Ero sivun ”Henry Draper -luettelo” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Louperibot (keskustelu | muokkaukset)
TXiKiBoT (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: cs:Henry Draper Catalogue
Rivi 9: Rivi 9:
[[be:Каталог Дрэпера]]
[[be:Каталог Дрэпера]]
[[ca:Henry Draper Catalogue]]
[[ca:Henry Draper Catalogue]]
[[cs:Henry Draper Catalogue]]
[[de:Henry-Draper-Katalog]]
[[de:Henry-Draper-Katalog]]
[[el:Κατάλογος Χένρυ Ντρέιπερ]]
[[el:Κατάλογος Χένρυ Ντρέιπερ]]

Versio 11. toukokuuta 2009 kello 17.35

Henry Draper -luettelo (tunnus HD) on alun perin 225 300 tähteä käsittänyt tähtiluettelo, jossa on merkittynä jokaisen tähden sijainti ja spektriluokka. Luettelon laati Annie Cannon yhdessä työtovereidensa kanssa Edward Pickeringin valvonnassa, ja se julkaistiin ensi kerran vuosina 19181924. Se nimettiin Henry Draperin mukaan, koska tämän leski oli rahoittanut luettelon laatimisen.

Henry Draper -luettelossa oleville tähdille on annettu oma tunnus, joka on muotoa HD numero. Tähtien numerointi on tehty kasvavan rektaskension mukaisessa järjestyksessä 1900.0-epookin sijainnin perusteella. HD-designaatioita käytetään usein tähdillä, joilla ei ole Bayerin tai Flamsteedin designaatiota.

Vuonna 1949 luetteloa laajennettiin käsittämään yhteensä 359 083 tähteä. Laajennusosa sai lyhenteen HDE (Henry Draper Catalogue Extension), mutta yleensä myös laajennusosan sisältämiin tähtiin (numerot 225331–359083) käytetään HD-tunnusta. Luettelo sisältää tähdet aina magnitudiin +9 saakka. Se käsittää koko taivaan, ja se oli ensimmäinen merkittävä tähtien spektriluokat sisältävä tähtiluettelo.