Ero sivun ”Elokuvatuottaja” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
pEi muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
'''Elokuvatuottaja''' on usein päävastuussa elokuvasta mutta toimenkuva vaihtelee hyvin paljon riippuen siitä millainen tuotanto on kyseessä. Käsitteellisesti tuottajan toimi on laaja-alaisin toimenkuva audiovisuaalisella alalla. Yhteistä eri tuotantoalueiden tuottajille on, että heillä on useimmiten ylin päätösvalta tuotannon operatiivisen toiminnan ja sisällöllisen kokonaisuuden suhteen. Tuottaja aloittaa ja lopettaa tuotannon eli toisin sanoen hänellä on päätösvaltaa siihen, mitä tuotantoja toteutuu ja mitä ei. Tuotaja on vastuussa tuotannon rahoittajille, yhteistuotajille sekä tietenkin katsojille. Tästä syystä muun muassa ns. "final cut" -oikeus kuuluu aina tuottajalle.
'''Elokuvatuottaja''' on usein päävastuussa elokuvasta mutta toimenkuva vaihtelee hyvin paljon riippuen siitä millainen tuotanto on kyseessä. Käsitteellisesti tuottajan toimi on laaja-alaisin toimenkuva audiovisuaalisella alalla. Yhteistä eri tuotantoalueiden tuottajille on, että heillä on useimmiten ylin päätösvalta tuotannon operatiivisen toiminnan ja sisällöllisen kokonaisuuden suhteen. Tuottaja aloittaa ja lopettaa tuotannon eli toisin sanoen hänellä on päätösvaltaa siihen, mitä tuotantoja toteutuu ja mitä ei. Tuottaja on vastuussa tuotannon rahoittajille, yhteistuotajille sekä tietenkin katsojille. Tästä syystä muun muassa ns. "final cut" -oikeus kuuluu aina tuottajalle.


== Tuottaja ja elokuvatuotanto ==
== Tuottaja ja elokuvatuotanto ==

Versio 19. toukokuuta 2009 kello 21.37

Elokuvatuottaja on usein päävastuussa elokuvasta mutta toimenkuva vaihtelee hyvin paljon riippuen siitä millainen tuotanto on kyseessä. Käsitteellisesti tuottajan toimi on laaja-alaisin toimenkuva audiovisuaalisella alalla. Yhteistä eri tuotantoalueiden tuottajille on, että heillä on useimmiten ylin päätösvalta tuotannon operatiivisen toiminnan ja sisällöllisen kokonaisuuden suhteen. Tuottaja aloittaa ja lopettaa tuotannon eli toisin sanoen hänellä on päätösvaltaa siihen, mitä tuotantoja toteutuu ja mitä ei. Tuottaja on vastuussa tuotannon rahoittajille, yhteistuotajille sekä tietenkin katsojille. Tästä syystä muun muassa ns. "final cut" -oikeus kuuluu aina tuottajalle.

Tuottaja ja elokuvatuotanto

Elokuvan idea voi tulla periaatteessa keneltä tahansa ja miten tahansa, ohjaajalta, käsikirjoittajalta, työryhmältä tai vaikka sanomalehdestä, mutta päätöksen idean kehittämisestä tuotannoksi ja lopulta tuotannon aloittamisesta tekee tuottaja.

Lopullinen käsikirjoitus valmistuu aina yhteistyössä tuottajan, käsikirjoittajan ja ohjaajan kanssa. Tosin eri vaiheissä ryhmän kokoonpano voi vaihdella, mutta tuottaja on mukana loppuun asti. Tuottajan rooli käsikirjoitustyössä vaihtelee tuottajakohtaisesti. Toiset tuottatajat lukevat versioita, kommentoivat ja pyrkivät vuorovaikutteisesti ohjaamaan prosessia, toiset tuottajat saattavat hyvinkin tarkkaa sanella halutun lopputuloksen ja jopa osallistua itse kirjoittamiseen. Hyvän käsikirjoitustyön yhtenä suurimpana vaikuttajana on hyvä vuorovaikutus työhön osallistuvien välillä ja vahva luottamus. Yhteisen tavoitteen jakaminen koko ryhmän kesken on yksi tuottajan tärkeimpiä saavutuksia tässä työssä.

Käsikirjoitusvaiheen jälkeen ja jo sen aikanakin tuottajan työ alkaa keskittyä resurssien luomiseen tuotannon käyttöön. Tämä tarkoittaa budjetointia, rahoituksen hankkimista, työryhmän avaintekijöiden rekrytoimista ja erilaisten tuotantosopimusten, kuten sponsorointi-, levitys-, esitys- ja yhteistyösopimusten neuvottelemista ja laatimista. Samaan aikaan tuottaja valvoo luovan ryhmän, johon kuuluu ainakin ohjaaja, työtä ja elokuvan sisällön kehittymistä ennakkosuunnitteluvaiheessa sekä tekee budjettiin liittyvää suunnittelutyötä apunaan tuotantopäällikkö ja tuotantotoimisto.

Elokuvan kuvausten aikana tuottajan työtehtävät vaihtelevat hieman. Itse kuvauksia yleensä valvoo ja johtaa tuotantopäällikkö, joka kuitenkin raportoi tiiviisti tuottajalle. Tuottaja voi samaan aikaa keskittyä muun muassa elokuvan markkinoinnin aloittamiseen ja esimerkiksi kansainvälisten levitysopimusten tekemiseen. Yhteydet tiedotusvälineisiin eli tiedottaminen on yksi tuottajan tärkeistä tehtävistä elokuvatuotannossa. Sitä varten tuottaja muun muassa järjestää pressivierailuita kuvauspaikoille, lähettelee tiedotteita ja julkaisee muuta materiaalia liittyen elokuvasta tiedottamiseen.

Elokuvan jälkituotantovaiheessa tuottajan työssä korostuu elokuvan markkinointi. Sponsorisopimukset saattavat velvoittaa tuottajaa tuottamaan elokuvatuotannon rinnalla yhteistyöspotteja eli mainoksia, joissa sekä elokuva, että yhteistyökumppani saa näkyvyyttä. Samalla tuottaja kuitenkin valvoo tarkasti elokuvan jälkitöiden etenemistä ja elokuvan kokonaisuuden kehittymistä. Tuottaja saattaa jopa päivittäin käydä leikkaamossa tai äänistudiolla katsastamassa yksityiskohtaisten töiden etenemistä.

Eri elokuvalajien, kuten dokumentti- ja lyhytelokuvien kohdalla tuottajan tehtävien painopisteet saattavat hieman vaihdella, esimerkiksi markkinointipanostusten kohdalla, mutta periaatteessa samat tuottamisen työkokonaisuudet toteutuvat myös näiden kohdalla. Siinä missä pitkän elokuvan tekemisessä korostuu kaupallisuus ja katsojakokemus, jotka vaikuttavat tuottaja-ohjaaja suhteeseen, niin esimerkiksi dokumenttielokuvan tuotannossa sen sijaan voi korostua taiteellinen näkemys, jolloin suhde ohjaajaan täytyy olla toisenlainen. Tässä on myös yksi tuottajan ammatinkuvan peruselementtejä; valmius vahvaan ja dynaamiseen vuorovaikutukseen.

Yhteenvetona voisi sanoa, että tuottaja on se tekijä, joka on pisimpään kiinni elokuvatuotannossa. Hänen aktiivisuhteensa elokuvaan voi pysyä yllä jopa vuosia, mikäli elokuva esimerkiksi menestyy kansainvälisesti. Tuottaja on myös se henkilö, joka omistaa elokuvan. Tuottajalle yleensä jää suurin osa ns. tekijänoikeuksista eli elokuvan taloudellisista ja taiteellisista hyödyntämisoikeuksista.

Edelliseen perustuu myös tuottajan ns. "final cut"-oikeus. Koska tuottaja vastaa elokuvasta rahoittajille ja yhteistyökumppaneille, niin hän päättää myös elokuvan valmistumisesta ja lopullisesta muodosta. Tämä ei tarkoita, että tuottaja lähtisi leikkaamaan elokuvaa uudelleen tai jyräisi kaikki muut tekijät päätöstensä alle, vaan se tarkoittaa sitä, että tuottaja asettaa rajat, joissa elokuvan tulee valmistua. Esimerkiksi leikkauspäiviin budjetoidut palkkavarat ovat yksi tehokas rajojen asettaja.

Tuottaja ja TV-viihdetuotanto

TV-tuotannon puolella tuottajan rooli on huomattavan korostunut verrattuna esimerkiksi elokuvatuotantoon verrattuna. Kaupallisuus ja katsojakokemuksellisuus korostuvat varsinkin mainosrahoitteisen TV-viihteen puolella ja se asettaa tuottajan huomattavasti vahvempaan rooliin kuin esimerkiksi tv-ohjaajan. Tuottaja vastaa ohjelmien kokonaiskonseptien luomisesta tai formaattien kohdalla hankkimisesta sekä niiden kehittämisestä.

TV-draama on hyvin lähellä elokuvatuotantoa, mutta tuottajan rooli korostuu myös tässä. Elokuvatuotantoon verrattuna TV-draaman tekemisessä on ainakin se ero, että tuotantopäätökset tehdään paljon nopeammin ja rahoittajia on yleensä huomattavasti vähemmän. Tämä korostaa tuottajan roolia juuri sarjan sisällön suunnittelussa eli käsikirjoittamisessa ja konseptisuunnittelussa. Itse ideat ja ensimmäiset käsikirjoitusversiot voivat tulla mistä tahansa suunnasta, ohjaajalta, käsikirjoittajalta, pöytälaatikkokirjoittajalta, jne.

TV-viihde on käytännössä kokonaan tuottajavetoista tuotantoa, jossa esimerkiksi ohjaajan rooli saattaa olla huomattavankin pieni. Nykyaikaisen viihdetuotannon tuottajan toimenkuvaan kuuluu itse ohjelmatuotannon lisäksi useasti monimediallisen kokonaisuuden luominen ja kehittäminen. Siinä missä viihdeohjelmien kohdalla ohjaajan rooli pienenee, niin tilalle voi nousta sellaisia toimenkuvia kuin juontaja, toimittaja ja showisäntä/emäntä, joiden kanssa tuottaja työskentelee tuotannon sisällön kehittämiseksi ja ohjelman ilmeen ja kokonaisuuden luomiseksi.

Tuottaja ja amatöörituotannot

Harrastajatuotannoissa tuottajan titteli lankeaa yleensä sille, joka maksaa tai hankkii maksuvälineitä eniten tuotannolle. Kameran omistajaa voi hyvällä syyllä kutsua tuottajaksi, mikäli hän antaa kameransa korvauksetta tuotannon käyttöön.

Tosin myös harrastetuotannoissa kannattaa huomioida se, että tuottajan titteli saattaa tuoda ja tuokin käytännössä myös mukanaan vastuuta eri asioista. Koska tuottaja on tuotannon ylintä päätösvaltaa käyttävä tekijä, on hänellä myös suurin vastuu asioista. Kuvausten aiheuttamat vahingot omaisuudelle tai ihmisille, tekijänoikeusasiat ja erilaiset luvat tai luvattomuudet ovat loppukädessään tuottajan vastuulla.

Aiheesta muualla