Ero sivun ”Elektronimikroskooppi” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
SieBot (keskustelu | muokkaukset)
p Commons -> commonscat
RibotBOT (keskustelu | muokkaukset)
p Botti muokkasi: zh:电子显微镜
Rivi 76: Rivi 76:
[[vi:Kính hiển vi điện tử]]
[[vi:Kính hiển vi điện tử]]
[[uk:Електронний мікроскоп]]
[[uk:Електронний мікроскоп]]
[[zh:]]
[[zh:]]

Versio 31. toukokuuta 2009 kello 18.43

Elektronimikroskooppi.
Aikuinen mäkärä (Simulium yahense). Jokisokeutta aiheuttava parasiitti (Onchocerca volvulus) näkyvissä hyönteisen antennissa. Elektronimikroskooppikuvan suurennos 100x.

Elektronimikroskooppi (EM) on mikroskooppi, jossa käytetään näkyvän valon sijasta elektronisuihkua. Tämä mahdollistaa tavallista valomikroskooppia huomattavasti pienempien yksityiskohtien havaitsemisen. Ensimmäisen elektronimikroskoopin rakensi saksalainen fyysikko Ernst Ruska vuonna 1932 toisen saksalaisen fyysikon Max Knollin kanssa. Ruskalle myönnettiin Nobelin fysiikanpalkinto vuonna 1986. Suomen ensimmäisen elektronimikroskoopin rakensi Alvar Wilska.

Elektronimikroskoopin erottelukyky on parhaillaan noin 2 nanometriä.[1] Sillä voidaan siis erottaa huomattavasti pienempiä rakenteita kuin valomikroskoopilla. Elektronimikroskoopilla voidaan erottaa solusta eri soluorganelleja, kun taas valomikroskoopilla erotetaan lähinnä solukalvo, solulima ja tuma.

Elektronimikroskoopin periaate

Elektronitykki ja säteen ohjaus

Elektronimikroskoopin elektronisuihku muodostetaan mikroskoopin ylimmässä osassa, elektronitykissä. Tykki on sisältä tyhjiö, niin kuin koko mikroskoopin sisäosat. Tykin sisällä on hehkulanka, josta irrotetaan elektroneja korkean jännitteen (20-1000 kV) avulla. Kiihdytetyt elektronit ohjataan mikroskoopin optiikkaan, joka koostuu sähkömagneettilinsseistä ja apertuureista. Elektronisuihku käyttäytyy kuten hiukkassuihku ja sitä voidaan fokusoida ja poikkeuttaa magneettilinssien avulla.

Kuvan muodostaminen

Elektroneilla voidaan muodostaa kuva seuraavilla tavoilla:

  • 1. Skannataan näytteen pintaa elektronisuihkulla ja muodostetaan kuva takaisin sironneiden elektronien tai ns. sekundäärielektronien avulla
  • 2. Skannataan ohuen näytteen pintaa elektronisuihkulla ja muodostetaan kuva läpimenneiden elektronien avulla
  • 3. Kohdistetaan suihku sopivan leveänä ohuen näytteen pintaan ja muodostetaan läpimenneillä elektroneilla kuva fluresoivalle levylle

Kohdan 1. kuvan muodostukseen käytetään ns. pyyhkäisyelektronimikroskooppia (engl. Scanning Electron Microscope, SEM), kohdan 2. kuvan muodostukseen ns. pyyhkäisy-läpivalaisuelektronimikroskooppia (engl. Scanning Transmission Electron Microscope, STEM) ja kohdan 3. kuvan muodostukseen ns. läpivalaisuelektronimikroskooppia (engl. Transmission Electron Microscope, TEM).

Elektronidiffraktio

Elektronisuihku käyttäytyy kiteisessä materiaalissa kuin aaltoliike, eli siroaa kiderakenteen edellyttämällä tavalla, kuten röntgenaallot. Siksi elektronimikroskooppi antaakin hyvät mahdollisuudet tutkia myös aineen kiderakennetta samanaikaisesti mikroskooppisen tutkimuksen kanssa.

Analyysilaitteet

Elektronisuihku herättää näytteessä myös röntgensäteilyä, jonka spektriä analysoimalla päästään kiinni tutkittavan materiaalin kemialliseen koostumukseen. Röntgenspektrometrejä on sekä energia- (EDS) että aaltodispersiivisiä (WDS). Läpivalaisumikroskoopissa voidaan mitata myös elektronien näytteen läpäistessään menettämä energia, ns. energy-loss-spektri, joka kertoo myös näytteen koostumuksesta.

Muut oheislaitteet

Elektroniikan ja tietotekniikan kehittyminen on mahdollistanut myös ns. kuva-analyysin teon elektronimikroskoopissa. Näin esimerkiksi sulkeuma-analyysin teko SEM:iin kytketyn röntgenanalysaattorin ja kuva-analysaattorin avulla on antanut sulametallurgiaan uutta ulottuvuutta.

Lähteet

  1. Tenhunen, Jukka; Ulmanen, Ismo; Ylänne, Jari: Biologia: Geeni ja biotekniikka, s. 163. 6. uudistettu painos. Helsinki: WSOY, 2004. ISBN 951-0-28293-6.

Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta pyyhkäisyelektronimikroskooppi.