Ero sivun ”Holašovice” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Xqbot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: sk:Holašovice
Zorrobot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: sv:Holašovice
Rivi 33: Rivi 33:
[[pl:Holaszowice]]
[[pl:Holaszowice]]
[[sk:Holašovice]]
[[sk:Holašovice]]
[[sv:Holašovice]]
[[vi:Holašovice]]
[[vi:Holašovice]]

Versio 23. toukokuuta 2009 kello 09.39

Talo Holašovicessa

Holašovice (saks. Hollschowitz) on kylä Tšekissä eteläisessä Böömissä 15 kilometriä länteen České Budějovicestä ja 18 kilometriä pohjoiseen Český Krumlovista.

Kylä on UNESCOn maailmanperintökohde. Holašovicen valintaa luetteloon on perusteltu sen erikoismerkityksellä kahden kansanomaisen rakennustyylin onnistuneella fuusiolla ja sillä, että se on loistava esimerkki hyvin säilyneenä keskieurooppalaisena maaseutuasutuskeskuksena.

Historia

Holašovicen alueella on ollut asutusta 100-luvulta eaa lähtien. Slaaveja asui alueella 800- ja luvulla. Virallisesti kylä perustettiin 1200-luvun puolivälissä ja ensimmäinen maininta siitä on vuodelta 1292, jolloin kylän omistus luovutettiin sistersiläisille, joiden hallussa Holašovice oli aina vuoteen 1848.

Vuonna 1521 Böömissä raivonnut rutto jätti vain kaksi kyläläistä henkiin ja sistersiläiset toivat muilta omistamiltaan mailta Baijerista ja Itävallasta uusia asukkaita. Tästä alkanut lyhyt kukoistuksen kausi päättyi kolmikymmenvuotiseen sotaan (16181648), josta kylä toipui kuitenkin hyvin. Kylän maatilojen määrä pysyi pitkään vakiona 17:ssä. Vasta 1900-luvulla Holašovicen asukasluku kasvoi, ja nykyään siellä on noin 120 rakennusta ja 23 maatilaa.

Lähteet

Aiheesta muualla