Ero sivun ”Hotelli Kämp” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Lito (keskustelu | muokkaukset)
Ei muokkausyhteenvetoa
Lito (keskustelu | muokkaukset)
pEi muokkausyhteenvetoa
Rivi 6: Rivi 6:
Hotellin perusti ravintoloitsija [[Carl Kämp]] [[marraskuu]]ssa [[1887]]. Rakennusta laajennettiin myöhemmin ylöspäin, eli se sai lisää kerroksia. Tontti ja kiinteistö siirtyivät Kansallis-Osake-Pankin ([[KOP]]) omistukseen vuonna [[1917]].
Hotellin perusti ravintoloitsija [[Carl Kämp]] [[marraskuu]]ssa [[1887]]. Rakennusta laajennettiin myöhemmin ylöspäin, eli se sai lisää kerroksia. Tontti ja kiinteistö siirtyivät Kansallis-Osake-Pankin ([[KOP]]) omistukseen vuonna [[1917]].


Viime vuosisadan alussa Kämpissä viihtyivät muun muassa [[Akseli Gallen-Kallela]], [[Robert Kajanus]], [[Eino Leino]] ja [[Jean Sibelius]]. Kerran Sibeliuksen vaimo [[Aino Sibelius]] soitti yöllä Kämpiin ja pyysi saada puhua miehensä kanssa. Kun Jean tuli puhelimeen, Aino kysyi häneltä, milloin hän aikoi tulla kotiin. Tähän Jean vastasi: "Minä en ole mikään ennustaja, minä olen säveltäjä". Kun hän viimein saapui kotiovelleen, Aino ei päästänyt häntä sisälle. Sibelius päätti palata Kämpiin. Hän alkoi palatessaan Kämpiin hyräillä mieleensä tulleita sanoja "takaisin Kämpiin". Sibeliuksen pian valmistunut sävellys tunnetaan myös nimellä [[Takaisin Kämpiin]]. Talvisodan aikana hotelliin majoitettiin ulkomaisia sotakirjeenvaihtajia.
Viime vuosisadan alussa Kämpissä viihtyivät muun muassa [[Akseli Gallen-Kallela]], [[Robert Kajanus]], [[Eino Leino]] ja [[Jean Sibelius]]. Kerran Sibeliuksen vaimo [[Aino Sibelius]] soitti yöllä Kämpiin ja pyysi saada puhua miehensä kanssa. Kun Jean tuli puhelimeen, Aino kysyi häneltä, milloin hän aikoi tulla kotiin. Tähän Jean vastasi: "Minä en ole mikään ennustaja, minä olen säveltäjä". Kun hän viimein saapui kotiovelleen, Aino ei päästänyt häntä sisälle ja Sibelius päätti mennä takaisin Kämpiin. Hän alkoi palatessaan Kämpiin hyräillä mieleensä tulleita sanoja "takaisin Kämpiin". Sibeliuksen pian valmistunut sävellys tunnetaan myös nimellä [[Takaisin Kämpiin]]. Talvisodan aikana hotelliin majoitettiin ulkomaisia sotakirjeenvaihtajia.


Rakennus alkoi kuitenkin kärsiä vuosien mittaan. Lisääntyvä liikenne alueella vaurioitti rakennusta ja vanhat puiset perustukset olivat lahoamispisteessä.{{Lähde||15. syyskuuta 2008}}
Rakennus alkoi kuitenkin kärsiä vuosien mittaan. Lisääntyvä liikenne alueella vaurioitti rakennusta ja vanhat puiset perustukset olivat lahoamispisteessä.{{Lähde||15. syyskuuta 2008}}

Versio 28. maaliskuuta 2009 kello 15.03

Tiedosto:Logo kamp.gif

Hotelli Kämp on Helsingissä Pohjoisesplanadin varrella sijaitseva hotelli. Alkuperäinen Kämp oli pohjoismaiden ensimmäinen varsinainen luksushotelli.lähde? Kämp on yksi Suomen tunnetuimmista hotelleista, ja sillä on takanaan vaiheikas menneisyys.

Historia

Hotellin julkisivua yöaikaan

Hotellin perusti ravintoloitsija Carl Kämp marraskuussa 1887. Rakennusta laajennettiin myöhemmin ylöspäin, eli se sai lisää kerroksia. Tontti ja kiinteistö siirtyivät Kansallis-Osake-Pankin (KOP) omistukseen vuonna 1917.

Viime vuosisadan alussa Kämpissä viihtyivät muun muassa Akseli Gallen-Kallela, Robert Kajanus, Eino Leino ja Jean Sibelius. Kerran Sibeliuksen vaimo Aino Sibelius soitti yöllä Kämpiin ja pyysi saada puhua miehensä kanssa. Kun Jean tuli puhelimeen, Aino kysyi häneltä, milloin hän aikoi tulla kotiin. Tähän Jean vastasi: "Minä en ole mikään ennustaja, minä olen säveltäjä". Kun hän viimein saapui kotiovelleen, Aino ei päästänyt häntä sisälle ja Sibelius päätti mennä takaisin Kämpiin. Hän alkoi palatessaan Kämpiin hyräillä mieleensä tulleita sanoja "takaisin Kämpiin". Sibeliuksen pian valmistunut sävellys tunnetaan myös nimellä Takaisin Kämpiin. Talvisodan aikana hotelliin majoitettiin ulkomaisia sotakirjeenvaihtajia.

Rakennus alkoi kuitenkin kärsiä vuosien mittaan. Lisääntyvä liikenne alueella vaurioitti rakennusta ja vanhat puiset perustukset olivat lahoamispisteessä.lähde?

Alkuperäinen Kämp sulki ovensa 31. maaliskuuta 1965. Rakennus purettiin, ja tilalle kohosi ulkoasultaan alkuperäistä rakennusta vastaava rakennus. Alun perin rakennus oli tarkoitus avata uudelleen hotelliksi.lähde? Vuokralaista ei kuitenkaan löytynyt, joten rakennukseen sijoitettiin osia KOP:n pääkonttorista. Tässä käytössä rakennus oli aina 1990-luvun pankkikriisiin asti.

Pankkifuusioiden jälkeen syntynyt Merita-pankki ilmoitti luopuvansa Kämpin korttelista. Vuonna 1996 tehtiin päätös muuttaa rakennus hotellikäyttöön. Perusteellisen korjausrakentamisen jälkeen, jonka urakoi työyhteenliittymä Skanska-Leo Heinänen Oy, uusi Hotelli Kämp avattiin 28. toukokuuta 1999.

Aiheesta muualla

Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.