Ero sivun ”Seminolisodat” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
1 merkki poistettu ,  10 vuotta sitten
 
==Toinen seminolisota==
Yhdysvallat alkoivat valmistella sotaa, kun he tajusivat, etteivät seminolit muuttaisi vapaaehtoisesti pois alueiltaan. Myös seminolit valmistautuivat ja hyökkäsivät uudisasukkaita vastaan 1835. Taudit ja seminolien hyökkäykset pakottivat Yhdysvaltojen armeijan hylkäämään monia linnoituksiaan. Seminolit saivat monia voittoja amerikkalaisista väijytystaktiikalla, sillä Yhdysvallat siirteli joukkojaan isoissa kolonissa pitkin Floridan huonoja teitä. 1836 [[Thomas Jesup]] nimitettiin amerikkalaisten komentajaksi ja hän otti taktiikakseen seminolien aseistariisumisen, eikä enää yrittänyt saada seminoleja perinteiseen taisteluun joukkojaan vastaan. SsodanSodan käännöskohtakäännekohta saavutettiin 1837 ja osa seminolipääliköistäseminolipäälliköistä teki rauhan. Kaksi seminoli johtajaa, [[Osceola]] ja [[Sam Jones (seminoli)|Sam Jones]], jatkoivat kuitenkin vastarintaa.
 
Jesup hyökkäsi heitä vastaan ajaen heitä yhä etelämmäksi. [[Okeechobeejärvi|Okeechobeejävellä]] 800 amerikkalaista [[Zachary Taylor]]in johdolla otti yhteen 400 seminolin kanssa. Alue oli suota ja seminolit olivat väijytysasemissa. Seminolit joutuivat kuitenkin perääntymään ja he menettivät 11 soturia. Yhdysvallat menetti 26 sotilasta, mutta piti taistelua silti voittona. Vaikka seminolit tappoivat enemmän kuin menettivät, heidän joukkonsa olivat hupenemessa olemattomiin. He jatkoivat kuitenkin taistelua ja mielialat Yhdysvalloissa alkoivat kääntyä sodan vastaiseksi. Vuonna 1839 Yhdysvallat ja jäljellä olevat seminolit tekivät sopimuksen, jolla seminoleille annettiin pieni reservaatti Floridan eteläosasta.
 
Saman vuoden loppukesällä seminolit tekivät kuitenkin hyökkäyksen kauppatukikohtaa vastaan. Sotatila syttyi taas uudelleen. Amerikkalaiset eivät pystyneet puhdistamaan aluetta seminoleista. Vainukoirienkaan käyttö ei auttanut intiaanien löytämisessä ja uudeksi taktiikaksi otettiin seminolien karjan haltuunotto ja peltojen polttaminen. Yhdysvaltojen laivasto sai isomman roolin sodassa ja se alkoi partioida pitkin Floridan jokia. Tämäkään ei ratkaissut sotaa ja Yhdysvallat alkoi lahjoa pääliköitä tuomaan johtamansa seminolit antautumaan. 55 000$ käytettiin päälikköidenpäällikköiden lahjomiseen ja 130 soturia antautui. Floridaan jäi arviolta vain 300 soturia. Heistäkin suurin osa ajettiin pois tai he antautuivat nälkäkuoleman uhkaamana. 1842 jäljellä olevat 95 soturia ja 200 naista ja lasta. Heidät päätettiin jättää rauhaan ja heille annettiin reservaatti, sillä heitä ei pidetty enää uhkana.
 
Toinen seminolisota aiheutti arviolta 40 miljoonan dollarin tappiot Yhdysvalloille ja kaatuneita oli 1466. 3824 seminolia oli siiretty [[Oklahoma]]an 1843 ja heidän määränsä alkoi nopeasti vähetä. 1962 Oklahomassa oli enää 2343 seminolia. Seminolien tappioista sodan aikana ei ole tietoa. Sodan aikana saavutettu rauha kesti muutaman vuoden ja 1848 intiaanit ryhtyivät jälleen hyökkäilemään amerikkalaisia vastaan ja tämä johti päätökseen viedä loputkin seminolit pois Floridasta.
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko