Ero sivun ”Inklinaatio” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ak: Sivun sisältö korvattiin sisällöllä ”'''Inklinaatio''' on kappaleen kiertoradan kaltevuutta kuvaava kulma. Taso, johon nähden inklinaatio mitataan, ja positiivisen suunnan”
p Käyttäjän 212.116.61.2 (keskustelu) muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän JAnDbot tekemään versioon.
Rivi 1: Rivi 1:
'''Inklinaatio''' on kappaleen kiertoradan kaltevuutta kuvaava kulma. Taso, johon nähden inklinaatio mitataan, ja positiivisen suunnan
'''Inklinaatio''' on kappaleen kiertoradan kaltevuutta kuvaava kulma. Taso, johon nähden inklinaatio mitataan, ja positiivisen suunnan valinta ovat periaatteessa mielivaltaisia.

[[Aurinkokunta|Aurinkokunnan]] kappaleiden inklinaatio mitataan [[Maa]]n ratatasosta, Maan pohjoisnavan puoli on positiivinen. [[Planeetta|Planeettojen]] inklinaatiot ovat tyypillisesti muutamia asteita, samoin useimpien [[asteroidi]]en. [[Komeetta|Komeettojen]] inklinaatiot ovat usein hyvin suuria, kymmeniä asteita.

Maata (tai jotain muuta planeettaa) kiertävien [[Kuu (yleisnimi)|kuiden]] ja [[satelliitti]]en inklinaatio mitataan planeetan [[päiväntasaaja]]n tasosta.

[[Kaksoistähti]]en tapauksessa inklinaatio mitataan näkösäteeseen nähden. Pimennysmuuttujien eli toisensa ajoittain peittävien kaksoistähtien inklinaatio on 90 astetta. Näin toimitaan myös [[eksoplaneetta|eksoplaneettojen]] havaittuja inklinaatioita ilmoitettaessa.

{{Tynkä/Tähtitiede}}

[[Luokka:Taivaanmekaniikka]]
[[Luokka:Astrodynamiikka]]

[[bg:Инклинация]]
[[cs:Sklon dráhy]]
[[da:Banehældning]]
[[de:Inklination (Magnetismus)]]
[[et:Inklinatsioon]]
[[en:Inclination]]
[[es:Inclinación orbital]]
[[eo:Inklinacio]]
[[fr:Inclinaison]]
[[hr:Inklinacija]]
[[it:Inclinazione orbitale]]
[[la:Inclinatio orbitalis]]
[[hu:Inklináció]]
[[nl:Glooiingshoek]]
[[ja:軌道傾斜角]]
[[nn:Banehelling]]
[[pl:Inklinacja]]
[[pt:Inclinação]]
[[ru:Наклонение (астрономия)]]
[[sk:Uhol sklonu dráhy]]
[[sl:Naklon tira]]
[[th:ความเอียงของวงโคจร]]
[[tr:Yörünge Eğikliği]]
[[uk:Нахил орбіти]]
[[zh:軌道傾角]]

Versio 30. maaliskuuta 2009 kello 12.10

Inklinaatio on kappaleen kiertoradan kaltevuutta kuvaava kulma. Taso, johon nähden inklinaatio mitataan, ja positiivisen suunnan valinta ovat periaatteessa mielivaltaisia.

Aurinkokunnan kappaleiden inklinaatio mitataan Maan ratatasosta, Maan pohjoisnavan puoli on positiivinen. Planeettojen inklinaatiot ovat tyypillisesti muutamia asteita, samoin useimpien asteroidien. Komeettojen inklinaatiot ovat usein hyvin suuria, kymmeniä asteita.

Maata (tai jotain muuta planeettaa) kiertävien kuiden ja satelliittien inklinaatio mitataan planeetan päiväntasaajan tasosta.

Kaksoistähtien tapauksessa inklinaatio mitataan näkösäteeseen nähden. Pimennysmuuttujien eli toisensa ajoittain peittävien kaksoistähtien inklinaatio on 90 astetta. Näin toimitaan myös eksoplaneettojen havaittuja inklinaatioita ilmoitettaessa.

Tämä tähtitieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.