Ero sivun ”Alaselkäkipu” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
irrotin yliluonnollisen eri artikkeliin. lähteetön.
Rivi 1: Rivi 1:
{{tämä artikkeli|kertoo selkäsairaudesta. Yliluonnollisesta noidannuolesta katso [[Noidannuoli (yliluonnollinen)]].}}
==Sairaus==
{{lähteetön}}
'''Noidannuoli''' on lääkärien käyttämä kansanomainen nimitys selkäsairaudesta, jonka latinankielinen nimitys on Lumbago. Lumbago on ristiselässä tuntuva äkillinen kipu ja jäykkyys, jonka aiheuttaa esimerkiksi painavan esineen väärin nostaminen tai selän äkillinen kiertoliike.
'''Noidannuoli''' on lääkärien käyttämä kansanomainen nimitys selkäsairaudesta, jonka latinankielinen nimitys on '''lumbago'''. Lumbago on ristiselässä tuntuva äkillinen kipu ja jäykkyys, jonka aiheuttaa esimerkiksi painavan esineen väärin nostaminen tai selän äkillinen kiertoliike.


===Itsehoito===
===Itsehoito===
Rivi 20: Rivi 21:
*jos on [[kuume]]tta ja selkäkipua
*jos on [[kuume]]tta ja selkäkipua


[[Luokka:Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet]]
==Yliluonnollinen==
Noidannuoli on useiden kansojen uskomuksissa [[noita|noidan]] tai muun pahan olennon käyttämä ase. Ennen modernia lääketiedettä noidannuoli uskottiin syyksi moniin sairauksiin ja kipuihin muun muassa [[Suomi|Suomessa]], [[Lappi|Lapissa]] ja [[Skandinavia]]ssa.


[[ar:عرق النسا]]
Noidannuolen uskotaan tunkeutuvan ihmiseen tai eläimeen näkymättömänä. Noidannuolesta ei usein jää jälkeä ihoon, mutta nuoli jää ihmiseen ja voi aiheuttaa kipua tai sairautta pitkäänkin. Noidannuoli iskee usein asumattomalla paikalla ilman, että itse nuolta tai ampujaa näkyy. Toisinaan uskotaan, että nuoli voi singota kaukaakin. Suomalaisessa kansanperinteessä tosin joskus väitetään noidannuolten sinkoutumisen näkyvän tulisina juovina pimeässä metsässä.
[[de:Rückenschmerzen]]

[[en:Low back pain]]
Noidannuolen aiheuttama [[sairaus]] ja kipu uskottiin ainakin vertauskuvallisesti esineeksi tai olennoksi, joka oli tunkeutunut ihmiseen ja joka oli parannettaessa karkotettava pois. Noidannuolta parannettaessa luettiin usein noidannuolen [[synty]]. Joidenkin syntyloitsujen mukaan noidannuolet syntyivät maailman alkuvaiheissa kaadetun [[iso tammi|ison tammen]] lastuista.
[[es:Lumbalgia]]

[[fr:Lombalgie]]
===Taikaesineenä===
[[he:מתנת]]
Noidannuoliksi on myös kutsuttu todellisia, pieniä, [[nuoli|nuolta]] esittäviä [[taikaesine]]itä, joita ainakin [[saamelaiset|saamelaisilla]] [[tietäjä|tietäjillä]] oli [[poro]]nluisia. Mukana oli usein myös [[jousi (ase)|jousta]] esittävä taikaesine. Näillä vertauskuvallisesti ammuttiin jotakuta tai vaikkapa jonkun maita kohti, jolloin uskottiin kohteelle aiheutuvan huonoa onnea, sairautta tai muuta onnettomuutta. Saamelaiset tietäjät ovat myös ampuneet oikeita nuolia jotakuta ihmistä esittäviin maaleihin vastaavanlaisessa vahingoittamistarkoituksessa.
[[nl:Lumbago]]

[[ja:腰痛]]
[[Luokka:Suomalainen kansanparannus]]
[[no:Lumbago]]
[[Luokka:Suomalaiset myyttiset esineet]]
[[pl:Lumbago]]
[[Luokka:Saamelainen mytologia]]
[[pt:Lumbago]]
[[Luokka:Skandinaavinen mytologia]]
[[ru:Люмбаго]]
[[Luokka:Taikaesineet]]
[[sv:Ryggskott]]

[[no:Ganding]]
[[tr:Lumbago]]
[[sv:Gand]]
[[zh:下背痛]]

Versio 2. huhtikuuta 2009 kello 13.32

Tämä artikkeli kertoo selkäsairaudesta. Yliluonnollisesta noidannuolesta katso Noidannuoli (yliluonnollinen).

Noidannuoli on lääkärien käyttämä kansanomainen nimitys selkäsairaudesta, jonka latinankielinen nimitys on lumbago. Lumbago on ristiselässä tuntuva äkillinen kipu ja jäykkyys, jonka aiheuttaa esimerkiksi painavan esineen väärin nostaminen tai selän äkillinen kiertoliike.

Itsehoito

  • Yleensä noidannuoli paranee itsestään
  • Äkillisen kiputilan aikana tulee selän kuormitusta vähentää. Kipua aiheuttavia liikkeitä tulee välttää.
  • Kiinteällä patjalla makaaminen voi auttaa. Ei ole tarpeen maata liikkumatta, vaan asentoa voidaan pyrkiä vaihtamaan sellaiseksi, missä kipua tuntuu vähiten.
  • Heti pahimman kivun mentyä ohi on hyvä olla jalkeilla
  • Tukeva, leveä vyö voi olla avuksi
  • Istumista tulee välttää pahimman kivun aikana. On hyvä nousta makuulta selkä suorana.
  • Kun kivut helpottavat, on hyvä alkaa selän ja vatsan lihasten harjoittaminen
  • Kivun lievittämiseksi on apteekista saatavilla asetyylisalisyylihappoa, ibuprofeenia, ketoprofeenia tai parasetamolia sisältävää särkylääkettä.

Vastaanotolle on syytä hakeutua