Ero sivun ”Ekliptika” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ak: Sivu tyhjennettiin
p Käyttäjän 212.116.61.2 (keskustelu) muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän Seppo Linnaluoto tekemään versioon.
Rivi 1: Rivi 1:
[[kuva:akselikallistuma.png|thumb|right|Akselikallistuma ja ekliptikan taso]]
'''Ekliptika''' on [[aurinko|Auringon]] keskimääräinen näennäinen vuotuinen rata [[taivaankansi|taivaankannen]] ympäri. Oikeastaan ekliptika on [[maapallo]]n [[kiertorata|kiertoradan]] taso. Maapallon [[akselikallistuma|akselin kallistumasta]] johtuen se on 23,5 asteen kulmassa [[taivaanekvaattori]]in nähden. Koskapa [[aurinkokunta]]mme [[planeetta|planeettojen]] kiertoradat ovat melkein samassa tasossa, kulkevat muidenkin planeettojen näennäiset radat lähellä ekliptikaa. Tästä syystä ekliptikalla sijaitsevat [[eläinrata|eläinradan]] tähtikuviot ovat [[astrologia]]ssa merkitykselliset, sillä Aurinko ja planeetat näyttävät vaeltavan taivaalla näiden läpi.

Ekliptika määriteltiin muinoin merkitsemällä taivaankannen kohdat, joissa [[auringonpimennys|auringonpimennykset]] (''eclipsis solis'') tapahtuivat; tästä nimi ''ekliptika''. [[Kuu]]n rata on noin viiden asteen kulmassa ekliptikaan nähden, ja auringonpimennys tapahtuu kun Kuu ylittää ekliptikan kohdassa, jossa Aurinko sillä hetkellä on.


[[Luokka:Pallotähtitiede]]


[[af:Sonnebaan]]
[[als:Ekliptik]]
[[ast:Eclíptica]]
[[id:Ekliptika]]
[[bg:Еклиптика]]
[[ca:Eclíptica]]
[[cs:Ekliptika]]
[[da:Ekliptika]]
[[de:Ekliptik]]
[[et:Ekliptika]]
[[en:Ecliptic]]
[[es:Eclíptica]]
[[eo:Ekliptiko]]
[[eu:Ekliptika]]
[[fa:دایرةالبروج]]
[[fr:Écliptique]]
[[gl:Eclíptica]]
[[ko:황도]]
[[hr:Ekliptika]]
[[io:Ekliptiko]]
[[is:Sólbaugur]]
[[it:Eclittica]]
[[he:מישור המילקה]]
[[kn:ಕ್ರಾಂತಿವೃತ್ತ]]
[[lb:Ekliptik]]
[[lt:Ekliptika]]
[[hu:Ekliptika]]
[[nl:Ecliptica (astronomie)]]
[[ja:黄道]]
[[no:Ekliptikken]]
[[nn:Ekliptikken]]
[[pl:Ekliptyka]]
[[pt:Eclíptica]]
[[ro:Ecliptică]]
[[ru:Эклиптика]]
[[simple:Ecliptic]]
[[sk:Ekliptika]]
[[sl:Ekliptika]]
[[sr:Еклиптика]]
[[sv:Ekliptikan]]
[[th:สุริยวิถี]]
[[vi:Mặt phẳng hoàng đạo]]
[[tr:Tutulum]]
[[uk:Екліптика]]
[[zh-yue:黃道]]
[[zh:黄道]]

Versio 30. maaliskuuta 2009 kello 12.09

Akselikallistuma ja ekliptikan taso

Ekliptika on Auringon keskimääräinen näennäinen vuotuinen rata taivaankannen ympäri. Oikeastaan ekliptika on maapallon kiertoradan taso. Maapallon akselin kallistumasta johtuen se on 23,5 asteen kulmassa taivaanekvaattoriin nähden. Koskapa aurinkokuntamme planeettojen kiertoradat ovat melkein samassa tasossa, kulkevat muidenkin planeettojen näennäiset radat lähellä ekliptikaa. Tästä syystä ekliptikalla sijaitsevat eläinradan tähtikuviot ovat astrologiassa merkitykselliset, sillä Aurinko ja planeetat näyttävät vaeltavan taivaalla näiden läpi.

Ekliptika määriteltiin muinoin merkitsemällä taivaankannen kohdat, joissa auringonpimennykset (eclipsis solis) tapahtuivat; tästä nimi ekliptika. Kuun rata on noin viiden asteen kulmassa ekliptikaan nähden, ja auringonpimennys tapahtuu kun Kuu ylittää ekliptikan kohdassa, jossa Aurinko sillä hetkellä on.