Ero sivun ”Gneissi” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Muro Bot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: gl:Gneis
Rubinbot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: tr:Gnays
Rivi 53: Rivi 53:
[[sv:Gnejs]]
[[sv:Gnejs]]
[[vi:Gơnai]]
[[vi:Gơnai]]
[[tr:Gnays]]
[[uk:Гнейс]]
[[uk:Гнейс]]
[[zh:片麻岩]]
[[zh:片麻岩]]

Versio 4. toukokuuta 2009 kello 08.22

Gneissi

Gneissi on yleinen metamorfinen kivilaji, joka on tyypillisesti keski- tai karkearakeinen. Kiven mineraaleista vähemmän kuin 50 % on suuntautunut ja litistynyt maankuoren liikkeiden vaikutuksesta. Liuske taas kertoo, että yli puolet mineraaleista on liuskostunut ja suuntautunut. Gneissiä syntyy korkean asteen (korkean lämpötilan) aluemetamorfoosissa.

Kun graniitti metamorfoituu paineen alaisena, siitä tulee graniittigneissiä. Graniitti ja gneissi muodostuvat samoista mineraaleista; niissä on maasälpää, kiillettä ja kvartsia. Gneississä on paljon raitoja ja väriltään se on joko harmaa tai punertava.

Gneissejä voidaan myös nimetä mineraalikoostumuksensa mukaan, esimerkiksi kiillegneissi, joka sisältää hyvin runsaasti kiillettä. Kiillegneissin väri vaihtelee mustasta harmaaseen. Kiilteestä johtuen rakenne on usein liuskeinen.

Magmakivistä syntyneistä gneisseistä käytetään myös nimitystä ortogneissi, sedimenttikivistä syntyneitä kutsutaan nimellä Paragneissi. Seoskiviin eli migmatiitteihin kuuluvan suonigneissin tunnistaa kerrosmaisesti vuorottelevista vaaleista ja tummista raidoista.

Suomen maakuntakivistä gneissi on Keski-Pohjanmaan kivilaji.

Katso myös

Tämä tieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.