Ero sivun ”Oppisopimus Suomessa” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
3 169 merkkiä poistettu ,  13 vuotta sitten
Ak: Sivu tyhjennettiin
Ei muokkausyhteenvetoa
(Ak: Sivu tyhjennettiin)
'''Oppisopimus''' on koulutusmuoto, jossa opiskelija tekee töitä yrityksessä ja työnantaja järjestää käytännön työharjoittelua ja koulutuksen järjestäjä, yleensä [[ammattioppilaitos]], hoitaa teoriajaksot. Oppisopimuskoulutus johtaa joko ammatilliseen perustutkintoon tai [[näyttötutkinto]]na suoritettavaan [[ammatilliset tutkinnot|ammatilliseen tutkintoon]].
 
Oppisopimuksella koulutukseen otettu opiskelija on [[työsuhde|työsuhteessa]] työnantajaansa ja saa työstään palkkaa. Osan ajastaan opiskelija on kuitenkin koulutusta antavan [[ammattioppilaitos|ammattioppilaitoksen]] tiloissa saamassa käytännön harjoittelua täydentävää tietopuolista opetusta. Tältä ajalta opiskelija saa päivärahaa, jolla korvataan menetetty työansio<ref>[http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2007/20070799 Opetusministeriön asetus oppisopimuskoulutuksessa olevan opiskelijan opintososiaalisista eduista tietopuolisen opetuksen aikana]. (799/2007) Viitattu 12.5.2008</ref>.
 
Oppisopimuskoulutus yrityksessä edellyttää, että työnantaja solmii jonkin ammattioppilaitoksen kanssa sopimuksen oppisopimuskoulutuksen järjestämisestä. Tämä edellyttää sitä, että työnantajalla on käytännössä niin paljon toimintaa ja ammattitaitoista henkilökuntaa, että koulutettaville voidaan järjestää töitä. Sopimuksen perusteella ammattioppilaitos korvaa työnantajalle koulutuksen järjestämisestä aiheutuneet kulut. <ref>[http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1998/19980811 Asetus ammatillisesta koulutuksesta] (811/1998). 5–7&nbsp;§.Viitattu 12.5.2008</ref> Yrittäjä puolestaan voi saada oppisopimuskoulutusta omassa yrityksessään, mikäli hän sopii tästä itse ammattioppilaitoksen kanssa<ref>[http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1998/19980630 Laki ammatillisesta koulutuksesta]. 17–18 §. Viitattu 12.5.2008</ref>.
 
Oppisopimus on aina määräaikainen [[työsopimus]], jonka alussa voi olla [[koeaika]]. Oppisopimuskoulutuksessa olevalla on kuitenkin hieman parempi työsuhdeturva kuin muilla työntekijöillä, sillä työnantaja ei voi irtisanoa oppisopimusta tuotannollisilla tai taloudellisilla perusteilla kuin ammattioppilaitoksen luvalla. Toisaalta ammattioppilaitos voi irtisanoa oppisopimuksen, mikäli työnantaja laiminlyö velvollisuutensa kouluttaa opiskelijaa. Työterveydenhuollon ja työturvallisuuden suhteen oppisopimuksessa oleva opiskelija rinnastetaan tavalliseen työntekijään.<ref>[http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1998/19980630 Laki ammatillisesta koulutuksesta]. 17–18 §. Viitattu 12.5.2008</ref>
 
==Aiheesta muualla==
*[http://www.oph.fi/SubPage.asp?path=1,438,66912 OPH: Oppisopimuskoulutus]
*[http://www.oppisopimus.net/ Oppisopimustoimistojen sivusto]
*[http://www.opintoluotsi.fi/Opiskelu/Oppisopimus/ Oppisopimus - Opintoluotsi]
 
 
==Viitteet==
{{viitteet}}
 
{{Ammattikoulutus Suomessa}}
 
[[Luokka:Opiskelu]]
[[Luokka:Työ]]
 
[[bg:Чирак]]
[[da:Lærling]]
[[de:Berufsausbildung]]
[[en:Apprenticeship]]
[[eo:Metilernanto]]
[[fr:Apprenti]]
[[it:Training aziendale]]
[[nl:Middelbaar beroepsonderwijs]]
[[no:Lærling]]
[[nn:Lærling]]
[[simple:Apprenticeship]]
[[tr:Çırak (yarışma)]]
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko