Ero sivun ”Pudasjärven kirkko” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
134 merkkiä lisätty ,  14 vuotta sitten
fix
(fix)
Vuonna'''Pudasjärven kirkko''' on vuonna [[1781]] valmistunut ristikirkko. Se on järjestyksessä kolmas Riekinkankaalle [[Pudasjärvi (järvi)|Pudasjärven]] rantaan rakennettu kirkko. Kirkkoon mahtuu n. 700 ihmistä. Kellotapuli on kolmikerroksinen ja ulkoseinillä ovat ainoat tunnetut [[Mikael Toppelius|Mikael Toppeliuksen]] ulkomaalaukset vuosilta [[1765]]-[[1766]].
== Pudasjärven kirkko ==
 
Kirkkopihassa on [[vapaussota|vapaussodan]] taisteluissa kaatuneiden hauta jasekä Pudasjärven ensimmäisen [[kirkkoherra]]n Josephus Palmannuksen ja hänen perheensä hauta. Palmannukset hukkuivat Pudasjärveen palatessaan helluntaikirkosta v.vuonna [[1666]].
Vuonna [[1781]] valmistunut ristikirkko on kolmas Riekinkankaalle [[Pudasjärvi|Pudasjärven]] rantaan rakennettu kirkko. Kirkkoon mahtuu n. 700 ihmistä. Kellotapuli on kolmikerroksinen ja ulkoseinillä ovat ainoat tunnetut [[Mikael Toppelius|Mikael Toppeliuksen]] ulkomaalaukset vuosilta [[1765]]-[[1766]].
 
Hautausmaata ympäröi 1  370 mmetriä pitkä katettu hirsiaita. Hautausmaan keskellä on sankarihauta-alue, jossa on taiteilija [[Paavo Tolonen|Paavo Tolosen]] tekemä sankaripatsas ja E. Anderssonin suunnittelema kivinen muistoristi. Kirkko ja hautausmaa sijaitsevat Pudasjärven rannalla tie[[seututie nr855|seututien 855]] (Tannilan tie) varrella. Museoalue on kirkkopihan välittömässä läheisyydessä ja vanha kirkkotie kulkeekinkulkee kirkolta museoalueelle.
Kirkkopihassa on [[vapaussota|vapaussodan]] taisteluissa kaatuneiden hauta ja Pudasjärven ensimmäisen [[kirkkoherra]]n Josephus Palmannuksen ja hänen perheensä hauta. Palmannukset hukkuivat Pudasjärveen palatessaan helluntaikirkosta v. [[1666]].
 
== Aiheesta muualla ==
Hautausmaata ympäröi 1 370 m pitkä katettu hirsiaita. Hautausmaan keskellä on sankarihauta-alue, jossa on taiteilija [[Paavo Tolonen|Paavo Tolosen]] tekemä sankaripatsas ja E. Anderssonin suunnittelema kivinen muistoristi. Kirkko ja hautausmaa sijaitsevat Pudasjärven rannalla tie nr 855 (Tannilan tie) varrella. Museoalue on kirkkopihan välittömässä läheisyydessä ja vanha kirkkotie kulkeekin kirkolta museoalueelle.
[* [http://www.pudasjarvi.fi/seurakunta Pudasjärven seurakunta]]
 
[[Luokka:Pudasjärvi]]
== Lisää aiheesta ==
[[Luokka:Suomalaiset kirkkorakennukset]]
[[http://www.pudasjarvi.fi/seurakunta Pudasjärven seurakunta]]
62 696

muokkausta

Navigointivalikko