Ero sivun ”Glykoproteiini” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
2 merkkiä poistettu ,  13 vuotta sitten
p
ei muokkausyhteenvetoa
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
p (Botti lisäsi: hu:Glikoprotein)
pEi muokkausyhteenvetoa
[[Kuva:Glykoproteine Zucker.svg|thumb|300px|'''Kahdeksan yleisintä glykoproteiinien monosakkaridia''' </br>Glukoosi, galaktoosi, ksyloosi, N-asetyyliglukosamiini, N-asetyyligalaktosamiini, fukoosi, N-asetyylineuramiinihappo ja mannoosi.]]
 
'''Glykoproteiini''' on [[proteiini]], johon on liittynyt [[hiilihydraatti]]ryhmä tai -ryhmiä. Proteiiniin liittyneitä hiilihydraatteja kutsutaan [[glykaani|glykaaneiksi]]. Glykoproteiinit kuuluvat [[proteoglykaani]]en ja [[glykolipidi]]en ohella glykokonjugaatteihin.
 
 
==Glykoproteiinien tehtäviä==
* '''Rakenteelliset molekyylit'''
**[[Solukalvo]]ssa tai -seinämässä
**[[Kollageeni]], [[elastiini]]
**[[Luukudos|Luukudoksen]] soluväliaineessa
 
* '''Liukuaineet ja suojaavat tekijät'''
**[[Musiini]]t
**[[Erite|Limaeritteet]]
 
* '''Kuljetusmolekyylit'''
**[[Vitamiini|Vitamiineille]]
**[[Lipidi|Lipideille]] eli rasva-aineille
**[[Kivennäisaine|Kivennäis- ja hivenaineille]]
 
* '''Immunologiset molekyylit'''
**[[Immunoglobuliini]]t eli vasta-aineet
**[[Kudosyhteensopivuustekijä]]t
**[[Interferoni]]t
 
* '''Hormonit'''
**[[Koriongonadotropiini]]
**[[Tyrotropiini]]
 
* '''Entsyymit'''
**[[Proteaasit]]
**[[Nukleaasit]]
**[[Hyytymistekijät]]
 
* '''Solun kiinnittyminen ja tunnistuskohdat'''
**[[Solu]]-solu
**[[Virus]]-solu
**[[Reseptori (biokemia)|Hormonireseptorit]]
 
* '''Antarktisten kalojen jäätymistä estävät molekyylit'''
**[[Jäätymisenestoglykoproteiini|AFGP]]:t
 
* '''Lektiinit'''
**[[Konkanavaliini A]]
**[[Hemagglutiniinit]]
 
==Glykaanin rakenne==
Hiilihydraattiketjut kiinnittyvät proteiiniin [[Glykosidisidos|O- tai N-glykosidisilla sidoksilla]]. Glykoproteiinit voidaan jakaa neljään pääluokkaan polypeptidiketjun ja glykaanin välisen sidoksen perusteella: 1) Glykoproteiinit, joissa [[seriini]]- tai [[treoniini]]aminohappotähteen hydroksyyliryhmä muodostaa O-glykosidisidoksen N-asetyyligalaktosamiinin kanssa. 2) Proteoglykaanit, joissa esiintyy seriinin ja ksyloosin välinen O-glykosidisidos. 3) Kollageenit, joissa esiintyy hydroksilysiinin ja galaktoosin välinen O-glykosidisidos. 4) Glykoproteiinit, joissa [[asparagiini]]n amidiryhmä muodostaa N-glykosidisidoksen N-asetyyliglukosamiinin kanssa. Luokkien 1-3 hiilihydraattiosia kutsutaan O-glykaaneiksi ja luokan 4 N-glykaaneiksi.
# Glykoproteiinit, joissa [[seriini]]- tai [[treoniini]]aminohappotähteen hydroksyyliryhmä muodostaa O-glykosidisidoksen N-asetyyligalaktosamiinin kanssa.
# Proteoglykaanit, joissa esiintyy seriinin ja ksyloosin välinen O-glykosidisidos.
# Kollageenit, joissa esiintyy hydroksilysiinin ja galaktoosin välinen O-glykosidisidos.
# Glykoproteiinit, joissa [[asparagiini]]n amidiryhmä muodostaa N-glykosidisidoksen N-asetyyliglukosamiinin kanssa. Luokkien 1-3 hiilihydraattiosia kutsutaan O-glykaaneiksi ja luokan 4 N-glykaaneiksi.
 
Joissakin glykoproteiineissa on sekä O- että N-glykosidisidoksilla kiinnittyneitä glykaaneita. Yhdessä glykoproteiinissa voi olla kiinnittyneenä yhdestä useisiin kymmeniin hiilihydraattiosaa, joiden pituus voi vaihdella muutamasta monosakkariditähteestä paljon laajempiin. Yleisimmät glykaaneissa esiintyvät monosakkaridit ovat [[glukoosi]], [[galaktoosi]], [[ksyloosi]], [[N-asetyyliglukosamiini]], [[N-asetyyligalaktosamiini]], [[fukoosi]], [[N-asetyylineuramiinihappo]] ja [[mannoosi]]. Galaktoosi, glukoosi ja mannoosi ovat heksooseja, N-asetyylineuramiinihappo on tyypiltään siaalihappo ja sitä tavataan usein glykaaniketjun hännässä, fukoosi on deoksiheksoosi, N-asetyyliglukosamiini ja N-asetyyligalaktosamiini ovat aminoheksooseja.
* [http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/bv.fcgi?rid=glyco.figgrp.562 O-glykaanin 3- ja 4-alatyypin muodostuminen. (Valkoiset neliöt ovat N-asetyyligalaktosamiineja, tummat ympyrät galaktooseja, tummat neliöt N-asetyyliglukosamiineja, hännässä oleva tumma ruutu on N-asetyylineuramiinihappo eli sialihappo ja valkoinen kolmio on fukoosi.)]
 
 
[[Luokka:Biokemia]]
[[Luokka:Proteiinit]]
 
64 532

muokkausta

Navigointivalikko