Ero sivun ”S/S Equity” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Zorrobot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: sv:S/S Equity
Rivi 29: Rivi 29:
[[Luokka:Jääkäriaktivismi]]
[[Luokka:Jääkäriaktivismi]]
[[Luokka:Höyrylaivat]]
[[Luokka:Höyrylaivat]]

[[sv:S/S Equity]]

Versio 24. huhtikuuta 2009 kello 14.58

S/S Equity oli saksalainen höyrylaiva joka toi kahdella matkallaan Saksasta Suomeen syksyllä 1917 aseita suojeluskuntia varten.

Equityn ensimmäinen matka

S/S Equity oli alun perin englantilainen rahtilaiva jonka saksalaiset olivat kaapanneet ja ottaneet omaan käyttöönsä. Ensimmäiselle matkalleen Suomeen S/S Equity lähti 27. lokakuuta 1917 Danzigista. Laivan lastina oli muun muassa 6500 venäläistä Mosin-Nagant kolmen linjan jalkaväkikivääriä, 500 Mauser-pistoolia, 30 venäläistä Maxim-konekivääriä, 4500 käsikranaattia ja 2,6 miljoona patruunaa. Lisäksi laivan mukana matkusti kahdeksan jääkärin ryhmä jonka oli tarkoitus aloittaa suojeluskuntien kouluttaminen Pohjanmaalla. Ryhmää johtivat Juho Heiskanen ja Lauri Tiainen, muut jäsenet olivat Arvid Kokko, Juho Komonen, Kalle Kuokkanen, Viljo Laakso, Einar Mäkinen ja Reino Vuolle. S/S Equityn matkan ja aselastin oli järjestänyt aktivistien johtomies Kai Donner.

S/S Equityn lastia purettiin ensin puolet 31. lokakuuta Vaasan pohjoispuolella Maksamaan Vesterössä ja sitten loput 1. marraskuuta Tolvmangrundetilla Larsmossa Pietarsaaren ulkopuolella. S/S Equityn mukana tulleet jääkärit organisoivat aseiden jakelun eteläisen Pohjanmaan suojeluskunnille ja muodostivat koulutusrenkaan, Juho Heiskasen mukaan nimetyn ns. Heiskasen staabin. Sen toiminnan tuloksena Etelä-Pohjanmaalla oli jo vuoden 1918 alkaessa 2 500–3 000 jääkäreiden peruskouluttamaa miestä.

[1] [2]

Equityn toinen matka

Toisen matkansa Suomeen S/S Equity aloitti 2. joulukuuta 1917. Mukana oli taaskin aselasti sekä 22 jääkärin ryhmä jota johti jääkäri Asplund. S/S Equity saapui 8. joulukuuta 1917 Merikarvian lähistölle Revelin saaren tuntumaan. Sää oli tuulinen, satoi lunta ja meri oli osin jäässä. Aselaivan täytyi myös varoa Mäntyluodon vesillä partioivia venäläisiä Berkut ja Kondor risteilijöitä joten lastin purku tapahtui pimeän aikaan. Aseita vastaanottamassa oli merikarvialaisen kalastaja Mauri Rantasen kalastusvene joka kuljetti yön aikana kolmella eri matkalla aselastia Aspskärin (Aspuskerin) saarelle jonne aseet piilotettiin kallionkoloihin. Lastista saatiin maihin lopulta vain pieni osa lastista: kaksi konekivääriä, muutama laatikollinen kivääreitä, jonkin verran "lyhyitä aseita", käsikranaatteja sekä kaksi radiovastaanottimen akkumulaattoria. Myös 22 jääkärin ryhmä saatiin maihin ja se pääsi jatkamaan matkaansa sisämaahan. Aselastin purkaminen ei onnistunut kuin osittain koska suuria veneitä omistaneet merikarvialaiset liikemiehet eivät olleet suostuneet tulemaan mukaan hankkeeseen ja käyttöön saatiin vain yksi kalastusvene.

[3]

Aselaiva S/S Equity

S/S Equityn ensimmäisellä lastin purkupaikalla Vesterön Storsandvikenissä sijaitsee nykyisin Equityn muistomerkki.

[4]

Lähteet

  1. Suomi 80: Viikko 44 27.10. - 2.11.1917
  2. Suomi 90: Lokakuu 1917
  3. Vesa Santavuori: Valkoinrn suomalainen, ote kirjasta sivut 9-29 Helsingin Sanomat Alkuluku 4.11.1999
  4. Pohjalainen.fi: Saaristoluotsi