Ero sivun ”Pudasjärven kirkko” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Reply (keskustelu | muokkaukset)
Tve4 (keskustelu | muokkaukset)
fix
Rivi 1: Rivi 1:
'''Pudasjärven kirkko''' on vuonna [[1781]] valmistunut ristikirkko. Se on järjestyksessä kolmas Riekinkankaalle [[Pudasjärvi (järvi)|Pudasjärven]] rantaan rakennettu kirkko. Kirkkoon mahtuu n. 700 ihmistä. Kellotapuli on kolmikerroksinen ja ulkoseinillä ovat ainoat tunnetut [[Mikael Toppelius|Mikael Toppeliuksen]] ulkomaalaukset vuosilta [[1765]][[1766]].
== Pudasjärven kirkko ==


Kirkkopihassa on [[vapaussota|vapaussodan]] taisteluissa kaatuneiden hauta sekä Pudasjärven ensimmäisen [[kirkkoherra]]n Josephus Palmannuksen ja hänen perheensä hauta. Palmannukset hukkuivat Pudasjärveen palatessaan helluntaikirkosta vuonna [[1666]].
Vuonna [[1781]] valmistunut ristikirkko on kolmas Riekinkankaalle [[Pudasjärvi|Pudasjärven]] rantaan rakennettu kirkko. Kirkkoon mahtuu n. 700 ihmistä. Kellotapuli on kolmikerroksinen ja ulkoseinillä ovat ainoat tunnetut [[Mikael Toppelius|Mikael Toppeliuksen]] ulkomaalaukset vuosilta [[1765]]-[[1766]].


Hautausmaata ympäröi 1 370 metriä pitkä katettu hirsiaita. Hautausmaan keskellä on sankarihauta-alue, jossa on taiteilija [[Paavo Tolonen|Paavo Tolosen]] tekemä sankaripatsas ja E. Anderssonin suunnittelema kivinen muistoristi. Kirkko ja hautausmaa sijaitsevat Pudasjärven rannalla [[seututie 855|seututien 855]] (Tannilan tie) varrella. Museoalue on kirkkopihan välittömässä läheisyydessä ja vanha kirkkotie kulkee kirkolta museoalueelle.
Kirkkopihassa on [[vapaussota|vapaussodan]] taisteluissa kaatuneiden hauta ja Pudasjärven ensimmäisen [[kirkkoherra]]n Josephus Palmannuksen ja hänen perheensä hauta. Palmannukset hukkuivat Pudasjärveen palatessaan helluntaikirkosta v. [[1666]].


== Aiheesta muualla ==
Hautausmaata ympäröi 1 370 m pitkä katettu hirsiaita. Hautausmaan keskellä on sankarihauta-alue, jossa on taiteilija [[Paavo Tolonen|Paavo Tolosen]] tekemä sankaripatsas ja E. Anderssonin suunnittelema kivinen muistoristi. Kirkko ja hautausmaa sijaitsevat Pudasjärven rannalla tie nr 855 (Tannilan tie) varrella. Museoalue on kirkkopihan välittömässä läheisyydessä ja vanha kirkkotie kulkeekin kirkolta museoalueelle.
* [http://www.pudasjarvi.fi/seurakunta Pudasjärven seurakunta]


[[Luokka:Pudasjärvi]]
== Lisää aiheesta ==
[[Luokka:Suomalaiset kirkkorakennukset]]
[[http://www.pudasjarvi.fi/seurakunta Pudasjärven seurakunta]]

Versio 11. tammikuuta 2006 kello 23.28

Pudasjärven kirkko on vuonna 1781 valmistunut ristikirkko. Se on järjestyksessä kolmas Riekinkankaalle Pudasjärven rantaan rakennettu kirkko. Kirkkoon mahtuu n. 700 ihmistä. Kellotapuli on kolmikerroksinen ja ulkoseinillä ovat ainoat tunnetut Mikael Toppeliuksen ulkomaalaukset vuosilta 17651766.

Kirkkopihassa on vapaussodan taisteluissa kaatuneiden hauta sekä Pudasjärven ensimmäisen kirkkoherran Josephus Palmannuksen ja hänen perheensä hauta. Palmannukset hukkuivat Pudasjärveen palatessaan helluntaikirkosta vuonna 1666.

Hautausmaata ympäröi 1 370 metriä pitkä katettu hirsiaita. Hautausmaan keskellä on sankarihauta-alue, jossa on taiteilija Paavo Tolosen tekemä sankaripatsas ja E. Anderssonin suunnittelema kivinen muistoristi. Kirkko ja hautausmaa sijaitsevat Pudasjärven rannalla seututien 855 (Tannilan tie) varrella. Museoalue on kirkkopihan välittömässä läheisyydessä ja vanha kirkkotie kulkee kirkolta museoalueelle.

Aiheesta muualla