Ero sivun ”Vaihtoehtoiskustannus” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Niekko (keskustelu | muokkaukset)
Korjattu pieni typo
Ptbotgourou (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: is:Fórnarkostnaður
Rivi 23: Rivi 23:
[[gl:Custo de oportunidade]]
[[gl:Custo de oportunidade]]
[[ko:기회비용]]
[[ko:기회비용]]
[[is:Fórnarkostnaður]]
[[it:Costo opportunità]]
[[it:Costo opportunità]]
[[he:עלות אלטרנטיבית]]
[[he:עלות אלטרנטיבית]]

Versio 8. toukokuuta 2009 kello 11.47

Vaihtoehtoiskustannus on paras vaihtoehto asioista, jotka jäävät saamatta valinnan seurauksena. Vaihtoehtoiskustannus on tärkeä käsite taloustieteessä ja kustannuksen yleisimpiä hintamittareita.

Esimerkiksi: Illalla voisit lukea kansantaloustieteen kokeeseen, käydä lenkillä, mennä juhliin tai kirjoittaa wikipediaan. Kansantaloustiede on sinulle tärkeintä, joten luet kokeeseen. Kokeeseen luku on siis valittu eli paras vaihtoehto. Toiseksi paras vaihtoehto on wikipediaan kirjoittaminen, joka jäi valinnan vuoksi (sillä kertaa) tekemättä. Wikipediaan kirjoittaminen oli siis paras tekemättä jäänyt vaihtoehto, eli vaihtoehtoiskustannus. Muut vaihtoehdot (kolmanneksi paras juhlat, neljänneksi paras lenkillä käynti...) eivät ole vaihtoehtoiskustannuksia.

Vaihtoehtoiskustannuksen unohtaminen on tavallinen virhe päätöksenteossa. Esimerkki: "Yrityksemme saisi tontin uutta tilaa varten ilmaiseksi, sillä omistamme tyhjillään seisovan tontin kaupungin keskustassa." Tontti ei ole ilmainen, koska vaihtoehtona on tontin vuokraaminen ja vaihtoehtoiskustannuksena saamatta jäänyt vuokratulo.

Vapailla hyödykkeillä (esimerkiksi ilma tai pohjoisnavalla lumi) ei ole vaihtoehtoiskustannusta.

Malline:Tynkä/Taloustiede