Ero sivun ”Inklinaatio” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
1 521 merkkiä lisätty ,  11 vuotta sitten
p
Käyttäjän 212.116.61.2 (keskustelu) muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän JAnDbot tekemään versioon.
(Ak: Sivun sisältö korvattiin sisällöllä ”'''Inklinaatio''' on kappaleen kiertoradan kaltevuutta kuvaava kulma. Taso, johon nähden inklinaatio mitataan, ja positiivisen suunnan”)
p (Käyttäjän 212.116.61.2 (keskustelu) muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän JAnDbot tekemään versioon.)
'''Inklinaatio''' on kappaleen kiertoradan kaltevuutta kuvaava kulma. Taso, johon nähden inklinaatio mitataan, ja positiivisen suunnan valinta ovat periaatteessa mielivaltaisia.
 
[[Aurinkokunta|Aurinkokunnan]] kappaleiden inklinaatio mitataan [[Maa]]n ratatasosta, Maan pohjoisnavan puoli on positiivinen. [[Planeetta|Planeettojen]] inklinaatiot ovat tyypillisesti muutamia asteita, samoin useimpien [[asteroidi]]en. [[Komeetta|Komeettojen]] inklinaatiot ovat usein hyvin suuria, kymmeniä asteita.
 
Maata (tai jotain muuta planeettaa) kiertävien [[Kuu (yleisnimi)|kuiden]] ja [[satelliitti]]en inklinaatio mitataan planeetan [[päiväntasaaja]]n tasosta.
 
[[Kaksoistähti]]en tapauksessa inklinaatio mitataan näkösäteeseen nähden. Pimennysmuuttujien eli toisensa ajoittain peittävien kaksoistähtien inklinaatio on 90 astetta. Näin toimitaan myös [[eksoplaneetta|eksoplaneettojen]] havaittuja inklinaatioita ilmoitettaessa.
 
{{Tynkä/Tähtitiede}}
 
[[Luokka:Taivaanmekaniikka]]
[[Luokka:Astrodynamiikka]]
 
[[bg:Инклинация]]
[[cs:Sklon dráhy]]
[[da:Banehældning]]
[[de:Inklination (Magnetismus)]]
[[et:Inklinatsioon]]
[[en:Inclination]]
[[es:Inclinación orbital]]
[[eo:Inklinacio]]
[[fr:Inclinaison]]
[[hr:Inklinacija]]
[[it:Inclinazione orbitale]]
[[la:Inclinatio orbitalis]]
[[hu:Inklináció]]
[[nl:Glooiingshoek]]
[[ja:軌道傾斜角]]
[[nn:Banehelling]]
[[pl:Inklinacja]]
[[pt:Inclinação]]
[[ru:Наклонение (астрономия)]]
[[sk:Uhol sklonu dráhy]]
[[sl:Naklon tira]]
[[th:ความเอียงของวงโคจร]]
[[tr:Yörünge Eğikliği]]
[[uk:Нахил орбіти]]
[[zh:軌道傾角]]
119 541

muokkausta

Navigointivalikko