Ero sivun ”Auktoriteettiin vetoaminen” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Louperibot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti muokkasi: en:Argument from authority
Rivi 25: Rivi 25:
[[de:Argumentum ad verecundiam]]
[[de:Argumentum ad verecundiam]]
[[el:Προσφυγή στην αυθεντία]]
[[el:Προσφυγή στην αυθεντία]]
[[en:Appeal to authority]]
[[en:Argument from authority]]
[[es:Argumentum ad verecundiam]]
[[es:Argumentum ad verecundiam]]
[[fr:Argument d'autorité]]
[[fr:Argument d'autorité]]

Versio 29. huhtikuuta 2009 kello 00.44

Argumentum ad auctoritatem eli auktoriteettiin vetoaminen on argumentaatiovirhe, jossa oma argumentti perustetaan jonkun auktoriteetin sanaan tai arvovaltaan, mutta ei esitetä perusteita auktoriteetin todenperäisyydelle. Vastaavasti tällä argumentilla voidaan myös kompromettoida vastustaja, eli rinnastetaan tämän argumentaatio jonkun vastenmielisen ihmisen (tyypillisesti Hitler, Stalin, Mao, Nietzsche jne.) sanomisiin tai persoonaan.

Argumentum ad auctoritatemin yleiskaava on seuraava:

  1. A esittää väitteen B;
  2. Esittäjässä A on jotain positiivista/negatiivista,
  3. siispä väite B on tosi/epätosi.

Argumentum ad auctoritatemista on olemassa viisi versiota:

  • Argumentum ad verecundiamissa vedotaan jonkun tunnetun instanssin arvovaltaan. Tyyppiesimerkkejä ovat joku tunnettu tiedemies, arvovaltainen teos tai laki.
  • Ipse dixit (lat.) on tarkasti suomennettuna 'hän sanoi [niin]'. Ipse dixit -argumentissa vedotaan ensisijaisesti henkilöön ja hänen sanoihinsa.
  • Argumentum ad populum viittaa väitteen kannatukseen tai suosioon ja perustelee väitteen totuusarvoa sillä, kuinka monta kannattajaa väitteellä on. Lähtökohtana on olettamus vox populi, vox Dei eli kansan ääni on Jumalan ääni.
  • Argumentum ad hitlerum tarkoittaa Hitleriin (tai johonkin muuhun pahana tai epämiellyttävänä koettuun instanssiin) vetoamista tarkoituksena kompromettoida (vetää huonoon valoon) vastustajan argumentaatio. Tämä on melkein sama asia kuin Hitler-kortti (ks. Godwinin laki). Argumentum ad hitlerum tunnetaan myös nimellä jukstapositio eli rinnastus - rinnastetaan asia A ja instanssi B, jonka attribuutti A on, samoiksi, ja argumentoidaan näin kestämättömältä pohjalta.

Suutari pysyköön lestissään (esoteerinen omahyväisyys)

"Suutari pysyköön lestissään" tarkoittaa omahyväisyyttä, eli oletetaan että vain tunnustetut auktoriteetit, lisensoidut toimijat jne kykenevät ymmärtämään asioista jotain (esoteria) ja muille asiat ovat liian vaikeita tai monimutkaisia ymmärtää tai se ei ole heidän ydinosaamisaluettaan. Äärimmilleen vietynä tämä virhe on lähes sama kuin argumentum ad hominem abusivis.