Ero sivun ”Miika Söderholm” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Luokka ”Punk” poistettu; Pikalisätty luokka ”Suomalaiset muusikot” (käyttäen HotCat-työkalua).
p Pikalisätty luokka ”Punkmuusikot” (käyttäen HotCat-työkalua).
Rivi 37: Rivi 37:


[[Luokka:Suomalaiset muusikot]]
[[Luokka:Suomalaiset muusikot]]
[[Luokka:Punkmuusikot]]

Versio 26. huhtikuuta 2009 kello 04.32

Miika Söderholm on pitkän linjan punkmuusikko ja ramopunkkari.

Ypö-Viis – Suomipunkin pioneereja

Miika Söderholm on Ypö-Viis -yhtyeen kautta koko suomalaisen punkin pioneereja. Söderholm ja Mikko Holmström perustivat yhtyeen Karhulassa kesällä 1977 ja Ypö-Viis julkaisi Suomen ensimmäinen punk-omakustanne levyn Energia on A ja O / Kotka palaa -singlen loppuvuodesta 1978.

5. lokakuuta 1979 Karhulassa Afrodite-diskossa äänitetty Karhulan poikii live kuuluu myös varhaisen suomipunkin klassikkoihin.

Söderholm ja Holmström perustivat myös Suomen ensimmäisen punk-levymerkin, Karva-levyt. Karvalevyt toimi aktiivisesti noin vuoden verran ja julkaisi viisi singleä, sekä Ypö-Viis live-LP:n, josta P.P. Kallio totesi levyn julkaisun jälkeen Hilseen arvostelussa: "Karhulan poikii live on tällä hetkellä maailman paras liveälpee ja varmaankin yks parhaista vielä kymmenenkin vuoden päästä. Siltä musta tuntuu."

Ypö-Viiden aktiivinen toiminta hiipui 1981, mutta yhtye on sen jälkeen keikkaillut satunnaisesti.

Suomalaisen ramopunkin rakentajia

Söderholmilla ja Ypö-Viidellä on merkittävä rooli suomalaisen ramopunk-genren synnyssä. Ypö-Viis oli innoittajana esimerkiksi Luonteri Surfille, jonka väki innostui Ayshire-levyjen kautta julkaisemaan Ypö-Viiden tuotantoa ja innosti Söderholmin taas ramopunkin pariin ja perustamaan Pojat -yhtyeen.

Pojat – yksi kotimaisen ramopunkin peruspilarista

Söderholm palasi punkin ja ramopunkin pariin perustamansa Pojat -yhtyeen kanssa. Yhtye on yksi kolmesta kotimaisen ramopunkin peruspilarista yhdessä Luonteri Surfin ja Ne Luumäet -yhtyeen kanssa. Ilman Ypö-Viiden pohjatyötä ja tätä myöhempää yhtyekolmikkoa ei ehkä koko kotimaista ramopunkkia olisi olemassa Suomessa ainakaan nykyisessä muodossaan.

Muita kokoonpanoja

Ypö-Viiden ja Poikien lisäksi hän on soittanut myös kokoonpanoissa Ne Luupojat Surf, MurMurr, Debbie, Surfpoika Rex.

Kultainen pesäpallomaila 2005

Söderholmille annettiin vuoden 2005 ramopunkin Kultainen pesäpallomaila -palkinto hänen ramopunkin parissa tekemänsä pitkät ja merkittävän uran johdosta. Tuomariston perusteluissa todettiin muun muassa näin: Miika Södrholm teki ramopunkkia jo ennen kuin koko termiä oli edes keksitty ja aktiivinen ura suomalaisen ramopunkin parissa on kestänyt jo kohta kolmekymmentä vuotta. Meriittilistalta löytyy muun muassa Ypö-Viis, Pojat ja Debbie. Mainitsemisen arvoinen seikka on myös se, että hän on Mä uskon meihin "ramopunk-kansallislaulun" toinen tekijä.

Aiheesta muualla

Lähteet

  • Ramopunk.com
  • Kultaisen pesäpallomailan sivut
  • Rare 1/91