Ero sivun ”Natriumsulfaatti” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
XZeroBot (keskustelu | muokkaukset)
JAnDbot (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 30: Rivi 30:
[[ar:كبريتات الصوديوم]]
[[ar:كبريتات الصوديوم]]
[[bs:Natrijum sulfat]]
[[bs:Natrijum sulfat]]
[[cs:Síran sodný]]
[[bg:Глауберова сол]]
[[da:Natriumsulfat]]
[[da:Natriumsulfat]]
[[de:Natriumsulfat]]
[[de:Natriumsulfat]]

Versio 19. kesäkuuta 2009 kello 12.58

Natriumsulfaatti on kiinteässä olomuodossa valkoista jauhetta.

Natriumsulfaatti on rikkihapon natriumsuola. Sen kemiallinen kaava on Na2SO4. Natriumsulfaatin vesiliuos koostuu positiivisesti varautuneista Na+ ja SO42+ ioneista, ainemäärä suhteissa 2:1.

Vedettömän natriumsulfaatin moolimassa on 142,3 g/mol, sulamispiste 884 °C, tiheys 2,7 g/cm3 (vesi = 1,0 g/cm3) ja CAS-numero 7757-82-6.

Natriumsulfaattia käytetään muun muassa sulfaattiprosessissa sellunkeitossa, pesuaineissa, tekstiileissä ja lasissa.[1] Se on kemiallisesti hyvin stabiili normaaliolosuhteissa.[2] Natriumsulfaatin dekahydraatti Na2SO4·10H2O tunnetaan myös nimellä Glauberin suola ja sal mirabilis.[2]

Tuotanto

Kiina on natriumsulfaatin suurin tuottajamaa.[1] Noin kaksi kolmasosa natriumsulfaatista louhitaan maasta mirabiliittimineraalina.[2] Natriumsulfaattia syntyy myös sivutuotteena joissain kemiallisissa prosesseissa. Sitä syntyy esimerkiksi, kun selluloosasta tehdään viskoosia.[3] Vuosittain natriumsulfaattia tuotetaan ympäri maailmaa noin kuusi miljoonaa tonnia.[2]

Käyttökohteet

Video

Märän orgaanisen faasin kuivaaminen natriumsulfaattia käyttämällä. Paakkuuntuminen osoittaa, että natriumsulfaattia tarvitaan lisää.

Video

Melko kuivan orgaanisen faasin kuivaaminen natriumsulfaatilla. Paakkuuntumista ei esiinny, joten liuos on kuiva eli ei sisällä vettä.

Natriumsulfaattia käytetään pyykinpesujauheissa apuaineena estämässä paakkuntumista ja helpottamassa sen kulkemista pakkauksesta lokeroon ja sieltä pesuveteen. Uudentyyppisissä tiivistejauheissa sitä ei enää tarvita.[4] Sellunkeitossa natriumsulfaattia käytetään sulfaattimenetelmässä keittoliuoksessa, joka irrottaa ligniinin puukuiduista. Sitä käytetään myös tekstiiliteollisuudessa ja lasin valmistuksessa. Orgaanisessa kemiassa natriumsulfaattia käytetään myös vedenpoisto- eli kuivausaineena[5].

Historia

Natriumsulfaattia valmisti ensimmäisenä tiettävästi saksalainen apteekkari ja kemisti Johann Rudolph Glauber, joka kuvasi sen valmistusmenetelmän vuonna 1658 teoksessaan De natura salium. Hän valmisti natriumsulfaattia antamalla rikkihapon vaikuttaa ruokasuolaan, joka koostuu natriumista ja kloorista.[6]

Lähteet

  1. a b Bala Suresh ja Kazuteru Yokose: Sodium Sulfate Toukokuu 2006. SRI Consulting. Viitattu 14.8.2008. (englanniksi)
  2. a b c d Sodium sulfate overview www.sodium-sulphate.net. Viitattu 14.8.2008. (englanniksi)
  3. Kuitu Finland Oy
  4. Pyykinpesuaineiden toiminta Teknokemian yhdistys
  5. Kuivaus Orgaanisen kemian laboratorio-opas. Orgaanisen kemian verkosto. Viitattu 14.8.2008.
  6. Arno Forsius: Johann Rudolph Glauber (1604—1668) — apteekkari ja kemisti. Suomen Lääkärilehti, 2002, nro 36, s. 3512. Artikkelin verkkoversio.

Aiheesta muualla