Ero sivun ”QZSS” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
{{Korjattava|"Järjestelmä antaa Japanille tarkan GPS:stä riippumattoman ajan?" Pitäisikö tässä olla piste vai kysymysmerkki ?}}
{{Korjattava|"Järjestelmä antaa Japanille tarkan GPS:stä riippumattoman ajan?" Pitäisikö tässä olla piste vai kysymysmerkki ?}}
[[Image:Qzss-45-0.09.jpg|thumb|QZSS:n kiertorata]]
[[Image:Qzss-45-0.09.jpg|thumb|QZSS:n kiertorata]]
'''Quasi-Zenith Satellite System''' (QZSS; ''Jun-Ten-Cho'') on [[Japani]]n vuodesta 2002 alkaen kehittämä kolmen [[Sateelliitti|paikannussatelliitin]] konstellaatio, joka tarkentaa [[GPS]]-paikannusta Japanin alueella.
'''Quasi-Zenith Satellite System''' (QZSS; ''Jun-Ten-Cho'') on [[Japani]]n vuodesta 2002 alkaen kehittämä kolmen [[Satelliittipaikannus|paikannussatelliitin]] konstellaatio, joka tarkentaa [[GPS]]-paikannusta Japanin alueella.


Kyse on ns. GPS:n [[SBAS]]-tukijärjestelmästä, jollaisiin kuuluu esim. EU-alueen [[EGNOS]], mutta satelliitit lähettävät myös omaa paikannussignaalia, joka voi antaa Japanille oman GPS:stä riippumattoman ajan. <ref>Guenther's Space Page</ref>
QNSS on osin GPS:n [[SBAS]]-tukijärjestelmä, jollaisiin kuuluu esim. EU-alueen [[EGNOS]]. QNSS-satelliitit lähettävät myös omaa paikannussignaalia, joka antaa Japanille oman GPS:stä riippumattoman ajan ja alueellisen paikannuskyvyn. <ref>Guenther's Space Page</ref> Vastaavaan GPS-paikannuksesta autonomiaan pyrkivät Kiina, Intia ja EU omilla Beidou-, IRNSS- ja Galielo-järjestelmillään.


==QZS-satelliitit==
==QZS-satelliitit==
Japani avaruusjärjestö [[JAXA]] on kehittänyt QZS-satelliitit, joista ensimmäinen QZS 1 laukaistaneen vuoden 2010 aikana JAXAn [[H-II|H-2]]A-kantoraketilla. Eräiden uutisten mukaan laukaisu voisi tapahtua jo vuonna 2009.<ref>http://sidt.gpsworld.com/gpssidt/The+System/THE-SYSTEM-mdash-November-2007/ArticleStandard/Article/detail/469041?contextCategoryId=40125 GPS World Online, November 2007. </ref>
Japani avaruusjärjestö [[JAXA]] on kehittänyt QZSS-satelliitit. Ensimmäinen niistä, QZSS 1, laukaistaneen vuoden 2010 aikana JAXAn [[H-II|H-2]]A-kantoraketilla. Eräiden nettiuutisten mukaan tämä laukaisu voisi tapahtua jo vuonna 2009.<ref>http://sidt.gpsworld.com/gpssidt/The+System/THE-SYSTEM-mdash-November-2007/ArticleStandard/Article/detail/469041?contextCategoryId=40125 GPS World Online, November 2007. </ref>


Satelliitteja kehittää Advanced Space Business Corporation-konsortio, johon kuuluvat muun muassa [[Mitsubishi]] Electric Corporation, [[Hitachi]] Ltd. ja GNSS Technologies Inc. Satelliitit perustuvat Mitsubishin ETS-8-tietoliikennesatelliitin runkoon. Satelliitin massa on 4100 kg.
Satelliitteja kehittää Advanced Space Business Corporation-konsortio, johon kuuluvat muun muassa japanilaiset [[Mitsubishi]] Electric Corporation, [[Hitachi]] Ltd. ja GNSS Technologies Inc. yhtiöt. Satelliitit perustuvat Mitsubishin ETS-8-tietoliikennesatelliitin runkoon. Satelliitin massa on 4100 kg.


Satelliitit toimivat hyvin [[Ellipsirata|elliptisella radalla]], joilta signaalin kuuluvuus on hyvä vuoristoissa ja suurkaupunkien kaduilla. Niiden toiminta-aika on kymmenen vuotta.
Satelliitit lentävät aikanaan hyvin [[Ellipsirata|elliptisella radalla]], joilta signaalin kuuluvuus on hyvä myös Japanin vuoristoisessa ja suurkaupunkien korkeiden talojen peittämillä kaduilla. [[Satelliitti]]en toiminta-aika on kymmenen vuotta.


==Muuta==
==Muuta==
Satelliitit toimivat aikanaan yhteistoiminnassa [[MTSAT]]-tietoliikennesatelliitin, joka on varsinainen GSP:ään augmentoiva satelliitti, kanssa.
Satelliitit toimivat aikanaan yhteistoiminnassa japanilaisen [[MTSAT]]-tietoliikennesatelliitin, joka on varsinainen GSP-paikannusta avustava satelliitti, kanssa.


== Viitteet ==
== Viitteet ==
Rivi 19: Rivi 19:


== Aiheesta muualla ==
== Aiheesta muualla ==

* [http://www.jaxa.jp/projects/sat/qzss/index_e.html Quasi-Zenith Satellites System {{en}}]
* [http://www.jaxa.jp/projects/sat/qzss/index_e.html Quasi-Zenith Satellites System {{en}}]
* [http://qzss.jaxa.jp Tarkkuuspaikannus käyttäen Quasi-Zenith Satellites System (JAXA) {{en}}]
* [http://qzss.jaxa.jp Tarkkuuspaikannus käyttäen Quasi-Zenith Satellites System (JAXA) {{en}}]

Versio 25. kesäkuuta 2009 kello 16.17

QZSS:n kiertorata

Quasi-Zenith Satellite System (QZSS; Jun-Ten-Cho) on Japanin vuodesta 2002 alkaen kehittämä kolmen paikannussatelliitin konstellaatio, joka tarkentaa GPS-paikannusta Japanin alueella.

QNSS on osin GPS:n SBAS-tukijärjestelmä, jollaisiin kuuluu esim. EU-alueen EGNOS. QNSS-satelliitit lähettävät myös omaa paikannussignaalia, joka antaa Japanille oman GPS:stä riippumattoman ajan ja alueellisen paikannuskyvyn. [1] Vastaavaan GPS-paikannuksesta autonomiaan pyrkivät Kiina, Intia ja EU omilla Beidou-, IRNSS- ja Galielo-järjestelmillään.

QZS-satelliitit

Japani avaruusjärjestö JAXA on kehittänyt QZSS-satelliitit. Ensimmäinen niistä, QZSS 1, laukaistaneen vuoden 2010 aikana JAXAn H-2A-kantoraketilla. Eräiden nettiuutisten mukaan tämä laukaisu voisi tapahtua jo vuonna 2009.[2]

Satelliitteja kehittää Advanced Space Business Corporation-konsortio, johon kuuluvat muun muassa japanilaiset Mitsubishi Electric Corporation, Hitachi Ltd. ja GNSS Technologies Inc. yhtiöt. Satelliitit perustuvat Mitsubishin ETS-8-tietoliikennesatelliitin runkoon. Satelliitin massa on 4100 kg.

Satelliitit lentävät aikanaan hyvin elliptisella radalla, joilta signaalin kuuluvuus on hyvä myös Japanin vuoristoisessa ja suurkaupunkien korkeiden talojen peittämillä kaduilla. Satelliittien toiminta-aika on kymmenen vuotta.

Muuta

Satelliitit toimivat aikanaan yhteistoiminnassa japanilaisen MTSAT-tietoliikennesatelliitin, joka on varsinainen GSP-paikannusta avustava satelliitti, kanssa.

Viitteet

Aiheesta muualla