Ero sivun ”Noidannuoli” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
1 508 merkkiä poistettu ,  12 vuotta sitten
irrotin yliluonnollisen eri artikkeliin. lähteetön.
(irrotin yliluonnollisen eri artikkeliin. lähteetön.)
{{tämä artikkeli|kertoo selkäsairaudesta. Yliluonnollisesta noidannuolesta katso [[Noidannuoli (yliluonnollinen)]].}}
==Sairaus==
{{lähteetön}}
'''Noidannuoli''' on lääkärien käyttämä kansanomainen nimitys selkäsairaudesta, jonka latinankielinen nimitys on Lumbago'''lumbago'''. Lumbago on ristiselässä tuntuva äkillinen kipu ja jäykkyys, jonka aiheuttaa esimerkiksi painavan esineen väärin nostaminen tai selän äkillinen kiertoliike.
 
===Itsehoito===
*jos on [[kuume]]tta ja selkäkipua
 
[[Luokka:Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet]]
==Yliluonnollinen==
Noidannuoli on useiden kansojen uskomuksissa [[noita|noidan]] tai muun pahan olennon käyttämä ase. Ennen modernia lääketiedettä noidannuoli uskottiin syyksi moniin sairauksiin ja kipuihin muun muassa [[Suomi|Suomessa]], [[Lappi|Lapissa]] ja [[Skandinavia]]ssa.
 
[[ar:عرق النسا]]
Noidannuolen uskotaan tunkeutuvan ihmiseen tai eläimeen näkymättömänä. Noidannuolesta ei usein jää jälkeä ihoon, mutta nuoli jää ihmiseen ja voi aiheuttaa kipua tai sairautta pitkäänkin. Noidannuoli iskee usein asumattomalla paikalla ilman, että itse nuolta tai ampujaa näkyy. Toisinaan uskotaan, että nuoli voi singota kaukaakin. Suomalaisessa kansanperinteessä tosin joskus väitetään noidannuolten sinkoutumisen näkyvän tulisina juovina pimeässä metsässä.
[[de:Rückenschmerzen]]
 
[[en:Low back pain]]
Noidannuolen aiheuttama [[sairaus]] ja kipu uskottiin ainakin vertauskuvallisesti esineeksi tai olennoksi, joka oli tunkeutunut ihmiseen ja joka oli parannettaessa karkotettava pois. Noidannuolta parannettaessa luettiin usein noidannuolen [[synty]]. Joidenkin syntyloitsujen mukaan noidannuolet syntyivät maailman alkuvaiheissa kaadetun [[iso tammi|ison tammen]] lastuista.
[[es:Lumbalgia]]
 
[[fr:Lombalgie]]
===Taikaesineenä===
[[he:מתנת]]
Noidannuoliksi on myös kutsuttu todellisia, pieniä, [[nuoli|nuolta]] esittäviä [[taikaesine]]itä, joita ainakin [[saamelaiset|saamelaisilla]] [[tietäjä|tietäjillä]] oli [[poro]]nluisia. Mukana oli usein myös [[jousi (ase)|jousta]] esittävä taikaesine. Näillä vertauskuvallisesti ammuttiin jotakuta tai vaikkapa jonkun maita kohti, jolloin uskottiin kohteelle aiheutuvan huonoa onnea, sairautta tai muuta onnettomuutta. Saamelaiset tietäjät ovat myös ampuneet oikeita nuolia jotakuta ihmistä esittäviin maaleihin vastaavanlaisessa vahingoittamistarkoituksessa.
[[nl:Lumbago]]
 
[[ja:腰痛]]
[[Luokka:Suomalainen kansanparannus]]
[[no:Lumbago]]
[[Luokka:Suomalaiset myyttiset esineet]]
[[pl:Lumbago]]
[[Luokka:Saamelainen mytologia]]
[[pt:Lumbago]]
[[Luokka:Skandinaavinen mytologia]]
[[ru:Люмбаго]]
[[Luokka:Taikaesineet]]
[[sv:Ryggskott]]
 
[[notr:GandingLumbago]]
[[svzh:Gand下背痛]]
1 746

muokkausta

Navigointivalikko