Ero sivun ”Daakia” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
GhalyBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: be:Дакія
Xqbot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: scn:Dacia; cosmetic changes
Rivi 1: Rivi 1:
[[Kuva:REmpire-Dacia.png|thumb|Daakian provinssi Rooman valtakunnassa]]
[[Tiedosto:REmpire-Dacia.png|thumb|Daakian provinssi Rooman valtakunnassa]]
[[Kuva:Daakian-provinssi.png|right|thumb|400px|Daakian provinssi. ''Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacia'' eli Ulpia on provinssin ainut tunnettu kaupunki, jonka Trajanuksen tiedetään perustaneen.]]
[[Tiedosto:Daakian-provinssi.png|right|thumb|400px|Daakian provinssi. ''Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacia'' eli Ulpia on provinssin ainut tunnettu kaupunki, jonka Trajanuksen tiedetään perustaneen.]]
'''Daakia''' ({{k-la|Dacia}}) oli muinainen kuningaskunta [[Tisza]]n ja [[Dnestr]]in välillä [[Tonava]]n pohjoispuolella ja [[Karpaatit|Karpaattien]] eteläpuolella, suunnilleen nykyisten [[Romania]]n ja [[Moldova]]n valtioiden alueella. Siellä asui [[traakia]]lainen kansa, joita kreikaksi nimitettiin getalaisiksi.
'''Daakia''' ({{k-la|Dacia}}) oli muinainen kuningaskunta [[Tisza]]n ja [[Dnestr]]in välillä [[Tonava]]n pohjoispuolella ja [[Karpaatit|Karpaattien]] eteläpuolella, suunnilleen nykyisten [[Romania]]n ja [[Moldova]]n valtioiden alueella. Siellä asui [[traakia]]lainen kansa, joita kreikaksi nimitettiin getalaisiksi.


Rivi 24: Rivi 24:


{{Rooman provinssit}}
{{Rooman provinssit}}
[[Luokka:Daakia]]

{{Link FA|it}}
{{Link FA|it}}

[[Luokka:Daakia]]


[[be:Дакія]]
[[be:Дакія]]
Rivi 47: Rivi 47:
[[lt:Dakija]]
[[lt:Dakija]]
[[hu:Dacia]]
[[hu:Dacia]]
[[arz:داتشيا]]
[[nl:Dacië]]
[[nl:Dacië]]
[[ja:ダキア]]
[[ja:ダキア]]
Rivi 54: Rivi 55:
[[ro:Dacia]]
[[ro:Dacia]]
[[ru:Дакия]]
[[ru:Дакия]]
[[scn:Dacia]]
[[simple:Dacia]]
[[simple:Dacia]]
[[sk:Dácia]]
[[sk:Dácia]]
Rivi 61: Rivi 63:
[[uk:Дакія]]
[[uk:Дакія]]
[[zh:達基亞]]
[[zh:達基亞]]
[[arz:داتشيا]]

Versio 16. huhtikuuta 2009 kello 18.06

Daakian provinssi Rooman valtakunnassa
Daakian provinssi. Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacia eli Ulpia on provinssin ainut tunnettu kaupunki, jonka Trajanuksen tiedetään perustaneen.

Daakia (lat. Dacia) oli muinainen kuningaskunta Tiszan ja Dnestrin välillä Tonavan pohjoispuolella ja Karpaattien eteläpuolella, suunnilleen nykyisten Romanian ja Moldovan valtioiden alueella. Siellä asui traakialainen kansa, joita kreikaksi nimitettiin getalaisiksi.

Daakialaisilla oli kehittynyt yhteiskunta jo ennen kuin he joutuivat tekemisiin roomalaisten kanssa, ja Daakia oli kuningaskunta 200-luvulta eaa. lähtien. Rooman keisari Augustus voitti daakialaiset, mutta heidän sotajoukkonsa hyökkäsivät silti talvisin jäätyneen Tonavan yli ryöstämään Rooman kaupunkeja Moesiassa.

Dacian provinssi

Daakiasta tuli Rooman provinssi, kun keisari Trajanus valloitti alueen Daakian sodissa vuosina 101106. Provinssin nimi oli Dacia Traiana.

11. elokuuta 106 Trajanus nimitti Daakian provinssin ensimmäiseksi maaherraksi erään D. Terentius Scaurianuksen. Tämä tapahtui vain pari viikkoa pääkaupunki Sarmizegethusan valtauksen jälkeen ja jo ennen viimeisen Daakian kuninkaan Decebaluksen kuolemaa. Uutta provinssia uhkasivat etupäässä lännessä asuneet iazygit ja idässä roksolaanit, kummatkin skyyttiläisiä paimentolaiskansoja. Paimentolaisten vaellusreitit kulkivat osittain uuden provinssin läpi. Aluksi roomalaiset pitivät hallussaan Baanaattia ja Valakian tasankoja, joita kuitenkin oli vaikea puolustaa. Pian, ehkä jo vuonna 108, roomalaiset jättivät nämä alueet ja Daakian provinssi sai lopulliset rajansa.[1]

Trajanus jätti Daakiaan kolme legioonaa, Legio IIII Flavian Berzobikseen ja Legio XIII Gemina Apulumiin. Provinssiin sijoitettiin myös paljon apujoukkoja, yhteensä noin 27 000 sotilasta. Trajanus määräsi provinssiin rakennettavaksi teitä. Laajin näistä oli Via Pontica, joka kulki Pannonia Inferiorista Daakian läpi Mustallemerelle. Tien rakentamiseen käytettiin sotavankeja.[1]

Trajanus perusti ainakin yhden uuden colonian Daakiaan, Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacican. Luultavasti hän perusti vielä toisenkin kaupungin, Malvan, jonnekin Daakian eteläosaan. Lisäksi hän korotti myöhemmin usean muun kaupungin municipiumiksi. Daakian kulta- ja hopeakaivoksista tuli keisarin omaisuutta.[1]

Daakialaisia värvättiin Rooman armeijaan, ja daakialaiskohortit taistelivat muun muassa Britanniassa. Daakialaiset omaksuivat roomalaisten tavat ja kulttuurin, mistä on merkkinä nykyinen romanian kieli, joka on romaaninen eli perustuu latinan kieleen.

Rooman valtakunnan ensimmäinen kristitty keisari Konstantinus Suuri syntyi Daakiassa Naissuksessa

Gallienuksen aikana 256 gootit ylittivät Karpaatit ja ajoivat roomalaiset Daakiasta muutamia linnoituksia lukuun ottamatta. Aurelianuksen (270275) aikana viimeisetkin joukot vedettiin Tonavan eteläpuolelle. Ei tiedetä, seurasiko paikallinen väestö mukana Tonavan eteläpuolelle Dacia Aurelianaan. Hunnit valloittivat vuorostaan maan gooteilta 376. Madjaarit valloittivat Transilvanian 800-luvulla.

Viitteet

  1. a b c Julian Bennett: Trajan: Optimus Princeps s. 163-172. Indiana University Press, 2001. ISBN 0-253-21435-1.

Malline:Link FA