissa malleissa
*+ -ja M käsivaihdevalinta automaattivaihteisessa esimerkiksi Porsche malleissa.
*+ -ja M käsivaihdevalinta automaattivaihteisessa esimerkiksi Porsche malleissa.

==Lähteet==
==Lähteet==
===Viitteet===
===Viitteet===

Versio 28. kesäkuuta 2009 kello 02.22

Lexuksen 8-vaihteinen automaattivaihteisto aukileikattuna

Automaattivaihteistolla tarkoitetaan ajoneuvoissa olevaa vaihteistojärjestelmää, jossa kuljettajan ei tarvitse itse vaihtaa manuaalisesti vaihdetta, vaan automaattivaihteisto tekee sen hänen puolestaan. Automaattivaihteisto on useimmiten lisävaruste, lisäten auton ostohintaa. Ensimmäiset automaattivaihteistot esiteltiin Oldsmobilen 1940 malleissa Hydra-Maticin vaihteistolla, joka oli ensimmäinen massatuotannossa valmistettu täysautomaattinen vaihteisto. Automaattivaihteiston voiteluöljynä käytettiin muun muassa valaanöljyä.[1]

Tekniikka

Perinteisessä automaattivaihteistossa moottorin tuottama voima välitetään momentinmuuntimen pumppupyörältä nesteen välityksellä turbiinipyörälle, mistä voima siirtyy eteenpäin hammaspyörävaihteistolle.

Automaattivaihteiston ohjaukseen on jatkuvasti lisätty elektroniikkaa. Uudet vaihteistot muun muassa oppivat kuljettajan ajotavasta ja tekevät vaihteiden vaihtoja automaattisesti keräämänsä tiedon perusteella. Alemman hintaluokan autoissa viisivaihteiset automaatit ovat hyvää vauhtia syrjäyttämässä perinteiset nelivaihteiset mallit. Kuusi- ja seitsemänvaihteiset hallitsevat yläluokkaa. Ensimmäisen kuusivaihteisen automaatin tarjosi BMW vuonna 2001 esitellyssä 7-sarjassa. Pari vuotta myöhemmin Mercedes-Benzin S-sarjassa nähtiin 7-vaihteinen automaatti. Viimeisimpänä kehityksenä on Lexus ottanut käyttöön LS460-mallissaan 8-vaihteisen laatikon. Myös BMW on ilmoittanut, että ennen vuosikymmenen vaihdetta esiteltävässä 7-sarjassa nähdään 8-vaihteinen automaattivaihteisto.

Yleisesti automaattivaihteisto kuluttaa enemmän polttoainetta paljon kiihdytyksiä ja hidastuksia sisältävässä ajossa verrattuna manuaalivaihteistoon, öljyvälitteisen momentinmuuntimen takia. (Tästä käytetään myös nimitystä turbiini) Matka-ajossa eroa ei juurikaan ole, etenkään tasaisella nopeudella ajettaessa, kiinteäksi lukittuvalla turbiinilla varustetuissa autoissa. Poikkeus on CVT-automaattivaihteisto, jonka kulutus on manuaalivaihteiston tasoa. Rakenteellisesti automaattivaihteisto on yleensä manuaalivaihteistoa painavampi. Perinteisesti se on myös ollut kalliimpi valmistaa.

Myös ns. suorakytkentävaihteistossa vaihtaminen tapahtuu automaattisesti. Teknisesti vaihteisto on kuitenkin perinteisestä automaattivaihteistosta poiketen toteutettu useamman rinnakkaisen vaihdelaatikon ja ns. kaksoiskytkimen avulla. Tunnetuin suorakytkentävaihteisto on Volkswagen-konsernin käyttämä DSG. Koska tässä vaihteistossa seuraava vaihde on aina valmiiksi kytkettynä toisella vaihteiston akselilla päällä, ei vaihtamisessa ole vaihtamisviivettä eikä veto katkea vaihtamisen aikana. Uusi vaihde kytketään samanaikaisesti, kun toinen vaihteiston puoli irrotetaan. Suorakytkentävaihteistossa ei käytetä momentinmuuntajaa vaan voima välittyy nimensä mukaisesti suoraan moottorista vaihteistoon. Tämän vuoksi polttoaineen kulutus on uusimilla vaihteistoilla jopa pienempi kuin manuaalivaihteistolla.

Automaattivaihteiston vaihteet

Jotkut automallit käyttävät yleisesti automaattivaihteiston valitsijassa seuraavia merkintöjä:

  • Pysäköintivaihde P (Park)
  • Peruutusvaihde R (Reverse)
  • Vapaavaihde N (Neutral)
  • Ajovaihde D (Drive)
  • Ylivaihde alhaisilla nopeuksilla (Overdrive)
  • Toinen vaihde, mäkivaihde Second (2 tai S)
  • Ykkösvaihde, mäkivaihde First (1 tai L)
  • D5 Honda ja Acura 5-vaihteisissa malleissa
  • D4 Honda ja Acura 4-vaihteisissa malleissa
  • D3 Honda ja Acura 4-vaihteisissa malleissa
  • + -ja M käsivaihdevalinta automaattivaihteisessa esimerkiksi Porsche malleissa.

Lähteet

Viitteet

Aiheesta muualla