Ero sivun ”Michael Collins (astronautti)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ism (keskustelu | muokkaukset)
p Commonscat
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 22: Rivi 22:
{{Tämä artikkeli| kertoo astronautista. Irlantilaisesta vapaustaistelijasta nimeltä [[Michael Collins (irlantilainen vapaustaistelija)|Michael Collins]] on erillinen artikkeli.}}
{{Tämä artikkeli| kertoo astronautista. Irlantilaisesta vapaustaistelijasta nimeltä [[Michael Collins (irlantilainen vapaustaistelija)|Michael Collins]] on erillinen artikkeli.}}


'''Michael Collins''' (s. [[31. lokakuuta]] [[1930]]) on [[Gemini (avaruusohjelma)|Gemini]] ja [[Apollo (avaruusohjelma)|Apollo]]-avaruusohjelmissa työskennellyt [[astronautti]], alkujaan [[koelentäjä]], joka liittyi [[Yhdysvaltain ilmavoimat|Yhdysvaltain ilmavoimiin]] vuonna 1952. Toisin kuin astronauttitoverinsa Armstrong ja Aldrin Collins ei taistellut [[Korean sota|Korean sodassa]]. Avaruusohjelmaan hänet valittiin vuonna 1963. Kuten muutkin alkuperäiset astronautit, hän on suorittanut tekniikan yliopistotutkinnon, hänen tapauksessaan suomalaista tekniikan lisensiaattia vastaavan.
'''Michael Collins''' (s. [[31. lokakuuta]] [[1930]]) on [[Gemini (avaruusohjelma)|Gemini]] ja [[Apollo (avaruusohjelma)|Apollo]]-avaruusohjelmissa työskennellyt [[astronautti]], alkujaan [[koelentäjä]], joka liittyi [[Yhdysvaltain ilmavoimat|Yhdysvaltain ilmavoimiin]] vuonna 1952. Toisin kuin astronauttitoverinsa Armstrong ja Aldrin Collins ei taistellut [[Korean sota|Korean sodassa]]. Avaruusohjelmaan hänet valittiin vuonna 1963. Kuten muutkin alkuperäiset astronautit, hän on suorittanut tekniikan yliopistotutkinnon, hänen tapauksessaan suomalaista tekniikan lisensiaattia vastaavan, koska se oli perusvaatimus astronautiksi kelpuuttamiseen.


Collins oli mukana [[Apollo 11]] -lennolla, joka oli ensimmäinen [[Kuu]]hun laskeutunut avaruuslento. Lennolla Collins ohjasi komentomoduuli ''Columbia''a, joka kiersi Kuuta [[Neil Armstrong]]in ja [[Buzz Aldrin]]in laskeutuessa kuuhun.
Collins oli mukana [[Apollo 11]] -lennolla, joka oli ensimmäinen [[Kuu]]hun laskeutunut avaruuslento. Lennolla Collins ohjasi komentomoduuli ''Columbia''a, joka kiersi Kuuta [[Neil Armstrong]]in ja [[Buzz Aldrin]]in laskeutuessa kuuhun.

Versio 5. kesäkuuta 2009 kello 08.16

Michael Collins
Henkilötiedot
Syntynyt31. lokakuuta 1930
Rooma, Italia
Kansalaisuus Yhdysvaltalainen
Ammatti koelentäjä
Ura
Tyyppi astronautti
Sotilasarvo kenraalimajuri, USAFR
Aika avaruudessa 11 päivää 2 tuntia 4 minuuttia
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Lennot

Gemini 10, Apollo 11

Tämä artikkeli kertoo astronautista. Irlantilaisesta vapaustaistelijasta nimeltä Michael Collins on erillinen artikkeli.

Michael Collins (s. 31. lokakuuta 1930) on Gemini ja Apollo-avaruusohjelmissa työskennellyt astronautti, alkujaan koelentäjä, joka liittyi Yhdysvaltain ilmavoimiin vuonna 1952. Toisin kuin astronauttitoverinsa Armstrong ja Aldrin Collins ei taistellut Korean sodassa. Avaruusohjelmaan hänet valittiin vuonna 1963. Kuten muutkin alkuperäiset astronautit, hän on suorittanut tekniikan yliopistotutkinnon, hänen tapauksessaan suomalaista tekniikan lisensiaattia vastaavan, koska se oli perusvaatimus astronautiksi kelpuuttamiseen.

Collins oli mukana Apollo 11 -lennolla, joka oli ensimmäinen Kuuhun laskeutunut avaruuslento. Lennolla Collins ohjasi komentomoduuli Columbiaa, joka kiersi Kuuta Neil Armstrongin ja Buzz Aldrinin laskeutuessa kuuhun.

Ennen tätä Collins osallistui Gemini 10 -avaruuslentoon, jossa hän ja John Young tekivät uuden korkeusennätyksen lentämällä 764 kilometriä Maan yläpuolella. Collins myös suoritti avaruuskävelyn tällä lennolla.

Collins kirjoitti kokemuksistaan astronauttina kirjan Carrying the Fire ISBN 1-885283-14-8. Kirjasta ilmestyi aikoinaan lyhennetty versio suomeksi Valittujen Palojen kuukauden kirjana nimellä Kahdesti avaruudessa – astronautin tarina. Hän on ollut myös Smithsonian-instituutin avaruusmuseon ensimmäinen toiminnanjohtaja, jonka vastuulla oli museon suunnittelu ja kehittäminen. Hänen mukaansa on nimetty pieni kraatteri Kuussa lähellä Apollo 11:n laskeutumispaikkaa. Hänellä on myös tähti Hollywoodissa Walk of Fame -jalkakäytävällä.

Collinsia on luonnehdittu ensimmäisen Kuussa käyneen miehistön humoristisimmaksi jäseneksi; hän itse sanoo kirjassaan Carrying the Fire:

»Ei kai kukaan minua muista kuulentäjänä... Neil ja Buzz sen kunnian saavat. Minä tulen olemaan kai se takarivin mies... se "kukas se nyt onkaan....?"»

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Michael Collins (astronautti).