Ero sivun ”Paneeli” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Velma (keskustelu | muokkaukset)
p interwiki
Acrid (keskustelu | muokkaukset)
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
'''Paneeli''' on yleisimmin puusta [[höyläys|höyläämällä]] valmistettu verhouskappale, joita voidaan liittää toisiinsa reunoihin ajetuin "ponttiliitoksin". Paneeleita voidaan valmistaa myös puukuitumateriaaleista, kuten [[mdf]]:stä. Yleisimmät puupaneelimateriaalit ovat [[mänty]] ja [[kuusi]], mutta käytännössä paneeli voidaan valmistaa mistä tahansa sahatavarana saatavilla olevasta puulajista. Puupaneeleita voidaan käsitellä lakkaamalla, vahaamalla, öljyämällä ja maalaamalla. Puupinnan sävyä voidaan myös muuttaa petsaamalla tai pintakäsittelemällä sävytetyillä lakoilla, öljyillä tai vahoilla. Puukuitupaneelit ovat joko maalattuja tai pinnoitettuja laminoimalla.
'''Paneeli''' on yleisimmin puusta ([[mänty]]- tai [[kuusi]]sahatavarasta) [[höyläys|höyläämällä]] valmistettu sisustustuote. Paneelit ovat tyypillisesti joko käsittelemättömiä tai [[pintakäsitelty]] lakkaamalla, petsaamalla tai maalaamalla. Myös [[mdf]]:stä valmistetaan paneeleja, jotka on yleensä pinnoitettu joko muovi- tai paperipinnoitteella, myös maalattua mdf-paneelia on käytössä.


Paneelia käytetään yleisimmin [[katto]]jen sisäpintoina. Myös [[seinä|seiniä]] paneloidaan, yleinen on puolipaneeli joka on n. 1000-1200 mm korkea panelointi [[lattia]]lta seinälle.
Paneelia käytetään yleisimmin rakennusten ulkoverhouksissa, [[katto]]jen sisäpintoina. Myös [[seinä|seiniä]] paneloidaan, yleinen on puolipaneeli joka on n. 1000-1200 mm korkea panelointi [[lattia]]lta seinälle.


Yleisimmät profiilit ovat STV ja STP. STV on paneeli jossa viistetyt reunat, STP:ssä pyöristetyt reunat. Myös muita profiileja on runsaasti.
Yleisimmät profiilit ovat STV ja STP. STV on paneeli jossa viistetyt reunat, STP:ssä pyöristetyt reunat. Myös muita profiileja on runsaasti.

Versio 19. huhtikuuta 2009 kello 21.43

Paneeli on yleisimmin puusta höyläämällä valmistettu verhouskappale, joita voidaan liittää toisiinsa reunoihin ajetuin "ponttiliitoksin". Paneeleita voidaan valmistaa myös puukuitumateriaaleista, kuten mdf:stä. Yleisimmät puupaneelimateriaalit ovat mänty ja kuusi, mutta käytännössä paneeli voidaan valmistaa mistä tahansa sahatavarana saatavilla olevasta puulajista. Puupaneeleita voidaan käsitellä lakkaamalla, vahaamalla, öljyämällä ja maalaamalla. Puupinnan sävyä voidaan myös muuttaa petsaamalla tai pintakäsittelemällä sävytetyillä lakoilla, öljyillä tai vahoilla. Puukuitupaneelit ovat joko maalattuja tai pinnoitettuja laminoimalla.

Paneelia käytetään yleisimmin rakennusten ulkoverhouksissa, kattojen sisäpintoina. Myös seiniä paneloidaan, yleinen on puolipaneeli joka on n. 1000-1200 mm korkea panelointi lattialta seinälle.

Yleisimmät profiilit ovat STV ja STP. STV on paneeli jossa viistetyt reunat, STP:ssä pyöristetyt reunat. Myös muita profiileja on runsaasti.

Paneelien yleisimmät leveydet Suomessa ovat 100 ja 120 mm. Pituudet noudattavat yleisiä sahatavaramittoja, toisin sanoen paneelien pituudet ovat tyypillisesti 1800 - 5400 millimetriä, 300 millimetrin välein.

Suomessa käytössä olevista paneeleista ja profiileista on olemassa RT-kortteja. 2006 aikana on julkaistu EN-sarjan standardi, jossa on määritetty muun muassa paneelien mittatoleransseja.