Ero sivun ”Sorvi” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
288 merkkiä lisätty ,  11 vuotta sitten
lyhyesti jotain NC-sorvista; linkkejä
(lyhyesti jotain NC-sorvista; linkkejä)
 
Jokaiselle materiaalille on olemassa omat sorvinsa, mutta tavanomaisella metallisorvilla voidaan työstää erityyppisiä muoveja siinä missä metallejakin. Sorveja on pienistä suuriin ja niiden sorvausvälineistö määräytyy sorvattavan materiaalin mukaan. Yksinkertaisempia sorveja ovat [[sorvaus|puusorvit]], jossa käyttäjä käyttää erilaisia talttoja sorvatakseen puuta kun taas metallisorvissa työstövoimat ovat niin suuret että terää ei voi pitää käsissä vaan se kiinnitetään erilliseen teräpitimeen.
 
Teollisuudessa yleisin sorvityyppi nykyisin on tietokoneohjattu [[numeerinen ohjaus|NC-sorvi]]. NC-sorvia käytetään, kun halutaan tehokkaasti valmistaa erilaisia tuotteita lyhyinä [[sarjatuotanto|sarjoina]].
 
==Mittavälineet==
Sorvauksen yhteydessä käytetään erityyppisiä mittavälineitä, joilla saadaan tarvittaessa hyvin tarkasti mittojen tai standardien mukainen lopputuote, tarkkoja mittalaitteita käytetään etenkin metallisorvauksessa, jossa valmiiden tuotteiden mittatarkkuus on usein millin sadasosia.
 
Näistä mittavälineistä yleisin on työntömitta, jonka tarkkuus on yleensä 1/10mm, tai vaihtoehtoisesti 5/100mm. Tarkempia mittavälineitä ovat [[mikrometriruuvi|mikrometri]] sekä [[mittakello]] joiden tarkkuus on 1/100mm, tai jopa 1/1000mm.
 
==Kärkisorvi==
 
===Runko===
Vanhempien metallisorvien runko on poikkeuksetta melko massiivinen valuraudasta valettu kappale. Runkomateriaaliksi valurauta on erinomainen, koska sen sisältämät grafiittisulkeumat vaimentavat tehokkaasti värinöitä ja lämpösiirtymää , mutta nykyään on yhä enenevässä määrin alettu valmistaa levyrunkoisia koneita, joissa värinää esiintyy herkemmin kuin valurungoissa.
 
===Sähkömoottori ja vaihteisto===
 
===Valmistettavia tuotteita===
Sorveilla valmistettuja tuotteita ovat koriste-esineet kuten, kuviolliset pöydän-, lampun- ja kaiteenjalat. Metallisorveilla, nykyisin yleensä [[numeerinen ohjaus|NC-sorveilla]], valmistetaan kaikki tarkkuutta vaativat pyörähdyskappale -tyyppiset koneenosat mukaan lukien lukuisat auton moottorin osat, kampiakselit, männät, sylinteriputket ym.
 
==Katso myös==
*[http://www.tkk.fi/Yksikot/Konepaja/Opinnot/Kurssiesitteet/Seminaari/kevat2001/01sorvit.pdf Sorvit ja sorvaaminen] Teknillinen korkeakoulu
 
{{Commonscat|LatheLathes|Sorvi}}
 
[[Luokka:Työstökoneet]]
8 355

muokkausta

Navigointivalikko