Ero sivun ”Ali al-Sistani” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
67 merkkiä poistettu ,  12 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
[[Kuva:AYATOLLAH ALI.jpg|thumb|Ali al-Sistani]]
 
SuurajatollahSuur ajatollah '''SayyidAlSaid Ali HusainiAlHusaini SistaniAlSistani''' ({{k-ar|السيد علي الحسيني السيستاني}}, {{k-fa|سید علی حسینی سیستانی}}, s. 9. Rabi’ Al-Awwal 1349 / [[4. elokuuta]] [[1930]]) on šiialainen marjaˤsekä uskonnollinen että hengellinen johtaja.
 
Ali al-Sistani syntyi [[Mashhad]]issa Iranissa. Hänen isoisänsä, jonka mukaan hänet nimettiin oli merkittävä [[Najaf]]issa opiskellut teologi. Sistani sai varhain uskonnollisen koulutuksen ja siirtyi šiiojen pyhään kaupunkiin [[Qom]]iin opiskelemaan. Sen jälkeen hän siirtyi Irakiin Najafiin opiskelemaan suurajatollah [[Abul-Qassim Khoei]]n johdolla.
 
Sistani jäi kaupunkiin ja hänestä tuli mujtahid 1960-luvulla. Khoein vaikutus Sistaniin oli merkittävä. Hän tuki teoriassa Iranin islamilaista vallankumousta [[1979]], mutta pettyi pian [[Khomeini]]n teokratiaan. Hänet kuitenkin pidätettiin pian ensimmäisen Persianlahden sodan jälkeisen šiiojen kansannousun jälkeen ja hän joutui monien murhayritysten kohteeksi 1990-luvulla.
 
Khoei kuoli [[1992]] nimitettyään Sistanin seuraajakseen Najafin al-Hawzan johtoon. Hänen asemansa haastoivat muut johtajat, kuten [[Mohammad Sadeq al-Sadr]], mutta Sistanin ahkeruus antoi hänelle etulyöntiaseman. Hänen johtonsa varmistui al-Sadrin murhan jälkeen. Hänen moskeijansa suljettiin [[1994]], eikä sitä avattu ennen kuin Yhdysvaltain johtama liittouma miehitti Irakin [[2003]]. Sodan aattona hän antoi [[fatwa]]n olla vastustamatta hyökkäystä.
4

muokkausta

Navigointivalikko