Ero sivun ”Salwar kameez” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ras (keskustelu | muokkaukset)
p kh
SieBot (keskustelu | muokkaukset)
p Commons -> commonscat
Rivi 23: Rivi 23:
|}
|}


{{commons|Category:Shalwar kameez}}
{{Commonscat|Shalwar kameez}}


[[Luokka:Pukeutuminen]]
[[Luokka:Pukeutuminen]]

Versio 11. toukokuuta 2009 kello 03.33

Kolme jaipurilaista naista Salwar kameeziin pukeutuneina
Miesten salwar-housut

Salwar kameez (myös shalwar kameez tai shalwar qameez) on perinteinen housupuku, joka on käytössä Pohjois-Intiassa, Pakistanissa, Bangladeshissa ja Afganistanissa. Se tunnetaan Britanniassa ja Kanadassa myös punjabilaisena pukuna[1][2], koska vaate on ollut erityisen suosittu tuosta osavaltiosta saapuneiden maahanmuuttajien keskuudessa. Alun perin se on ollut muslimiväestön vaate, joka on yleistynyt myös hindujen keskuudessa. Afganistanissa ja Pakistanissa pukua käyttävät sekä miehet että naiset. Intiassa, Bangladeshissa ja Sri Lankassa vaate on pääasiassa naisten käyttämä. Salwar kameez mielletään usein nykynaisen virka-asuksi.

Salwar tarkoittaa löysiä, pyjamaa muistuttavia housuja. Kameez on pitkä paita tai tunika, jossa on yleensä halkiot molemmilla sivuilla liikkumisen helpottamiseksi. Toisinaan siitä käytetään myös nimeä kurta vastaavan miesten asun mukaan. Moderneissa muotiasuissa tunika voi olla lyhyempi ja housut voivat olla tiukat. Bollywood-musikaalien tanssijoilla voi nähdä tästä asusta hyvinkin niukkoja muunnoksia.

Naisen asuun kuuluu lähes aina myös pitkä huivi tai shaali (dupatta), joka usein joko kiedotaan pään ympärille (usein muslimeilla) tai rypytetään rinnuksille (monesti hinduilla), niin että huivin päät roikkuvat selässä.

Etymologia ja historia

Asun nimitys tulee joko suoraan tai persian kautta arabiasta. Se vakiintui alueelle muslimivalloittajien myötä 1400-luvulta lähtien.

Shalwar kameezeja on käytetty ainakin 2 000 vuotta. Pohjois-Afganistanissa sijaitsevilta Tillya Tepen kaivauksilta on löydetty ensimmäiselle vuosisadalle ajoittuvia kuninkaallisia hautoja, joissa on ollut shalwar kameeziin puettuja naisia.[3]

Lähteet

  • Breidenbach, Joana; Pál, Nyíri & Zcaronupanov, Ines: Fashionable Books. Identities: Global Studies in Power and Culture, 2004, 11. vsk, nro 4. (englanniksi)
  • Walton-Roberts, Margaret & Pratt, Geraldine: Mobile Modernities: One South Asian Family Negotiates Immigration, Gender and Class in Canada. Gender, Place and Culture, 2005, 12. vsk, nro 2. (englanniksi)

Viitteet

  1. Breidenbach, Pál & Zcaronupanov (2004):"And in Bubby Mahil’s fashion store in London, white socialites and young British Asians shop for the same Punjabi suit...."
  2. Walton-Roberts & Pratt (2005): "Meena owns a successful textile design and fashion business in the Punjab, designing and selling high-end salwar kameez (Punjabi suits) ..."
  3. Schiltz, Véronica: ”Tillya Tepe, the Hill of Gold: A Nomad Necropolis”, Afghanistan: Hidden Treasures from the National Museum, Kabul, s. 228. National Geographic Society, 2008. ISBN 978-1-4262-0295-7. (englanniksi)
Moderni intialainen salwar kameez
Kabulilaismiehiä pukeutuneina salwar kameezeihin
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Salwar kameez.